Crème Ninon – grön ärtsoppa med champagne.
Här är ett klassisk recept, en Crème Ninon. Det är en ärtsoppa som görs på gröna ärtor, och nyår till ära kan du med fördel toppa den med en skvätt champagne.
Läs mer »Rödbetssoppa kan göras på många sätt. Med olika sorters rotfrukter, med kött, med allt i bitar eller en helt slät och mixad soppa.
Jag tycker det är gott att bara ha rötbetorna som bas, men har i lite potatis för det tillför lite extra krämigt till soppan. Rödbetor och potatis river jag grovt, då blir koktiden kort och soppan blir enklare att mixa till önskad konsistens.
Jag mixar inte min soppa helt slät. Utan tycker det är gott med småbitar av rödbeta i. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med det!
Hälften av färskosten har jag direkt i soppan för att få lite syra och rundhet i soppan. Resten smakar jag upp med citronolja och örtsalt. Detta ringlar jag över den färdiga soppan. Fint och gott! Mixade soppor som denna mår bra av att toppas med krutonger, för lite tuggmotstånd. Och så är det himla gott!
Linnéa
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 selleristjälk
500 g färska rödbetor
4 medelstora potatisar
smör att steka i
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
200 g färskost
1 msk citronolja
örtsalt
2 skivor vitt bröd
olja
lökpulver
salt
svartkål
Skala och finhacka vitlök och lök, stek mjukt i smör tillsammans med selleri i en gryta.
Skala och grovriv rödbetor och potatis. Låt detta steka med löken i ett par minuter.
Slå på vatten och smula i buljongtärningen. Låt allt koka upp och koka i cirka 10 minuter eller tills potatis och rödbetor mjuknat helt.
Mixa soppan till önskad konsistens med en stavmixer.
Ha i 100 g av färskosten och rör om ordentligt. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp igen.
Tag resten av färskosten och blanda med citronolja och örtsalt.
Skär brödet i tärningar. Ha upp i en medelvarm stekpanna. Ringla över olja.
Rosta krutongerna gyllene i stekpannan. Pudra över lökpulver och salt. Repa ett par stjälkar svartkål och skär i mindre bitar. Låt steka med krutongerna de sista minutrarna.
Ha upp soppan i skålar. Toppa med den smaksatta färskosten, krutonger och svartkål.
99,00 kr
Till denna färgstarka soppa väljer vi ett torrt och friskt vin med fin fruktighet och en krämig textur. I Pietra di Pinot Grigio finns inslag av gula äpplen, päron, mogen citrus och färska örter. Perfekt till vegetariska rätter som denna!
Recept: Linnéa Seidel
Här är ett klassisk recept, en Crème Ninon. Det är en ärtsoppa som görs på gröna ärtor, och nyår till ära kan du med fördel toppa den med en skvätt champagne.
Läs mer »Idag bjuder Linnea på krämig sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd. Så lättlagat och rysligt gott! Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?
Läs mer »Ta vara på vårens späda och nyttiga nässlor! Varför inte smaksätta med ramslök när den väl finns? Här har Linnéa tagit fram ett underbart sopprecept med smak av försommar.
Läs mer »Förrätten till nyårsmenyn i år är en klassisk hummersoppa med en hint av cognac. Gudomligt gott och krämigt! Servera med frasiga oststänger som ger fin kontrast till den lena texturen.
Läs mer »