Därför passar akvavit till ostron.

Ostron kan avnjutas med ett flertal olika drycker men få kombinationer är dock så goda som ostron och lätt kyld akvavit. Här få du tre tips på akvavit till ostron.

Akvavit och ostron

Ostron har ätits i Sverige sedan urminnes tider med flera fynd från bosättningar på äldre stenåldern. Från 1600-talet och framåt levererades stora mängder ostron till det svenska hovet och på 1800-talet var konsumtionen så hög i landet att hela beståendet höll på att försvinna. Även under 1900-talets början var ostron en given rätt på svenska restauranger. Nu har ostronen återigen blivit populära och importen har ökat med över tusen procent bara de senaste tio åren. Det ursprungliga ostronet i Sverige, Ostrea Edulis, är delikatess som även kallas europeiskt ostron eller Belon. Sedan 2007 finns även Magellana Gigas från Stilla Havet på vår svenska västkust efter att ha spridit sig från franska odlingar. Det heter japanskt jätteostron men i fiskhandeln och på restauranger säljs det oftast under den franska benämningen Fine de clair. Kryddat brännvin har inte en lika lång historia som ostron i Sverige utan dyker upp i skrift år 1482. Det är till och med tidigare än whisky som omskrivs för första gången mer än tio år senare. Ursprungligen användes kryddat brännvin som medicin och konsumerades med sked. Akvaviten som vi dricker idag härstammar främst från 1800-talet då den effektiva kolonndestilleringen slagit igenom på allvar. Ostron kan avnjutas med ett flertal olika drycker såsom torrt vitt vin, stout och porter. Få kombinationer är dock så goda som tillsammans med lätt kyld akvavit. För att förstärka upplevelsen ytterligare kan man hälla en skvätt akvavit på ostronet innan man avnjuter det. Här kommer tips på tre olika klassiska akvaviter som passar till ostron.

Akvavit till ostron:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit som lanserades redan 1891. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader.

O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Lysholm Linie Aquavit

322,00 kr


Lysholm Linie Akvavit från Norge är Nordens äldsta aquavit. Den skickas enligt tradition på en fyra månader lång resa runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger. Lysholm Linie har en stor och kryddig doft med fatkaraktär, kummin, dill, pomerans och fänkål. Smaken är mjuk och behagligt fyllig.

Aalborg Jubilæums Akvavit

272,00 kr


Aalborg Akvavit är namnet på de klassiska danska akvaviterna - den som danskar älskar och sätter på bordet igen och igen. Och inte utan anledning: Aalborg akvavit representerar mer än 160 års erfarenhet i konsten att bränna brännvin.

Aalborg Jubilæums Akvavit har en elegant doft som präglas av dill och koriander. Balanserad smak av dill och koriander med fin finish av stjärnanis, citrus och lite karamell.