Kyckling i ugn: 8 goda recept
Vi älskar att tillaga kyckling i ugn! Både kycklingfilé, kycklingklubbor och hel kyckling går att göra fantastiska rätter med i ugnen. Här har vi samlat några av våra bästa recept!
Läs mer »Här bjuder vi på en riktigt höstig rätt med säsongens rotsaker och en ljuvlig svampsås med både kantarell och champinjon. Servera med ett fruktdrivet rödvin.
Att laga hel kyckling i ugn har flera fördelar. Dels är det mer prisvärt än att bara köpa filéer, men också godare eftersom mycket av smaken sitter i skinnet och fettet på vingar och lår. En kyckling brukar vara lagom att dela i fyra delar.
1-1,5 kg hel kyckling
3 msk smör
1 kruka färsk timjan
salt & svartpeppar
300 g fast potatis
200 g palsternacka
200 g morot
250 g savoykål
Sätt ugnen på ugnen på 175°C.
Hacka halva krukan med timjan och blanda med smör, salt och peppar. Gnid sedan in kycklingen med smöret och stoppa gärna in lite smör under kycklingskinnet men var försiktig så inte skinnet går sönder.
Sätt kycklingen på ett galler mitt i ugnen och placera en ugnsform under gallret, på så sätt samlar du upp all god saft från kycklingen som du sedan kan hälla i såsen. Kycklingen tar 20 minuter per 500 g. Sista 20 minutrarna kan du höja ugnens temperatur till 200° för att få fin färg på skinnet, kycklingens innertemperatur ska vara 75°C intill benet när du tar ut den.
Dela alla rotsaker grovt (halvera) och lägg på en ugnsform som du ställer in i ugnen samtidigt som kycklingen. Ringla lite olivolja över rotsakerna, dessa tar ungefär lika lång tid som kycklingen att bli klar beroende på bitarnas storlek, så gör inte för små bitar. Strimla savoykålen och tillsätt i ugnsformen de sista 20 minuterna.
Vid servering toppar du rotsakerna och kycklingen med det sista du har kvar av den färska timjan.
100 g gula kantareller
200 g kastanjechampinjoner
4 dl vispgrädde
0,5 gul lök, finhackad
1 msk sherry
1 msk japansk soja
1 msk äppelcidervinäger
salt & vitpeppar efter behag
Stek löken glansig i en kastrull. Dela sedan svampen grovt och lägg i den i kastrullen med all lök, koka ur all vätska ur svampen. När svampen är torr, tillsätt vinäger och sherry, låt reducera med svampen.
Tillsätt sedan grädde och låt koka upp, smaksätt med salt, peppar och soja, låt koka tills såsen tjocknar (ca 10 min).
Vi älskar att tillaga kyckling i ugn! Både kycklingfilé, kycklingklubbor och hel kyckling går att göra fantastiska rätter med i ugnen. Här har vi samlat några av våra bästa recept!
Läs mer »Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas gott vin!
Läs mer »Ge kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs mer »Här har Caroline Hofberg, från matbloggen Caroline i köket, tagit fram ett underbart kycklingrecept i samarbete med vinet Falling Feather.
Läs mer »