3 syrahviner från Hermitage och Santa Barbara.

Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Syrahviner från Piedrasassi och Tardieu Laurent

Denna vecka är temat druvan syrah - en världens mest kända druvsorter. Syrah, eller shiraz som den ofta heter i Nya Världen, producerar i regel fylliga, tanninrika viner med aromer av mörka frukter och bär. Kaffe, charkuterier och svartpeppar är också vanliga inslag. Druvan trivs bra i många typer av klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner. Druvan Syrah som är en spontan korsning mellan den gröna druvsorten mondeuse blanche och den blå dureza har sitt ursprung i departementet Isère i sydöstra Frankrike. Det finns totalt cirka 190 000 hektar i världen och det innebär att den hamnar på en sjätteplats bland världens druvsorter.

Två härliga viner från Piedrasassi i Santa Barbara, Kalifornien

Piedrasassi är ett projekt som den mycket kända vinmakaren Sashi Moorman drog igång 2003. Här är främst vinerna från norra Rhône inspirationskälla. Piedrasassi har sin bas i ett industriområde i staden Lompoc i Santa Barbara i Kalifornien, där fler andra vinproducenter samlats under det råa namnet Lompoc Wine Ghetto. Till vinet Piedrasassi Bien Nacido Syrah kommer druvorna från två olika lägen i den legendariska vingården Bien Nacido, block X och Z. Z-blocket är beläget i en av de högst belägna delarna av Bien Nacido och vinstockarna planterades 1992 på en sydvästlig sluttning där jordmånen till största delen består av kalksten. Delar av X-blocket planterades redan 1973 och sedan 1986.

Vinet har en generös, nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, plommon, lagerblad och vitpeppar. Smakrikt, fruktigt vin med komplex smak, inslag av både röda och mörka bär, mineral, charkuterier och lakrits. Lång, nyanserad eftersmak. Jäsning enbart med hjälp av den naturliga jästen på cementtankar. Ca 70% hela klasar användes. Vinet har lagrats i totalt 18 månader på neutrala, franska ekfat. Varav 12 månader på 225 liter stora barriquer och 6 månader på 500 liter stora fat. Ingen klarning eller filtrering gjordes innan buteljeringen.

Vinet Piedrasassi Sta Rita Hills Syrah 2021 har en komplex, kryddig och fruktig doft med rökiga toner, inslag av mörka körsbär, björnbär, charkuterier, svarta oliver, peppar och fat. Smakrikt, fruktigt och kryddigt vin med inslag av mörka bär, plommon, lakrits, fat, rökiga toner och en liten sälta i eftersmaken.

Druvorna kommer från Patterson Vineyard och John Sebastiano. Patterson är belägen på en nordlig sluttning på Santa Rosa Hills strax ovanför Sine Qua Non's vingård 11 confessions. Sebastiano ligger på motsatt sida mot Patterson på en brant sydsluttning vid den östra delen av Santa Rita Hills. Jäsning och fatlagringen är samma som Piedrasassi Bien Nacido Syrah, så deras olika karaktär och personlighet speglas helt och hållet av de olika vingårdarnas förutsättningar.

Maffigt vin från Hermitageberget signerat Tardieu Laurent

Ett av Frankrikes och världens mest kända viner kommer från granitberget Hermitage, vars branta sluttningar går ned till staden Tain. Här finner vi Rhônedalens mest kraftfulla och långlivade rödviner, där syrah får blandas upp med maximalt 15 procent marsanne och roussanne. Men här har vi 100 procent syrah signerat familjeegendomen Tardieu Laurent.

Hermitage

799,00 kr

839,00 kr


Karaktärsfull doft med inslag av björnbär, hallon, fänkål, peppar, lakrits, rostat kaffe och fat. Smakrik och koncentrerad med fin struktur, mjuka tanniner och en lång harmonisk eftersmak.

Karaktärsfull doft med inslag av björnbär, hallon, fänkål, peppar, lakrits, rostat kaffe och fat. Smakrik och koncentrerad med fin struktur, mjuka tanniner och en lång harmonisk eftersmak. Druvorna som kommer från 60 åriga stockar avstjälkades innan de skonsamt pressades. Vinet har lagrats 12 månader i en kombination av nya och 1 år gamla franska ekfat (Tronçais, Allier och Jupille). Sedan ytterligare 12 månader i stora ekståndare. Ingen filtrering eller klarning. Tardieu Laurent är en av Frankrikes främsta så kallade micro-negocianter, ett litet familjeföretag med långa relationer till odlare och producenter från de främsta appellationerna i regionen. År 1996 bestämde sig Michel Tardieu att följa sin passion för vin och startade sin negociant firma, han startade med vingårdar runt om Lourmarin i södra Rhône – ett par decennier senare gör Tardieu Laurent vin från de välkända appellationerna i såväl Norra som Södra Rhône.

Michel och hans son Bastien arbetar hårt för att skapa eleganta viner med stor personlighet från de främsta markerna i Rhône. Vinmakningen är företrädesvis traditionell, med stora fat och ofta med inslag av stjälkar, vilket skänker vinerna fräschör och ursprungskaraktär.

Real Agrado Canterabuey Vinedo Singular med ost

3 dolda vinpärlor från Rioja.


Systembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Läs mer »