7 läckra tapas och vintips.
Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte över vinglasen med små fat, för att undvika flugor i vinet.
Läs mer »Den här gången blir det en hyllning till Jerez i sydvästra Spanien. Här hittar vi underbar sherry som verkligen förtjänar mycket större uppmärksamhet, men jag har också tagit med en Apera. Det vill säga ett sherryinspirerat vin från Australien.
Det vattnas verkligen i munnen och jag kan nästan känna att en känslosam tår börjar bildas i ögonvrån när jag tänker på de på de två vinerna från sherryområdet tillsammans med tapas, såsom saltbakade räkor, Serranoskinka, Manchego och saltrostade mandlar. Apera-vinet har lite annat användningsområde på grund av restsötman.
Här får vi ett mycket välgjort vin med cirka fyra års lagring på fat. Till skillnad från traditionell sherry så fortifieras inte vinerna utan uppnår naturligt en alkoholstyrka på 15 %.
I glaset komplex, stiltypisk torr fino med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, apelsinzest, pekannötter och kryddor samt en distinkt mineralitet och en läskande sälta. Ett härligt balanserat vin som verkligen ger mersmak.
Druvorna, 100% palomino fino, kommer från den enskilda vingården Pago Carrascal vilken är belägen cirka 20 km från Atlantkusten. Här odlas huvudsakligen palomino, men även en del pedro ximénez och tintilla de rota. Rankorna är fristående så kallade bush vines, och deras medelålder är runt 45 år. Jordmånen är en subtyp av den magra och kalkstensrika vita Albarizajorden kallad Barajuelas.
Alla druvor skördas för hand och får sedan ligga och torka i solen i 6–7 timmar, en process lokalt kallad ”Asoleo”. Skörden gjordes i 5 separata omgångar under augusti och september 2017, där den tredje omgången gav druvorna till detta vin.
Druvorna pressades försiktigt i en traditionell korgpress och 35 % av musten användes till vinet. Musten flyttades direkt över på äldre amerikanska ekfat där alkoholjäsningen inleddes med enbart den naturligt förekommande jästen. Jäsningen pågick till december och vinet fick sedan ligga kvar i faten med sin jästfällning innan denna separerades bort. Vid denna tidpunkt klassas vinet antingen som ”Fino” eller ”Oloroso” och flyttas över på större ekfat för vidare lagring. Faten fylldes nästan till toppen då man inte är ute efter för stort inflytande av vare sig florjäst eller oxidation, utan snarare är intresserade av att uttrycka frukten och vingårdsläget. Efter cirka fyra års lagring på fat blandades vinet från den varma årgången 2017 med lika stor del vin från svala årgången 2018 vilket skapar en årgångslös sherry.
Utöver till en omfattande tapasbricka är det ett ypperligt vin till musslor och färska skaldjur. Varför inte välja vinet till varmrätter baserade på havets frukter. Servera exempelvis en på låg värme ugnsbakad långafilé med vitvinssås baserad på musselfond. Låt fisken vila på en bädd av smörstekt ostronskivling och pressad mandelpotatis därtill.
Här bjuds vi in till en generös, komplex, utvecklad, stiltypiskt oxiderad smak med inslag av fat, torkade fikon, apelsin, aprikos, sultanrussin och rostade hasselnötter, toner av pomerans, vanilj, choklad och lakritsrot samt en avslutande sälta.
Klassisk Amontillado-vinmakning med 100 % palomino fino i solerasystem med en medelålder på 25 år, varav sex år under flor (jästtäcke som flyter på ytan, ger smak och skyddar vinet mot syre) och 19 år i kontakt med syre. Beteckningen VOS innebär att vinet måste ha en medelålder på minst 20 år.
Detta vin med en Pata Negra skinka av Bellota kvalitet är en ljuv förening som ger en vink om livets mening. Men vinet kan också med fördel användas till annan tapas och till svampsoppor.
Seppeltsfield är en av Barossas riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. Redan vid denna tid hade man identifierat att klimatet passade utmärkt för medelhavsdruvor. Seppeltsfield är välkända för sina extremt långlagrade starkviner (varje år släpper de ett vin som lagrats i 100 år), men basen är ändå de framgångsrika stilla vinerna.
Här har vi en generös, nyansrik och söt Apera (Apera är beteckningen för ett sherryinspirerat vin från Australien) med toner av torkade fikon, citronskal, pinjenötter och toner av läder samt en distinkt sälta och en härlig restsötma.
En välkommen gäst vid det dukade bordet. Används med fördel till lagrade hårdostar och vitmögelostar där man med gärna kan klicka på lite fikonmarmelad. Passar även till utvalda desserter där det kan ingå mjölkchoklad, nötter, mandel eller dulche de leche. Varför inte servera grillad Camembert där man värmer upp valnötter och torkade ekologiska aprikoser (ekologiska får ej använda svavel) i brynt smör som sedan hälls över osten.
Druvorna som används är grenache och palomino och vinmakningen är inspirerad av traditionella spanska och portugisiska metoder med solerasystem. Vinet kommer från ett solerasystem med en medelålder på 18 år, förstärkt med neutral sprit och på grund av den höga alkoholhalten bildas inget flortäcke och det blir sålunda en oxidativ lagring, såsom Oloroso i Jerez. Restsötman är 10,4 gram/100ml.
Druvorna till Seppeltsfields solera-viner hämtas från hela egendomen, med lägen 180–350 meter över havet och en blandning av olika jordmåner - från rödbrun järnhaltig jord till kalksten, från sand till lera, skiffer och kvarts.
Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte över vinglasen med små fat, för att undvika flugor i vinet.
Läs mer »Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.
Läs mer »Denna anrika cocktail från mitten av 1850-talet sägs ha varit anledningen till att sugröret uppfanns!
Läs mer »Serrano är spanskans ord för berg och innebär just att skinkan kommer från de, huvudsakligen vita, grisar som lever i Spaniens bergsområden.
Läs mer »