Vit sparris med brynt smörsås och rostade hasselnötter.

Linnéa har överträffat sig själv med denna ljuvliga smörsås! Perfekt till vårens vita sparris. Toppas med rostade hasselnötter för lite crunch - och varför inte servera med ett glas champagne?

Vit sparris med brynt smörsås och rostade hasselnötter.
logo

2

logo

0 h 20 min

Vit sparris är en riktig delikatess som passar perfekt att servera med en smörig smörsås, lite rostade hasselnötter och brödsmulor.

Den vita sparrisen bör skalas från knoppen och nedåt innan den kokas/steks. Och kom ihåg att skära bort den nedre, träiga biten.

Jag föredrar att försiktig steka sparrisen, men många tycker den blir godast som kokt.

/Linnéa

Vit sparris med brynt smörsås och rostade hasselnötter:

Ingredienser

  • 500 g vit sparris

  • 1 msk smör att steka i

  • salt

  • 100 g smör

  • 1,5 dl grädde

  • 1,5 dl crème fraîche

  • 1 st citron

  • 1 skiva bröd, till exempel vitt formbröd

  • smör att steka i

  • 1 dl hela hasselnötter

  • gräslök

  • krasse

Gör så här

    1. Skala sparrisen med en potatisskalare. Skär bort den nedersta, lite träiga biten. Stek sparrisen på medelvärme i smör tills den mjuknat, ca 5 minuter. Salta.

    2. Bryn smöret i en kastrull. Koka samman grädde och crème fraîche. Häll smöret i en fin stråle i den varma grädd- och crème fraîche-blandningen under omrörning. Vispa samman till en gyllene sås. Smaka av med salt och några droppar citron.

    3. Smula sönder 1 skiva bröd och stek brödsmulorna knapriga i lite smör.

    4. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en ren handduk och gnugga bort skalet. Hacka dom grovt.

    5. Fördela sparrisen på 2 tallrikar. Strö över lite brödsmulor, de rostade hasselnötterna, klippt gräslök och krasse. Servera med den brynta smörsåsen.

Bubbeltips till sparrisen:

Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut

421,00 kr


Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut, har en fint nyanserad doft med inslag av röda äpplen, kvitten, rostat bröd samt en elegant fläkt av blommor. Smaken är intensiv med komplexitet, där man finner toner av både äpplen, torkade skogshallon, rostat bröd, nötter och mineralitet.

Recept: Linnéa Seidel