Rödbetssoppa med citronfärskost och krutonger.

Rödbetssoppa kan göras på många sätt. Med olika sorters rotfrukter, med kött, med allt i bitar eller en helt slät och mixad soppa.

Rödbetssoppa med citronfärskost och krutonger.
Pietra Di Pinot Grigio

Pietra Di Pinot Grigio

Italien

Systembolaget nr:

270901

99,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Jag tycker det är gott att bara ha rötbetorna som bas, men har i lite potatis för det tillför lite extra krämigt till soppan. Rödbetor och potatis river jag grovt, då blir koktiden kort och soppan blir enklare att mixa till önskad konsistens.

Jag mixar inte min soppa helt slät. Utan tycker det är gott med småbitar av rödbeta i. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med det!

Hälften av färskosten har jag direkt i soppan för att få lite syra och rundhet i soppan. Resten smakar jag upp med citronolja och örtsalt. Detta ringlar jag över den färdiga soppan. Fint och gott! Mixade soppor som denna mår bra av att toppas med krutonger, för lite tuggmotstånd. Och så är det himla gott!

Linnéa

Rödbetssoppa med citronfärskost och krutonger:

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

  • 1 selleristjälk

  • 500 g färska rödbetor

  • 4 medelstora potatisar

  • smör att steka i

  • 7 dl vatten

  • 1 grönsaksbuljongstärning

  • 200 g färskost

  • 1 msk citronolja

  • örtsalt

  • 2 skivor vitt bröd

  • olja

  • lökpulver

  • salt

  • svartkål

Gör så här

    1. Skala och finhacka vitlök och lök, stek mjukt i smör tillsammans med selleri i en gryta.

    2. Skala och grovriv rödbetor och potatis. Låt detta steka med löken i ett par minuter.

    3. Slå på vatten och smula i buljongtärningen. Låt allt koka upp och koka i cirka 10 minuter eller tills potatis och rödbetor mjuknat helt.

    4. Mixa soppan till önskad konsistens med en stavmixer.

    5. Ha i 100 g av färskosten och rör om ordentligt. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp igen.

    6. Tag resten av färskosten och blanda med citronolja och örtsalt.

    7. Skär brödet i tärningar. Ha upp i en medelvarm stekpanna. Ringla över olja.

    8. Rosta krutongerna gyllene i stekpannan. Pudra över lökpulver och salt. Repa ett par stjälkar svartkål och skär i mindre bitar. Låt steka med krutongerna de sista minutrarna.

    9. Ha upp soppan i skålar. Toppa med den smaksatta färskosten, krutonger och svartkål.

Vin till rödbetssoppan:

Pietra Di Pinot Grigio

99,00 kr


Till denna färgstarka soppa väljer vi ett torrt och friskt vin med fin fruktighet och en krämig textur. I Pietra di Pinot Grigio finns inslag av gula äpplen, päron, mogen citrus och färska örter. Perfekt till vegetariska rätter som denna!

Recept: Linnéa Seidel