Lokalt och säsong med Emil Åreng på Facit Bar.

Bartendern och skribenten Tina Shine har intervjuat den prisbelönade bartendern Emil Åreng som har öppnat Facit Bar - en bar med fokus på säsong, lokalt och hållbarhet. Läs hans tips om hur du gör mer hållbara drinkar.

Emil Åreng

Vi pratar med nyöppnade baren Facit Bar i Umeå där den prisbelönade bartendern Emil Åreng sätter fingret på vad det innebär att dricka hållbart. På Facit Bar kör de svenska producenter rakt igenom, från Skåne i söder till Lappland i norr. “Vi inspireras av det vi tycker är Facit, som för oss är när tanke och produkt drivits till sin yttersta spets, detta leder till att ni gäster kommer att ha ett nytt Facit att förhålla er till då det gäller smak och service”. Texten är hämtad från Facits hemsida under fliken “filosofi”. Det är en ambitiös filosofi med hållbarhet som hörnsten. Lokalproducerat och säsongsbetonat är det enda rätta enligt krögaren Jörgen Engdahl som tillsammans med Emil Åreng slog upp dörrarna till Facit i december förra året. Nu när andra terminen drar igång på Facit Bar till hösten hör vi med Emil Åreng hur tankarna går kring smak, säsong, lokalt och framtid. Andra terminen börjar på Facit Bar. Är du taggad?

- Ja, det kommer bli kul. Vi har ju bara fått känna på lite än, eftersom vi hade öppet december fram till juni. Så det ska bli kul att se hur höstsäsongen blir nu, det är ju väldigt mycket smaker som finns och fler som kommer fram. Vi kommer också sätta igång med Facit Galej som är vår festvåning. Det blir konserter och lite annat, så det är bara att hålla utkik. Det kommer även bli en hel del roliga gästspel i baren med grymma bartenders. Så ja, det blir en rolig höstsäsong. Vad har den svenska sensommar-höstsäsongen att erbjuda i smakväg?

- Hösten är nästan roligast rent smakmässigt. Vi har kunnat köpa in bär under sommaren och det är allt från hjortron och åkerbär till jordgubbar och hallon. Så kommer havtornen nu som vi ska plocka. Sen är det vinbär i alla dess former och även krusbär, och så har vi lyckats få tag i körsbär och svenska vindruvor nu. Så det blir en smakrik höst. Det har också poppat upp en del nya destillerier i landet under sommaren som vi ska testa att jobba med. Så det blir en proppad höst!

Hjorton i skogen
Hjorton i Skogen

Hur skiljer det sig åt att enbart använda svensk sprit från att ha ett internationellt utbud?

- Den största skillnaden är att vi helt enkelt inte kan använda oss av vissa spritsorter så som tequila, bourbon och cognac. Ja det är ju de som försvinner, men då går det ju att ha substitut. Det finns mycket fruktlikörer i Sverige nu som är mer intressant. De vanliga likörerna man hittar i en bar som till exempel maraschinolikör och viollikör är ju också borta. Det gäller bara att hitta nya vägar att gå. Det är det som är utmaningen men också det som är det roliga med Facit; att vi kan utveckla allting själva. Vi är ju först med det. Spritdryckerna är väl den största skillnaden, men sen att inte ha lime och citron är ju också en utmaning. Men där har vi ju rabarber, äpple, gran, rosenkvitten och lingon. Det är syror som jag tycker är mer intressanta än citron och lime. Var kommer passionen för lokala och säsongsbetonade produkter ifrån?

- Passionen kommer väl framförallt från att vi bor så nära väldigt goda smaker, men så tycker vi inte att det är hållbart längre att hålla på att frakta citron mitt i vintern från andra sidan jorden. Och samma med lime, där kvaliteten också är väldigt skiftande. Man får ju inte samma kontinuitet på det man håller på med. Sen förstår jag inte varför folk ska köpa in jordgubbar och hallon från andra länder när vi har det här hemma. Passionen är en del och sen är det lite av ett fuck off till vad alla andra håller på med. Man blir ju förvånad över varför folk måste ha ananas i drinkar när det inte ens är säsong, alltså i de länder där de odlas. Det är väl mer ett statement än något annat.

Facit Bar
Facit Bar

Hur går det med nya boken “Salongs i Sverige”, uppföljare till prisbelönade “Salongs i Norrland”?

- Vi har nio månader kvar av att göra research och att skriva. Det tar tid men det är jätteroligt. Vi kommer åka runt nu i totalt tre veckor och besöka varje landskap så vi får en känsla för dem, så görs varje cocktail i varje landskap med smaker därifrån och produkter från olika destillerier, men också med historier från trakten. Det blir kul! Emil Åreng är fast inställd på att söka land och rike runt efter guldkornen i varje landskap. På Facit kommer drinkarna att ge uttryck för modernitet och kreativitet, samtidigt som de är en homage till det som varit; till Sveriges rika och brokiga sprithistoria. Och om det är någon som kan berätta en historia så är det Emil. Hans gedigna kunskap och förståelse för vad en cocktail är och bör vara förvandlar han till en berättelse kallad Facit Bar.

Om Emil Åreng

Ålder: 35 Bor: Umeå Från: Bräcke Karriär: Emil har bland annat varit barchef på Rex Bar & Grill i Umeå, arbetat som kreativ ledare på Cadierbaren (Grand Hôtel, Stockholm) och grundat Open/Closed i Umeå. Han har släppt cocktailboken “Salongs i Norrland” som utsågs till Världens Bästa Cocktailbok 2017 vid Gourmand Awards. 2017 blev han också utsedd till Nordens bästa bartender. Aktuell med: Andra terminen på Facit Bar i Umeå. Skriver en uppföljare till sin bok med titeln “Salongs i Sverige” och gör cocktail-podden “Den Blinda Grisen” tillsammans med regissören Måns Herngren och skådespelaren Adam Lundgren.

O.P. Anderson Björk

262,00 kr


På Facit Bar finns det bl.a. en drink med O.P. Anderson Björk på menyn.

O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.

Den är smaksatt med extrakt från björkknoppar som plockats på vintern innan de har börjat svälla, samt björksav skördad på vårkanten i Jämtland. Akvaviten framställs på O.P. Anderson Distillery i Matfors utanför Sundsvall och alla ingredienser är ekologiska.