4 bästa vinerna i höstens första tillfälliga släpp.

Det lanseras en strid ström av nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 8 augusti. Vi har valt ut fyra av våra favoriter.

4 nya goda viner i tillfälligt sortiment vecka 32.

Vi börjar med en elegant Chablis som både kan avnjutas idag eller lagras. Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc.

Nu vill vi föra fram ett läckert vin från Chablis Premier Cru-vingården Montmains som ligger strax söder om lilla staden Chablis i en sydostsluttning med fin exponering och mycket fossilrik jord.

Alkohol- och malolaktisk jäsning samt efterföljande lagring på sin jästfällning sker i en mix av franska ekfat (30%) samt i rostfria ståltankar (70%) Fatens ålder varierar från 1 till 7 år och rymmer 228, 300, 400, 500 till 600 liter.

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Montmains

329,00 kr


I glaset ett krispigt vin med nyanserad och fruktig doft med inslag av fat, gröna äpplen, galiamelon och citron samt en distinkt mineralitet, lätt smöriga toner samt inslag av rostade hasselnötter. Vinet har en lätt fet textur och eftersmaken har en ypperlig längd.

Allt annat än en missanpassad grenache

Ken Forrester är inte är rädd att utmana gränserna för vilken typ av viner som kan göras i Sydafrika. Hans första projekt var den högkvalitativa chenin blanc som kom att helt förändra bilden av druvan.

The Misfits är Ken Forresters experimentella serie där assisterande vinmakare Shawn Mathyse tillåts ta ut svängarna, till exempel genom användandet av druvsorter som normalt inte förknippas med producenten.

Först ut på tillfälliga hyllan ur serien är The Misfits Grenache, som görs av handskördade druvor som krossats lätt och jäst vid låg temperatur innan lagring i äldre, neutrala franska ekfat för ett fruktrent uttryck.

The Misfits Grenache

199,00 kr


I glaset ett josigt och snyggt strukturerat grenache vin som bjuder på smak av skogshallon, plommon och röda körsbär samt örter och ett kryddigt drag.

Välgjord sangiovese från Montalcino ger mersmak

Collosorbo grundades år 1995 av Giovanna Ciacci efter delningen av familjen Ciaccis egendom Tenuta Sesta, som grundades på 1850-talet. Egendomen är belägen i den södra delen av Montalcino, mellan Sant'Angelo in Colle och Castelnuovo dell'Abate. Och drivs av Giovanna Ciacci och hennes två döttrar Laura (vinmakare) och Lucia (agronom). De har idag 35 hektar vingårdar som ligger cirka 250 meter över havet och skyddas av närliggande kullar och Monte Amiata, vilket gör det till en utmärkt plats att odla sangiovese.

Vinet är baserat på sangiovese och druvorna skördades för hand och sorterades två gånger. De avstjälkades delvis innan de pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa vid kontrollerad temperatur och regelbunden överpumpning. Vinet har lagrats i tio månader i stora ekfat av franskt och slavonskt ursprung. Vinet har sedan lagrats ytterligare sex månader på flaska.

Rosso di Montalcino omfattar samma avgränsade område som Brunello di Montalcino. Skillnaden är att vinet har en kortare lagringstid på fat och ofta kommer från vingårdar med lite yngre stockar.

Collosorbo Rosso di Montalcino

219,00 kr


Här får vi en fruktig, något floral doft med inslag av körsbär, rosor, örter, kryddor och fat. Fruktig och elegant smak med en hög välbalanserad syra och sammetslena tanniner. Harmonisk eftersmak.

Nyanserad och elegant pinot noir från Kalifornien

Här bjuds vi en mycket elegant, kryddig och bärig doft med stor finess och inslag av mineral, hallon, körsbär, rosor, och örtkryddor.

Druvorna kommer från Mindego Ridge i Santa Cruz Mountains, cirka 14 km från Stilla havet. Vingården är belägen i söderläge på mellan 210-290 meters höjd över havet och det tillsammans med närheten till havet bidrar till ett svalt klimat i vingården.

Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna.

Jamie Kutch har ingen formell utbildning i vinmakande men har fått hjälp och inspiration längs vägen av framstående odlare och vinmakare, bland annat Aubert de Villaine på Domaine de la Romanée Conti. Trots bristen på formell kompetens är Jamie idag en av de mest hyllade producenterna i Kalifornien av främst pinot noir men även chardonnay. Jamie Kutch köper druvor från de allra främsta lägena och odlarna, och har nyligen köpt en egen vingård som är under uppodling.

Kutch Mindego Ridge Vineyard Pinot Noir

669,00 kr


Nyanserad, kryddig, ungdomlig smak med inslag av vildhallon, körsbär, salvia och mineral. Lång, nyanserad eftersmak.