Pinot noir är en mycket kräsen druva. Till skillnad från exempelvis chardonnay så är den oerhört klimatkänslig. Den vill inte ha varmt, inte kallt, den vill bara ha lagom.
I ett lagom svalt klimat kan pinot noir dock utveckla eleganta, parfymiga viner. Unga viner ger i regel fruktiga toner av jordgubbe och körsbär medan lagrade viner kan utveckla en enorm komplexitet med karaktärer av bland annat viltkött, höstlöv och läder.
Här har vår dryckesexpert Mats Claësson delat med sig av tre tips på riktigt läckra pinot noir-viner att testa.
3 i topp pinot noir:
Yoko Pinot Noir
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
Rully En Rosey
Nyanserad, fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, choklad, kardemumma, jordgubbar, peppar och vanilj. Passar smaker som svamp och färska örter.
Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir
Doft med inslag av körsbär, skogshallon, plommon, lakrits och salvia. Nyanserad, kryddig och strukturerad smak med inslag av fat, mogna röda körsbär, plommon och skogshallon och en fin mineralton. Lång, elegant eftersmak.