Surkål.

Surkål är ett gott tillbehör som kan smaksättas på massvis av sätt. Här får du ett recept från boken Taylor och Surtanten: Odla grönsaker och fyll ditt skafferi.

Röd surkål
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

51242

219,00 kr


YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


logo

1 kg

logo

0 h 40 min

Både röd- och vitkål lämpar sig utmärkt för fermentering och en oöppnad burk som förvaras i kylen håller utan problem ett år. Surkål kan fermenteras naturell med bara salt eller smaksättas på otaliga sätt. Den kan ätas både varm och kall, men när den hettas upp dör de nyttiga bakterierna. Receptet kommer från kokboken "Odla grönsaker och fyll ditt skafferi" av John Taylor och Jenny “Surtanten” Neikell.

Testa en "Surtanten special": Rosta en skiva surdegsbröd, bred på ett tjockt lager majo, lägg på ett stekt ägg, toppa med ett berg av surkål och ringla senap över hela härligheten. Fungerar till frukost, lunch och middag!

Surkål

Ingredienser

  • 1 kg röd- eller vitkål

  • 15 g jodfritt salt, t ex havssalt

  • (1 msk finkornigt)

  • eventuell smaksättning (välj ett av alternativen nedan)

Gör så här

    1. Skölj kålhuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.

    2. Strimla kålen så tunt som möjligt med en vass kniv och lägg i en stor bunke. Riv det inre av rotstocken på rivjärn och lägg i bunken. Det träiga i botten kan du kasta på komposten.

    3. Strö över saltet och blanda runt. Om du vill krydda kålen tillsätter du smaksättningen här (utom lagerblad som varvas in hela när burken packasi moment 4.)

    4. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.

    5. Lägg kålen i en glasburk som rymmer 1 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att trycka till kålen mellan varven så att den pressas ihop ordentligt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken, men lämna minst 5 centimeter till kanten på burken.

    6. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

    7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 °C) i 14 dagar. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

5 olika smaksättningar

Ingredienser

  • Alternativ 1: Äpple m.m.

  • Alternativ 2: Ingefära m.m.

  • Alternativ 3: Lagerblad m.m.

  • Alternativ 4: Kumminfrön

  • Alterantiv 5: Fänkålsfrön

Gör så här

    1. Blanda i 100 g grovrivet äpple, 50 g tunt skivad rödlök, 5 g (2 klyftor) finriven vitlök, 2 krm malen kryddnejlika och 1 lagerblad.

    2. Blanda i 12 g (1 msk) finriven ingefära, 10 g (4 klyftor) finriven vitlök och 1 msk chiliflingor.

    3. Blanda i 2 lagerblad och 5 krossade enbär.

    4. Blanda i 2 tsk kumminfrön.

    5. Blanda i 2 tsk fänkålsfrön.

Dryckestips till rätter med surkål

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

219,00 kr


I en liten högre prisklass har vi Robert Weil Rheingau Riesling Trocken med sin attraktiva rieslingdoft som har inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral.

Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Jenny Neikell

kimchi i burk

Kimchi.


Kimchi är ett koreanskt tillbehör som består av fermeneterad kål som är gott till asiatiska rätter, grillade mackor och stekt ris. 

Läs mer »