Grüner Veltliner – Österrikes nationaldruva.

Grüner Veltliner används främst i torra vita viner - allt från enkla till mycket högklassiga och nyansrika - men är även mycket användbar i mousserande vin.

Grüner Veltliner

Österrikes stora kvalitetsdruva

Grüner Veltliner nämns först i skrift under 1700-talet och druvan är en naturlig korsning mellan Traminer (Savagnin) och den unika druvsorten St. Georgener som har sitt ursprung i Burgenland. Trots sitt namn har den ingen koppling till området Valtellina och är inte heller på något sätt släkt med Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner. Grüner Veltliner är med 14 423 hektar (2015) Österrikes mest odlade druvsort som står för 31% av landets totala druvodlingsareal.

Det finns även betydande arealer i Tjeckien och i Slovakien där Grüner Veltliner är den mest odlade gröna druvan. Druvan förekommer även en hel del i Ungern och Bulgarien och det finns små arealer både i Italien, USA, Australien och på Nya Zeeland.

Vita och mousserande viner som ger mersmak

Grüner Veltliner förekommer i många olika tappningar, men nästan alla är torra vita viner och man finner allt från enkla lättdruckna viner till mycket högklassiga och nyansrika exemplar med stor smakrikedom. Men det är även en mycket användbar druva till produktion av mousserande viner (Sekt). Även om det är ovanligt stöter man ibland på söta viner, både som Auslese och Trockenbeerenauslese.

Vita torra viner som kommer från slättland har oftast tydlig fruktighet med inslag av aprikos och tropiska frukter. De exklusivare vinerna från sluttningar har mer nyansrika dofter så som nykvarnad vitpeppar, mineraler, citrus och ibland tropiska frukter och kryddor. Med ålder blir de mer Bourgogne-lika. Vinerna är allt från lätta till mycket smakrika. I smaken kan finnas både stenfrukter som aprikos, grapefrukt, päron och tropiska frukter liksom nykvarnad vitpeppar. Syran är oftast frisk. 

Ett brett gastronomiskt användningsområde

Grüner Veltliner är en druva som generellt ger viner som är behagliga att avnjuta på egen hand, men som samtidigt är oerhört användbara till mat. De torra mousserande och vita vinerna passar som handen i handsken till fisk och skaldjursrätter. I tillagningen kan man gärna använda sig av skal eller saft från citrus (exempelvis grapefrukt) eller nykvarnad vitpeppar för att skapa en trevlig aromspegling mellan vinet och maten.

De fylligaste vinerna blir ypperliga beledsagare till grillade och halstrade fiskrätter, men även till rätter på ljust kött. I Österrike är det klassiskt att dricka Grüner Veltliner till panerad kalvschnitzel och en syrlig potatissallad. Det är också vanligt att möta vinerna med milda charkuterier och korvar och den så vanligt förekommande surkålen.

Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner

109,00 kr


Ett vin framtaget i samarbete med vinproducenten Ferdinand Mayr som har sina vingårdar i byn Senftenberg, beläget norr om staden Krems. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt, aprikos, citrus och vitpeppar.

Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling

109,00 kr


Ett mousserande vin som kan drickas som aperitif, sällskapsvin eller till lätta samt medelkraftiga fisk och skaldjursrätter. Smaken är torr med inslag av Tutti Frutti, päron och en fläkt av mandelmassa.

Hagn Grüner Veltliner

99,00 kr


Ekologiska Hagn Grüner Veltliner är ett smidigt picknickvin som passar lika bra till vegetariska rätter som till kyckling eller fisk. Ett friskt vin med fruktig smak. Uppfriskande syra med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, citrusskal och örter.

Weinwurms Gemischter Satz

115,00 kr


Ett fruktigt och ungdomligt vin med något aromatisk smak. Tydliga inslag av päron, kryddor, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime. Passar fint till rätter med fisk och skaldjur eller vegetariskt.