Julsnaps - bästa snapsen till olika sorters julmat.

Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.

O.P. Anderson Julaquavit med julmat

Snapsens bästa egenskap är att den förhöjer smaker. De unika smaksättningarna i de kryddade brännvin som finns förhöjer och förstärker smakerna i den mat de kombineras med.

Vi frågade O.P. Andersons kryddmästare, Jonas Odland, om hur man på bästa sätt njuter av snaps till julmaten och fick följande svar.

- När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen.

Så tänk på att hellre smutta på snapsen för att känna hur smakerna gifter sig i munnen, snarare än att bejaka snapsvisans uppmaning om att ta nubben i ett svep.

- Inför julens måltider vill jag absolut tipsa alla, även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder, säger Jonas Odland.

Så matchar du mat och dryck på julbordet

Det enklaste sättet att få till riktigt bra kombinationer är att välja en av våra speciella julsnapsar; O.P. Anderson Julaquavit eller Prima Julsnaps.

De är alla skapade för att drickas till det svenska julbordet. Deras mångfacetterade kryddning gör att olika kryddor kommer att träda fram och samspela med den breda palett av smaker som finns i de olika rätterna.

Julsnapsarna har en kumminkryddning som harmonierar med sill och ost, något fruktigt som passar med skinkan och det småvarma, samt citrus eller kanel som matchar många av de söta smakerna som avslutar julbordet.

Med detta sagt så bör det tilläggas att smakupplevelsen kan ökas ytterligare genom att följa vår snapsguide och komplettera julsnapsarna med några andra kryddningar.

Sill och kryddat brännvin

Snaps till inlagd sill

Originalet från 1891, O.P. Anderson, är känd som den perfekta snapsen till inlagd sill. Hur kommer det sig? Jo, traditionell sillinläggning bygger på en ättikslag med 2/3 socker, vilket gör sillen otroligt söt och syrlig. Kummin är en av få kryddor som kan rå på detta unikum till fiskrätt. Därför är egentligen alla typer av akvavit, såsom O.P. Anderson och Gammal Norrlands, att rekommendera till sillen.

O.P. Anderson har den klassiska svenska akavavitkryddningen bestående av just kummin kompletterad med anis och fänkål. Den kraftfullt kryddade och mycket smakrika Aalborg Jule Akvavit är ingen snaps för nybörjare men är mycket god till de klara sillarna.

De lite rundare och gräddigare sillarna, t.ex. senapssill, passar bäst med en mildare snaps som Läckö.

Gravlax

Snaps till gravad lax

Gravad lax gör sig bra tillsammans med en mildare snaps. O.P. Anderson Klar och Prima Julsnaps har båda en citronkryddning som passar fint till lax.

Snaps till rökt lax och annan rökt fisk

Till rökt fisk passar rökig nubbe som Herrgårds Aquavit som lagrats på sherryfat och är smaksatt med whisky. Till övrig fisk passar Läckö Slottsaquavit eftersom den är kryddad med dillfrö och dill är en vanlig krydda till fisk. Cognac- och sherrytonerna i O.P. Anderson Julaquavit ger också en utmärkt match.

Ägghalvor med majonnäs och löjrom

Snaps till ägg med löjrom och majonnäs

Ägg och majonnäs är riktiga snapsvänner smakmässigt och dillfrökryddningen är en perfekt match till löjrommen

Snaps till Janssons frestelse

Jansson med fylliga smaker av lök och ansjovis kompletteras perfekt av snapsar med toner av torkad frukt. Det fixas med sherryn i Norrlands och kombinationen sherry-cognac i Julaquaviten.

Köttbullar och den snaps som passar till.

Snaps till prinskorv, köttbullar och julskinka

Till de dessa rätter passar lagrade eller fruktiga smaksättningar utmärkt.

Östgöta Sädesbrännvin med sina smaker av fatlagring, whisky och honung, är en perfekt smakförhöjare, liksom Herrgårds Julsnaps, som förutom kryddig apelsin också har karaktär från sherry och maltwhisky. Prima Julsnaps med sina inslag av cognac lyfter också på ett förträffligt sätt smakerna i det varma på julbordet.

Snaps till revbensspjäll

De fylliga och kryddigt aromatiska smakerna från revbenspjällen samspelar med sherryn i Gammal Norrlands Akvavit och ljuvliga smaker tas fram genom kanelen, pomeransen och cognacen i O.P. Anderson Julaquavit. De julkryddiga apelsintonerna i Herrgårds Julsnaps lyfter revevbenspjällen till en ny nivå.

Grönkålspaj

Snaps till de gröna rätterna

Numera finns ju många fantastiska vegetariska och veganska rätter för julbordet. För att matcha snaps till dessa så bör man tänka på två saker:

1. Hur smakstarka är de?

2. Vilka kryddor och smaker finns i rätten?

Är det en mild rätt så passar en mild snaps och tvärt om. Finns en smakmatch mellan snaps och krydda i maten? Antingen om kryddan finns i rätten eller om den skulle passa i rätten - i bägge fall så kommer det bli en bra kombination.

Ost och snaps

Snaps till lagrad ost

Ost kommer ju ofta i sällskap med vin men prova att låta ostarna träffa en snaps!

Kumminkryddningen är en utmärkt match i sig och finns det dessutom toner av fatlagring och frukt blir det ännu bättre. Välj O.P. Anderson Björk som är smaksatt med björkknoppar och har varma toner som av björkris i bastun, eller smakrika och sherrypräglade Gammal Norrlands Akvavit. O.P. Anderson Julaquavit med sina inslag av cognac och sherry passar också klockrent till lagrad ost. Den kraftfulla Aalborg Jule Akvavit matchar och rundar av de salta och kraftiga smakerna i en grönmögelost.

Chokladbitar

Snaps till choklad

Herrgårds Julsnaps med apelsintoner eller Rånäs med pomerans till choklad, tänk romerska bågar.

Snaps till ris à la malta

Dadlar och rund, fruktig citrus till den gräddiga apelsinsmaken - mums!

Snaps till mandelmusslor med grädde och sylt

Russin och honung gör Östgöta Sädesbrännvin till en fin följeslagare till mandelmusslorna.

Bäska droppar

Snaps efter maten

Känner du dig lite däst efter måltiden? En liten Bäska Droppar hjälper dig att smälta maten.