Ugnsrostad kyckling med rotsaker och svampsås.

Här bjuder vi på en riktigt höstig rätt med säsongens rotsaker och en ljuvlig svampsås med både kantarell och champinjon. Servera med ett fruktdrivet rödvin.

Ugnsrostad kyckling med rotsaker.
Galitos

Galitos

Portugal

Systembolaget nr:

2189

249,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

logo

4

logo

1 h 0 min

Att laga hel kyckling i ugn har flera fördelar. Dels är det mer prisvärt än att bara köpa filéer, men också godare eftersom mycket av smaken sitter i skinnet och fettet på vingar och lår. En kyckling brukar vara lagom att dela i fyra delar.

Ugnsrostad kyckling med rotsaker:

Ingredienser

  • 1-1,5 kg hel kyckling

  • 3 msk smör

  • 1 kruka färsk timjan

  • salt & svartpeppar

  • 300 g fast potatis

  • 200 g palsternacka

  • 200 g morot

  • 250 g savoykål

Gör så här

    1. Sätt ugnen på ugnen på 175°C.

    2. Hacka halva krukan med timjan och blanda med smör, salt och peppar. Gnid sedan in kycklingen med smöret och stoppa gärna in lite smör under kycklingskinnet men var försiktig så inte skinnet går sönder.

    3. Sätt kycklingen på ett galler mitt i ugnen och placera en ugnsform under gallret, på så sätt samlar du upp all god saft från kycklingen som du sedan kan hälla i såsen. Kycklingen tar 20 minuter per 500 g. Sista 20 minutrarna kan du höja ugnens temperatur till 200° för att få fin färg på skinnet, kycklingens innertemperatur ska vara 75°C intill benet när du tar ut den.

    4. Dela alla rotsaker grovt (halvera) och lägg på en ugnsform som du ställer in i ugnen samtidigt som kycklingen. Ringla lite olivolja över rotsakerna, dessa tar ungefär lika lång tid som kycklingen att bli klar beroende på bitarnas storlek, så gör inte för små bitar. Strimla savoykålen och tillsätt i ugnsformen de sista 20 minuterna.

    5. Vid servering toppar du rotsakerna och kycklingen med det sista du har kvar av den färska timjan.

Svampsås:

Ingredienser

  • 100 g gula kantareller

  • 200 g kastanjechampinjoner

  • 4 dl vispgrädde

  • 0,5 gul lök, finhackad

  • 1 msk sherry

  • 1 msk japansk soja

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • salt & vitpeppar efter behag

Gör så här

    1. Stek löken glansig i en kastrull. Dela sedan svampen grovt och lägg i den i kastrullen med all lök, koka ur all vätska ur svampen. När svampen är torr, tillsätt vinäger och sherry, låt reducera med svampen.

    2. Tillsätt sedan grädde och låt koka upp, smaksätt med salt, peppar och soja, låt koka tills såsen tjocknar (ca 10 min).

Vin till ugnsrostad kyckling:

Galitos

249,00 kr


Till den helgrillade kycklingen serverar vi gärna det fruktdrivna, nyanserade och kryddiga vinet Galitos. Vinet har en tydlig fräschör och bjuder på smak av plommon, skogshallon, björnbär och mörka körsbär med inslag av fat och ett örtigt stråk med toner av lakrits och viol.