Glaserade revbensspjäll med smak av apelsin och kanel.
Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs mer »Ett härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Vårt moderna julbord härstammar både från vikingatidens midvinterblot och 1700-talets brännvinsbord med sina smårätter. Tillsammans har de genererat en festmåltid med varma och kalla rätter där brännvinet har en given plats. Det kryddade brännvinet passar dock lika bra som smaksättare i maten då alkoholen är en smakförstärkare som binder ihop kryddornas smak och gör dem tydligare och intensivare.
Östgöta Sädesbrännvin är en perfekt kombination till julmat tack vare sin mjuka kryddning med honung och russin. Det kommer också till sin fulla rätt som smaksättning i denna vinägrett med brynt smör till ugnsbakad rödkål då den runda sötman gifter sig fint med den knäckiga, nötiga tonen från smöret i sällskap med den varma rödkålen.
2 rödlökar
2 msk färskpressad citronjuice
1 liten tunt skivad apelsin
500 g rödkål
500 g morötter, gärna i olika färger
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär rödlök i klyftor, pressa över citronjuice och marinera ca 5 minuter.
Skär rödkål i grova klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skala och skär morötter i grova bitar. Ringla över olivolja, salta och peppra.
Skär apelsin i tunna skivor.
Rosta alla grönsaker i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
100 g smör
1/2 dl Östgöta Sädesbrännvin
1-2 msk färskpressad citronjuice
2 msk honung
1/2 dl grovhackade russin, gärna blandade sorter och färger
Smält smör i en kastrull och låt sjuda tills det börjar bli brunt och doftar nötigt.
Häll i Östgöta Sädesbrännvin, var försiktig eftersom det bubblar kraftigt.
Koka ihop och smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar.
Ös på hälften av vinägretten över kålen och ringla över honung.
Fortsätt rosta tills grönsakerna är helt mjuka och något karamelliserade, ca 10 minuter.
Strössla över russin de sista 3 minuterna.
1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter
flingsalt
Strössla över flingsalt och ringla över det sista av vinägretten.
Servera med rostade hasselnötter.
245,00 kr
Östgöta Sädesbrännvin härstammar ifrån Söderköping på 1860-talet och har tydliga toner av lagrad whisky. Smaken kommer från att det kryddade brännvinet destilleras på kornmalt i en whiskypanna och därefter lagras på whiskyfat.
Den har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs mer »Dogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Läs mer »En ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs mer »Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »