Sej i ugn, pressad potatis och skirat örtsmör.

Mjäll och fin fisk som faller isär tillsammans, serverad med ångade grönsaker, pressad potatis och skirat örtsmör – blir det bättre än såhär?

Sej i ugn, pressad potatis och skirat örtsmör.
logo

4

logo

0 h 25 min

Den pressade potatisen blir allra godast om den serveras helt nypressad, så vänta till precis innan maten ska ätas. Och rör inte om i potatisen utan låt den vara fluffig.

Linnéa

Sej i ugn, pressad potatis och skirat:

Ingredienser

  • 800 g sejfilé

  • 25 g smör

  • 2 dl pankoströbröd

  • saft från 0,5 citron

  • örtsalt

  • 1 kg potatis

  • salt

  • 150 g smör

  • färska örter

  • 2 morötter

  • broccoli

  • ärtor

Gör så här

    1. Torka fisken helt torr. Smält smöret och blanda det med pankoströbröd, örtsalt och saft från en halv citron. Fördela detta över fiskbitarna och lägg i en ugnsfast form.

    2. Tillaga i 200°C i cirka 10 minuter eller tills innertemperaturen är ca 52°C.

    3. Skala potatisen och koka den i väl saltat vatten. Precis innan maten ska serveras, pressa den nykokta potatisen i en potatispress och ha upp på tallrikar direkt.

    4. Lägg smöret i en kastrull. Smält på medelvärme utan att röra om. Häll av det klara smörfettet men låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.

    5. Finhacka blandade färska örter och rör ner i det smälta smöret.

    6. Skala och skär morötterna i mindre bitar.

    7. Ha upp vatten i en kastrull och sätt över ett durkslag. Lägg i morötter, broccoli och ärtor. Sätt på ett lock och ångkoka i cirka 7 minuter. Salta.

    8. Servera den nypressade potatisen med ångade grönsaker, den ugnsbakade fisken och det skirade örtsmöret.

Recept: Linnéa Seidel