Månadens Mats i december - en läcker Single Malt.

Denna gång för december månad har jag valt en läcker Single Malt från Irland. En riktigt välbalanserad och delikat whiskey från det tillförlitliga destilleriet Old Bushmills.

Månadens Mats december

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att göra high five och nöjsamt konstatera sin husbondes goda dryckesval.

Det är ingen tvekan om att intresset för maltwhisky har exploderat sedan mitten av 80-talet. Det gäller framför allt Single Malt, det vill säga maltwhisky från ett specifikt destilleri. Jag tycker att när de svenska whiskyälskarna har kornet i siktet (sorry, men ordvitsar sitter i göteborgares gener reds. Anm) tittar de allt för sällan på den skatt av Single Malt som vi finner i Irland.

Old Bushmills gör sin maltwhisky på orökt korn och destilleringen sker tre gånger i kopparpannor (Pot stills) Det gör att baswhiskeyn är renare, lättare och elegantare i jämförelse med de flesta skotska maltwhiskydestillerier. Det innebär också att den smak och karaktär som kommer från ekfatslagringen har en större del av den totala smakprofilen.

Bushmills Single Malt 16 Years Old

832,00 kr


Bushmills Single Malt 16 Years Old har en krämig koladoft med inslag av mineral och mörka bär. Smaken har en balanserad sötma och inslag av gelégodis, karamell, apelsinmarmelad och citrus. I eftersmaken fyller fläder, mogna päron och en behaglig ton av rostad ek upp alla gomsegel.

Det finns bara ett handfull tunnbindare kvar på Irland och två av dessa finns på Bushmills. Det är far och son, Alastair and Chris Kane som har hand om den så viktiga fathanteringen. Det är den tredje och fjärde generationen av familjen som nu är verksamma. Totalt har familjen Kane haft ansvaret under 140 år. Vad det gäller destilleriets sherryfat, så åker man ner varje år för att välja ut nya fat som man sedan lånar ut till den familjeägda sherrybodegan Paez Lobato. De lagrar Oloroso i faten under två år innan de fraktas över till Old Bushmills.

En av de viktigaste personerna på destilleriet är Master Blender Alex Thomas som blandar olika fat för att få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Precis som en mästerdirigent får fram den ljuvaste musik ur ett stort antal instrument. Vad det gäller Bushmills Single Malt 16 Years Old är det en komplex blandning av minst 16 år gammal whiskey som lagrats i sherry- och bourbonfat. När blandningen är färdig får whiskeyn en pikant finish genom flera månaders lagring i portvinsfat. Denna whiskey är en symfoni av upplevelser. Den mjuka doften med toner av bland annat kola, rostade nötter, söta kryddor och mörka bär är som en förförisk stråksektion. I smaken träder hela blås- och slagverkssektionen in ett maffigt och långt crescendo, och i det harmoniska avslutet finns portvinstonerna som en klar flöjtton.