Mosel – en vinregion som ger eleganta viner med fräschör.
Rieslingvinerna från Mosel har en grace, fräschör och elegans som många vinområden bara kan drömma om.
Läs mer »Bland de nya vinerna som lanseras på Systembolaget den 26 september är det två viner som verkligen sticker ut med sin kvalitet och smak. Det är två viner som kan avnjutas med stor förtjusning i nutid eller lagras under flera år om man så önskar.
Först har vi en torr riesling av bästa snitt från Dr Loosen. Förra veckan lanserades en Riesling Kabinett med härlig fruktsötma från vingården Wehlener Sonnenuhr som är en av Moseldalens och Tyskland högst ansedda vingårdar. Nu är det dags för en riktig läckerbit med torr karaktär.
Vinet har en restsötma på 0,86 gram/100 ml men den balanseras upp helt och hållet av den läckra syran. Vinet är mycket användbart vid det dukade bordet och passar till det mesta som är sprunget ur hav eller sjö. Vinet möter väl krämiga och feta komponenter och det är en fördel att tillsätta lite syrlighet till anrättningen. Varför inte duka fram en slätvarsfilé som vilar på en bädd av stekt ostronskivling och purjolök och serveras med pressad potatis och rieslingsås?
Druvorna skördades omsorgsfullt för hand. De noggrant utvalda druvorna pressas sedan skonsamt och musten får sedan spontanjäsa i stora neutrala ekfat. Ingen bâtonnage (omrörning av jästfällningen). Vinet har lagrats 12 månader på sin jästfällning i stora, gamla tyska ekfat. Förkortningen GG står för Grosses Gewächs och innebär att det är ett torrt vin från en vingård klassad som Grosses Lage, som motsvarar Grand Cru i Frankrike. Alte Reben betyder ”gamla stockar”.
399,00 kr
I glaset en fruktig och elegant doft av citrus, vita persikor och mineral. Torr, intensiv och smakrik med en välintegrerad fruktsyra. Vinet är välbalanserat och harmoniskt med en lång eftersmak.
Är ni på jakt efter en riktig bra cabernet sauvignon så behöver ni inte leta längre. Här får vi ett mycket välgjort och kraftfullt vin där den intensiva fruktigheten umgås i absolut harmoni med kryddigheten från faten samt mer tertiära aromer. Som en hyllning till den grekiska jaktgudinnan Artemis föreslår vi en dovhjortsfilé med smörstekt och gräddslungade trattkantareller samt en mustig rödvinssås som smaksätts med färska svarta vinbär. Till det serveras duchessepotatis med Västerbottensost.
Vinet baseras på 98 procent cabernet sauvignon, 1,5 procent cabernet franc, 0,5 procent petit verdot och druvorna kommer främst från Atlas Peak som står för 73 procent, Arcadia Vineyard i Coombsville för 12 procent. De återstående 15 procenten kommer från olika utvalda vingårdar i Napa Valley. Vinet vilar under 15 månader i 55 procent nya franska ekfat och 45 procent äldre franska fat.
I Napa Valleys Stag's Leap-distrikt finns några av Kaliforniens bästa cabernetjordar. Här, i den vulkaniska jordmånen med bergskedjan The Stag's Leap Palissades som skydd mot hettan österifrån, finns Stag's Leap Wine Cellars. Här har man i många år producerat högklassiga cabernetviner. Så bra att man 1976 vann Judgement of Paris, en blindprovning som innebar det stora genombrottet för kaliforniska viner. Stag's Leap slog bland andra Château Mouton-Rothschild och Château Haut-Brion som kom tvåa respektive trea i provningen där man jämförde kaliforniska och franska viner.
Efter några år inleddes en ny satsning på absolut världsklass då företaget köptes av ett konsortium, lett av Piero Antinori från Italien i samarbete med Ste. Michelle Wine Estates från Washington State. Konsortiet har gjort kvalitetshöjande investeringar och bland annat satt in Antinoris chefsvinmakare Renzo Cotarella (bror till en av Italiens mest framgångsrika vinmakare, Riccardo Cotarella) som konsulterande vinmakare. Den kvalitetshöjning som konstaterats i de senast producerade årgångarna är nästan otrolig.
Rieslingvinerna från Mosel har en grace, fräschör och elegans som många vinområden bara kan drömma om.
Läs mer »Riesling är definitivt en av de mest ädla druvorna. Här tipsar vi om det bästa vinet av riesling på Systembolaget och berättar med om riesling som vin och druva.
Läs mer »Lär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs mer »Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer »