Nya viner från hyllad vitvinsproducent i Rioja.
Nu lanseras två riktigt spännande viner från spanska producenten Bodegas Nivarius, som är helt specialiserade på högklassiga vita viner från Rioja.
Läs mer »Den 11 augusti 2023 lanseras det högklassiga riojavinet Campillo 57 Rioja Selección Especial 2015 på Systembolaget. Vinet har fått hela 97 poäng och en platinummedalj av vinmagasinet Decanter.
OBS! Produkten är slutsåld i Sverige.
År 1957 föddes José Miguel Martínez Zabala i den lilla byn Oyón i Rioja Alavesa. Han blev senare blev den fjärde generationen att driva familjens vineri. År 1990 invigde han tillsammans med sina barn nya Bodega Campillo.
Campillo 57 är en hyllning till familjeföretagets historia, men är också en modern och innovativ Rioja som står på en stadig fot in i framtiden. Druvorna kommer från vingårdar som ligger 570–660 meter över havet. Det svalare klimat som detta ger bidrar till en bra syra och en utmärkt lagringsduglighet. Det är också en stor fördel för framtiden med tanke på klimatförändringarna.
Kungen av druvor i Rioja, tempranillo, blandas här med graciano och cabernet sauvignon. Vinet lagras under 24 månader på fat av ek från den franska skogen Allier.
Bodega Campillo, som byggdes 1990, var de första i Rioja att lägga särskilt stort fokus på arkitekturen, något som har kommit att bli allt vanligare nu för tiden då arkitektur och vin är nära sammanlänkade. Egendomen ligger vid den medeltida staden Laguardia vid foten av Sierra de Cantabria, i vinområdet Rioja Alavesa. Det är mycket vackert och 50 hektar vingårdar ligger i anslutning till den slottsliknande byggnaden.
Familia Martínez Zabala är ett familjeföretag som funnits sedan 1861 och som intagit en ledande position när det kommer till att tillverka och exportera spanska premiumviner. De har sex olika egendomar och äger totalt 2.200 hektar vinodlingar. De tre egendomarna i Rioja som tillhör gruppen förutom Campillo är Bodega Faustino och Bodega Marqués de Vitoria. Sedan har vi Portia i Ribera del Duero, Bodegas Valcarlos i Navarra och slutligen Bodegas Leganza i vinområdet La Mancha.
Rioja är Spaniens mest kända vinodlingsområde och redan under 1800-talets senare hälft producerade man här röda viner av hög kvalitet. Det är ingen slump att Rioja som enda ursprungsområde 1991 tilldelades DOC, Denominación de Origen Calificada, Spaniens allra högsta appellation. Rioja fick 2003 sällskap av Priorat som ligger i Katalonien.
Rioja-vinerna har en smak och karaktär som uppskattas av många svenskar. Riojas storhetstid i Sverige var under 90-talet och 1995 var vinerna som mest populära i vårt land. Inget varar dock för evigt och ett drygt årtionde senare var Amarone och Ripasso från Venetien den stora dominanten vad det gäller röda viner i prisklassen 100 kronor och uppåt. Men intresset för de goda röda vinerna från Rioja börjar nu äntligen åter att spira.
De berömda röda vinerna från Rioja med lagringsbeteckningarna reserva och gran reserva ger en av världens mest distinkta vinstilar. Riojas första guldålder var i slutet av 1800-talet då man kunde expandera kraftigt på grund av att man ännu inte drabbats av vinlusen som slagit ut den franska vinproduktionen. Nu började man också förädla vinerna i ekfat som var normen i de kända franska vindistrikten. Mycket lång fatlagring blev standard och vinerna fick en tydlig kryddighet från ekfaten, samt toner av torkad frukt, svamp, nötter och läder från den långsamma syresättningen.
På 1800-talet rådde brist på bra europeisk ek och vad det gäller Spanien föll valet på den mindre dyra eken från Nordamerika. Den amerikanska viteken är aromatisk och ger tydligt kryddiga aromer av vanilj och kokosnöt till vinet. I modern tid använder man fat både från fransk och amerikansk ek och det är vanligt att man behåller mer av vinets fruktighet och låter faten stå lite mer i bakgrunden. Men att ekfaten fortfarande har en viktig roll är mer än tydligt.
Den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Det är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231.000 hektar – men bara cirka 25.000 hektar av odlingarna finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.
Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt. Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha.
Vinodlingar: 65.811 hektar.
Antal vinodlare: 14.800.
Tempranillos del av odlingarna: 79,84%.
Antal sålda flaskor: 314 miljoner.
Crianza: Lagras minst två år, varav minst ett i ekfat.
Reserva: Lagras minst tre år, varav minst ett i ekfat.
Gran Reserva: Lagras minst fem år, varav minst två i ekfat.
Produktion: Röda, vita, rosé och mousserande viner.
Nu lanseras två riktigt spännande viner från spanska producenten Bodegas Nivarius, som är helt specialiserade på högklassiga vita viner från Rioja.
Läs mer »Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer »Duero är floden som rinner igenom några av Spaniens kändaste vindistrikt. Lär dig mer om Ribera del Duero där några av världens bästa viner produceras.
Läs mer »Den andra torsdagen i november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.
Läs mer »Bodegas Campillo är en del av Grupo Faustino och ett resultat av Julio Faustino Martinez stora passion för vin.
Läs mer »