Roadtrip i sommar: Upplev Toscanas vingårdar med bil.
Tradition, passion och gudomliga viner. En roadtrip i triangeln mellan Florens, Siena och Pisa uppfyller alla förväntningar på la dolce vita – även under lågsäsong.
Läs mer »Bland de nya vinerna som lanseras på Systembolaget den 3 oktober har vi vaskat fram fem viner som vi tycker förtjänar lite större uppmärksamhet. De är alla mycket välgjorda viner med stil, klass och personlighet.
Det australienska vinområdet Clare Valley är världsberömda för sina rieslingviner, och när man provar detta vin förstår man till fullo varför. Här får vi ett vin med intensiv och nyanserad fruktighet som paras med lite mer mogna rieslingnyanser som för tankarna till cykelverkstad. Vinet uppvisar både balans, fräschör, smaklängd och en finstämd elegans.
En mindre del av musten jäste i ekfat men huvuddelen jäste vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fem månader tillsammans med sin jästfällning.
Namnet Ministry of Clouds symboliserar det äkta paret och ägarna Bernice Ong och Julian Forwoods val att ge upp säkerhet och struktur (ministry) för frihet, oberoende och äventyr (clouds). Innan grundandet av Ministry of Clouds hade paret nästan tre årtiondens gemensam erfarenhet av den australiensiska vinbranschen, men valde att säga upp de ledande positioner de hade på Wirra Wirra och Woodstock för att följa sina drömmar. De två anledningar som fick dem att göra det var att först och främst ville de spendera mer tid tillsammans och driva sitt eget företag samt att en rad stora producenter som D'Arenberg och Hardy's började säga upp kontrakt med vinodlare av exceptionella vingårdar i McLaren Vale.
I dag har paret sökt sig till Clare Valley och Tasmanien för sina vita viner, men alla röda viner är uteslutande från McLaren Vale. Ambitionen när Ministry of Clouds grundades var att göra viner de själva ville dricka. De ville visa att Australien kan producera andra typer av vin än viner som var "larger than life" och redan första årgången visade att deras eleganta viner var på toppnivå när australiensiska vingurun James Halliday lyfte fram dem som en av årets bästa tio nykomlingar.
189,00 kr
I glaset ett krispigt, nyanserat och fruktdrivet vin med smak av gröna äpplen, ananas och honungsmelon samt toner av citron, limezest och vita blommor.
Psi togs fram 2007 i ett samarbete mellan Bodegas y Viñedos Alnardo och vinmakaren Peter Sisseck. Sisseck är bland annat känd som skaparen av vinet Pingus. Vingårdarna odlas enligt biodynamiska principer. Psi är den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och en uppvisning i Peter Sissecks förmåga att ta fram det bästa ur druvorna, jorden och klimatet till en fantastisk helhet.
Vinet är baserat på 90 procent tempranillo och 10 procent garnacha och druvorna kommer från 600 olika lägen runt om 21 byar. Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i ståltank. Efter pressningen följde spontan malolaktisk jäsning. 75 procent av vinet har lagrats 15 månader i en kombination av stora ekfat och tankar om 6 000-11 500 liter. Resterande 25% har lagrats i franska ekfat, varav 3% var nya fat.
Det är alltid trevligt med nya bekantskaper, så varför inte umgås under några timmar med druvsorten tintilia, som odlas nästan uteslutande i regionen Molise i centrala Italien. Kanske blir det din nya favoritdruva?
Campi Valerio grundades 2004 och ligger i Monteroduni som är en mindre ort och kommun i regionen Molise, som ligger i centrala Italien. Den vackra egendomen som har berg i siluetten i alla riktningar är mycket anrik, och från 1600-talet och framåt ägdes egendomen av familjen Pignatelli.
De arbetar med både ekfat och amforor, men detta vin på 100% tintilia har jäst och lagrats i rostfria ståltankar.
189,00 kr
Här bjuds en trevlig smakpalett av mörka färska och torkade frukter samt kryddor, tobak och lavendel.
Viner från Domaine Font de Courtedune är efterlängtade och eftertraktade när de dyker upp på Systembolagets hyllor. Nu är det dags för en välkomponerad Côtes du Rhône som tillfredsställer även den mest kräsna gom.
Vinet är en omsorgsfull blandning av grenache, cinsault och syrah. Det finns inga ekfat överhuvudtaget på egendomen och för de röda vinerna är det cement som vinet uppfostras i medan ståltankar används för vitt och rosé. Vinerna jäses helt på sina egna jäststammar och för de röda vinerna används hela klasar.
Domaine Font de Courtedune beskrivs ofta som urtypen av vad uttrycket "en gömd pärla" syftar på, men med tanke på takten de rasslar av hyllorna på Systembolaget är det kanske en gammal sanning. Familjevineriet i tredje generationen drivs idag av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare. Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. I Châteauneuf-du-Pape är marken fördelad på fem vingårdar varav 40 procent är från appellationens mest prestigefyllda vingård, Rayas.
199,00 kr
Ett balanserat och njutningsfullt vin där allehanda frukter samsas med kryddor som peppar och lagerblad samt lakrits.
Druvan sangiovese är vinregionen Toscanas stolthet. Men att även området Montefalco i Umbrien får fram riktigt högklassiga viner råder det ingen tvekan om. När man provar 2022 Montefalco Rosso från Arnaldo Caprai blir man mer än förtjust. Här umgås sangiovese med den lokala druvan sagrantino och den internationella merlot. Ett synnerligen lyckat smakäktenskap! Upptäck en nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, viol, skogshallon, kaffe, fikon, choklad och vanilj.
Arnaldo Caprai ligger i Montefalco, några mil söder om Assisi och Spello. Arnaldo Caprai hade byggt upp en förmögenhet i textilbranschen och 1971 investerade han i en lantegendom med några få hektar vinmark, planterade med sangiovese, cabernet sauvignon, merlot och ett litet bestånd av den lokala druvan sagrantino di montefalco. Vingårdarna ligger på 250–400 meters höjd omgivna av bergskedjan Apenninerna.
1989 gick Arnaldos son Marco in som ansvarig för verksamheten. Han har hela tiden varit inställt på produktion av högkvalitativa viner. Han hade dessutom en dröm om att rädda och utveckla sagrantinodruvan, som funnits i trakten i mer än 400 år, men som nu var i det närmaste utrotningshotad. Att Marco Caprai lyckats är helt klart. För sina insatser har han av landets sommelierförening utsetts till "Italiens bäste vinproducent".
175,00 kr
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, viol, skogshallon, kaffe, fikon, choklad och vanilj.
Tradition, passion och gudomliga viner. En roadtrip i triangeln mellan Florens, Siena och Pisa uppfyller alla förväntningar på la dolce vita – även under lågsäsong.
Läs mer »Riesling är definitivt en av de mest ädla druvorna. Här tipsar vi om det bästa vinet av riesling på Systembolaget och berättar med om riesling som vin och druva.
Läs mer »Duero är floden som rinner igenom några av Spaniens kändaste vindistrikt. Lär dig mer om Ribera del Duero där några av världens bästa viner produceras.
Läs mer »Nu gör vi ett nedslag i Rhônedalen och tittar närmare på Côtes du Rhône Villages som är det näst största ursprunget av de 54 AOC/AOP områden som finns i Rhônedalen.
Läs mer »