Vinet madeira förtjänar en renässans.
Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »folk o folk besökte vackra Madeira. Vi tipsar om vinprovning, lokala specialiteter och vandring.
Madeira – en liten portugisisk paradisö i Atlanten, belägen cirka 60 mil utanför Marockos kust. Ön är mest känd för den storslagna, vulkaniska naturen, de otaliga vandringslederna utmed levadorna – öns snillrika bevattningssystem och så vinet, förstås.
Madeiras karakteristiska starkvin med en frisk och lite nötig smak som kan vara allt från torr till söt. folk o folk besökte den vackra ön och tog en rundtur hos en av vinproducenterna.
Vyn när man flyger in över den lilla ön är spektakulär. Storleksmässigt är den lilla vulkanön som halva Gotland och högsta punkten är 1862 meter över havet, det vill säga bara 234 meter lägre än Kebnekaise. De ser ut som att det ligger en knallgrön matta av växtlighet över ön, och så den mäktiga Atlanten som ramar in alltihop.
Ön är grön av en anledning och det är tur att det också ligger en regnjacka i bagaget. Här råder mikroklimat. Det kan regna på ett ställe och vara strålande solsken bara en liten bit bort, så det gäller att vara förberedd.
Många kommer till Madeira för att vandra och det sägs vara en av världens bästa platser för just det. Ön bjuder på en mängd olika leder i enastående vacker natur. Dalar med grönska och vattenfall, genom tunnlar och upp på höjder med vidunderlig utsikt.
Ofta snirklar sig vandringsleder fram utmed levadorna, madeiras konstgjorda bevattningskanaler som sammanlagt utgör över 2000 kilometer. Dessa byggdes för att leda vatten från områdena mitt på ön där det regnar som mest till de torrare jordbruksområdena som sträcker sig runt ön – och de används än i dag. Stigarna finns för att dem som sköter underhållet av levadorna ska kunna övervaka dem. Vi valde en guidad tur till Rabaçal och de 25 fontänerna. Tipset att inte gå själv utan följa med en guide visade sig vara en väl investerad reskassa. Dels blev vi avsläppta av minibussen på ett ställe och upphämtade på ett annat och slapp att gå tillbaka samma väg. Dels var guiden kunnig och berättade om allt från flora och fauna till levadornas historia med mera.
Höjdpunkten på turen var Cascada da Risco, ett 100 meter högt vattenfall inbäddat i grönska (som allt annat). Vid foten fanns en liten pool och stenar täckta med växter där vi stannade och åt vår medhavda lunch.
I byn Santana på öns nordsida ligger små lustiga triangelformade hus i vitt med röda dörrar, blå fönsterfoder och stråtak som påminner om stugor från sagornas värld. Husen är så kallade traditional houses.
De hus som finns i dag är återskapade av Santanas kommun, men ursprungligen byggdes dessa av öns fattigare invånare och bestod ofta av ett eller två rum och hyste en familj.
En av öns mest populära sevärdheter och mest spektakulära är vid Ponta de Sao Lourenco, öns östra spets. Här stupar fantastiska klippformationer rakt ned i den brusande Atlanten och landskapet påminner om Orkneyöarna i norra i Skottland.
Landskapet är helt unikt i jämförelse med resten av ön och om man tar sig en liten tur i naturreservatet kan man hitta ovanliga växter som exempelvis kronärtskocka, eterneller och isört.
Poncha – öns nationaldryck – görs av den för ön typiska sockerrörsrommen som kallas Aguardente, honung samt apelsin, citron, mango, passionsfrukt eller mandarinjuice. Det sägs att den som varit på Madeira, men inte testat Poncha, inte riktigt varit på Madeira.
Den söta, starka drycken har sitt ursprung i den lilla fiskebyn Câmara de Lobos, fem kilometer från huvudstaden Funchal och är väl värd en tur. Drycken framställdes för att värma fiskarna när de kom hem från sina turer på havet.
Vill man prova det traditionella köket ska man beställa in Espada och Espetada. Espada (dolkfisk) är en, till utseendet inte så smickrande, djuphavsfisk som nästan bara finns i havet runt Madeira. Den serveras kokt, grillad eller stekt och gärna med banan till. Förvånansvärt gott, kan vi meddela.
Den sistnämnda – Espetada – är tärnat kött som träs upp på ett spett, kryddas med lagerblad och vitlök och därefter läggs på grillen. Spettet hängs sedan upp på en stor ställning vid bordet och så får gästerna själva trä köttet av spettet. Espetada serveras företrädesvis med bolo do caco, ett fluffigt vitt bröd gräddat i vedugn som serveras med smör och vitlök.
Många restauranger erbjuder alternativ till nötkött som kyckling, fläsk, fisk, skaldjur eller vegetariska espetadas.
Och sist men inte minst, Madeira, vinet som fått sitt namn efter ön. För att lära oss mer besökte vi producenten H.M. Borges, som ligger inne i centrala Funchal. Företaget grundades 1877 av Henriques Menezes Borges och anses vara ett av de ledande varumärkena av madeiravin och är ett familjeföretag. Verksamheten flyttade till dagens lokaler 1944 och frontfasaden ser likadan ut i dag som då. I dag drivs H.M. Borges av två kvinnor, Helena Borges Fontes samt Maria Isabel Borges Gonçalves, som tog över efter sina fäder. Kvinnorna som är fjärde generationen Borges är alltså kusiner.
De som vill är välkomna att besöka madeiraproducenten och få spännande och lärorik rundtur i vineriet. Men besökare gör bäst i att höra av sig innan. Borges är ett mindre familjeföretag med fullskalig produktion i lokalerna och gäster behöver avisera sina besök innan. Däremot är butiken alltid öppen för de som vill köpa viner. När folk o folk anländer får vi ett hjärtligt välkomnande av ägarna och därefter en guidad rundtur i vineriet av Melissa Castro, försäljnings- och marknadschef. Vi får lära oss det mesta och lite till om företagets historia och hur produktionsprocessen går till. Maderiavinets mogningsprocess upptäckes av en slump under någon av de tuffa skeppstransporterna på 1500-talet. För att vinet skulle klara de långa transporterna bättre tillsatte man sprit som skulle öka hållbarheten. Det är därför det är starkare än vanligt vin. Man upptäckte också att det vin som färdats i tropikerna utvecklade en bränd, knäckig smak.
Numera skickar man inte längre ut vinet över haven för att få den populära smaken. Enklare viner värms upp när de ligger i tankarna, en process som kallas estufa, och finare vin får mogna på ekfat i uppvärmda lagerlokaler. Vår rundtur hos H.M. Borges avslutas med provning av sex olika madeiraviner, från unga söta som är goda till desserter eller ost till lagrade torra som lika väl passar som aperitif innan maten.
– Tidigare var det mest äldre personer som kom hit och provade vårt vin. Men på senare år har vi märkt att madeiravin har börjat bli alltmer populärt bland yngre personer som kommer hit och testar vin, säger Maria Isabel Borges Gonçalves och hälsar till folk o folks läsare att ni är varmt välkomna när ni besöker Madeira.
165,00 kr
"Bra köp!" enligt Allt om Vin som beskriver denna madeira som "smakrik med drag av kanderat socker, örter och lite knäck". En underbar madeira som passar till många olika desserter och kanske särskilt till en läcker tiramisu.
127,00 kr
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.
Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »Serrano är spanskans ord för berg och innebär just att skinkan kommer från de, huvudsakligen vita, grisar som lever i Spaniens bergsområden.
Läs mer »Laga Linnéas härliga soppa med grädde, svamp och toner av madeira.
Läs mer »