Den anrika druvfamiljen Muskat.

Muskatdruvan är en väldigt populära druva som används till både torra och söta viner. Lär dig mer om druvfamiljen och få tips på olika sorters muskatviner.

Gröna druvor

Muskat är en älskad druva både i glaset och i fruktskålen som har odlats under väldigt lång tid. Oftast framställs söta viner av druvan men på senare tid har även de torra vinerna blivit mer och mer populära. Vi berättar om muskatfamiljen och tipsar om flera välgjorda torra och sötare viner på muskat.

Muskatdruvan är en druva som har odlats mycket länge. Till skillnad från de flesta andra druvsorter används den både som bordsdruvor (som du köper i livsmedelsbutiken) och till vinframställning. Muskat är egentligen samlingsnamnet för en hel familj av olika druvsorter. De har alla gemensamt en blommig och parfymerad smak som påminner om färska druvor. Druvorna har vanligtvis en mild syra med aromer av apelsinblom, rosor, fläder, aprikos, gula russin, och citrus.

Den mest hyllade druvan i muskatfamiljen 

Muscat blanc à petits grains är den druva som anges ge högst kvalitet, och man finner den också högst upp i familjens släktträd. Den har sitt ursprung i Italien eller i Grekland och har fått sitt namn av att druvorna är mindre än andra muskatdruvor.

I Frankrike används druvan till några av landets mest kända söta viner, så kallade Vin doux Naturel viner där man stoppar jäsningen genom att tillsätta vinsprit. Vinerna får då en naturlig hög och läcker sötma. Dessa viner finner man bland annat i Beaumes-de-Venise, Frontignan, Lunel och Mireval. Druvan är också en viktig komponent i de mousserande Clairette de Die vinerna.

I Italien odlas den flitigt under namnet moscato bianco. Det förekommer både torra och söta viner, där de senare ibland görs på torkade druvor. Men mest kända är de mousserande Asti Spumante och de lätt mousserande Moscato d´Asti vinerna. I Sydafrika, USA, Chile men även i södra Frankrike benämns druvan ofta som muscat de frontignan.

Den välkända dottern Muscat of Alexandria 

Muscat blanc à petits grains är mamma till många druvor. Den mesta kända är muscat of alexandria som har den gamla blå druvan axina de tres bias som pappa. Druvan har odlats under lång tid i medelhavsområdet och är väldigt vanligt förekommande i det här området. Muscat of Alexandria är den vanligaste sorten internationellt sett, och trots sitt namn har den troligen sitt ursprung i södra Italien, Sicilien, Sardinien eller Grekland.

Även här hittar vi torra viner, men det är vanligare att druvorna används som bordsdruvor (de stora söta druvorna som kommer till våra livsmedelsbutiker på sensommaren/hösten) och till söta viner. I Italien är druvan vanligast i de södra delarna där den ofta har det sicilianska namnet zibibbo. I Spanien heter den moscatel de alejandría, men ofta bara moscatel. I Portugal är den mest känd som moscatel de setúbal. Druvan är också vanlig förekommande i Nya världen och då främst i Chile, Argentina, Australien, Kalifornien och Sydafrika där den går under namnet hanepoot. 

Muscat of alexandria ligger i sin tur bakom kända druvsorter som exempelvis muscat of hamburg, torrontés och grillo. 

Andra välkända muskatdruvor 

Moscato giallo har troligtvis har sitt ursprung i Lagarinadalen som ligger i den norditalienska vinregionen Trentino-Alto Adige. Det är en spontan korsbefruktning mellan muscat blanc à petits grains och en okänd druvsort. Druvorna har en vacker gyllengul färg och går även under det tyska namnet goldenmuskateller. 

Muscat of Hamburg är en naturlig korsning mellan muscat of alexandria och schiava grossa. Den är vanligare som bordsdruva men ligger även bakom både torra och söta viner i bland annat östra Europa och Kalifornien.

Muscat ottonel är en fransk druva som ger både torra och söta viner främst i Alsace och i östra Europa. Korsningen av chasselas och muscat d'isenstadt togs fram av Jean Pierre Vibert 1859.

Viner från Muskat-familjen:

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

119,00 kr


Ett härligt sött vin från den duktiga vinmakaren Xavier Vignon. Ett mycket användbart vin baserat på muscat blanc à petits grains. Ett ypperligt vin både till desserten och till ostbrickan.

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

109,00 kr


Det finns få dessertviner som är lika användbara som en Moscato d´Asti. Pröva själv, det är mycket få desserter som inte glatt omfamnar detta vin.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


I detta härligt söta vin från Sydafrika är huvuddruvan muscat de frontignan som ju är ett annat namn på muscat blanc à petits grains. Ett mycket användbart vin både till desserter och till ostar. Om du väljer det senare så ät den gärna tillsammans med en klick marmelad.

Planeta Passito di Noto

349,00 kr


Planeta Passito di Noto har toner av mogna loquats, torkade aprikoser, kastanjehonung, subtila rosenblad, söt papaya och fyllig kvitten. Perfekt till chokladskapelser och marsipan.

Po' di Poli Morbida

479,00 kr


En Grappa gjord på enbart moscatodruvan. Stor doft med sötare näsa och spritkaraktär. Passar utmärkt som avec efter maten. Dricks rumstempererad.