Exklusiv lansering av vingårdsbetecknad riesling från Robert Weil.

Fredagen 11/2 2022 släpps 600 flaskor av Robert Weil Kiedricher Turmberg 2020. Så det gäller att hänga på låset för att få tag på denna högklassiga riesling.

En flaska Robert Weil Kiedricher Turmberg 2020

Nu gäller det att sitta klistrad vid datorn när Systembolaget lanserar 600 flaskor av Robert Weil Kiedricher Turmberg 2020 den 11 februari, klockan 10.00.

Den vackra vingården Kiedricher Turmberg ligger i hjärtat av Rheingau och ägs av Weingut Robert Weil. Högst upp på sluttningen står ett vackert torn som är det enda som finns kvar av slottet Scharfenstein som byggdes på 1160-talet. Vingården heter Turmberg vilket just betyder tornberget. 

Tornet är vingårdens högsta punkt och ligger 240 meter över havet. Vingården är kraftigt sluttande och ligger nordöst om byn Kiedrich. Jordmånen är skifferrik med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord. Vid den tyska vinlagstiftningen 1971 integrerades den i det större läget Kiedrich Wasseros. Men genom att Robert Weil kunde visa vingårdens unika förutsättningar så graderades den åter till ett eget läge 2005.

Vingården klassas som Erste Lage

Vingården Turmberger är klassad som VDP Erste Lage som ungefär motsvarar en Premier Cru i Bourgogne. Enligt VDP innebär klassificeringen att det är ett vin utöver det vanliga från ett namngivet läge. Det ska även vara av en druvsort som är tillåten i distriktet och som dessutom ska vara handskördade. Vinet ska även ha en bevisad kontinuitet av hög kvalitet över flera år. 

Rieslingdruvorna Kiedricher Turmberg 2020 genomgick en noggrann selektering både i vingården och vineriet. Vinet är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare (2400 och 1200 liter) och lagrades med jästfällningen under 6 månader. Årgången 2020 är högt klassad där våren var mild och varm och värmen stegrades under sommaren. Som tur var hade det kommit mycket regn under vintern så att grundvattenreserverna var väl påfyllda. Kalla nätter och regn under växtsäsongen förlängde mognadscykeln och resultatet blev små druvor med fin koncentration av socker, fruktsyra och smakämnen. 

VDP - en säker kvalitetsstämpel

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) är en förening av Tysklands mest ambitiösa vinproducenter som just nu har 196 medlemmar. Samtliga viner har en logga i form av stiliserad öron med en druvklase på bröstet på flaskhalsen. Den här symbolen har med tiden blivit en säker indikation på välgjorda viner från högklassiga vingårdar. 

VDP har regionala avdelningar där kanske VDP Rheingau är den mest kända. De kvalitetsfordringar som VDP ställer på sina medlemmar är mycket strängare än kraven från vinlagen. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP-klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. Det finns 4 olika steg i den pyramidala indelningen, Gutswein, Ortswein, Erste Lage och slutligen Grosse Lage.

Robert Weil Turmberg

Specialister på riesling

Druvan riesling har sitt ursprung i Rheingau.  En av de mest hängivna och erkända producenterna i Rheingau är Weingut Robert Weil som har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich. Wilhelm Weil som är ansvarig vinmakare är av den fjärde generationen på egendomen som grundades 1867. Egendomen, som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling då jordmånen lämpar sig bäst för det. 

Robert Weils vingårdar är minutiöst skötta och har höga kvalitetskrav sedan årtionden. Egendomens vingårdar ligger högt upp i de branta bergssluttningarna och stockarna är upp till 50 år gamla. Vingårdarna sköts enligt ekologiska principer och på ett hållbart sätt för att behålla den biologiska mångfalden.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020

289,00 kr


Vinet har en nyanserad och finessfull doft med inslag av persika, mandarin, blöt skiffer, lätt rökighet och en fläkt av blommor  Smaken är frisk, spänstig och härligt intensiv.

Vinet är mycket balanserat och visar upp en bukett av nektarin,mandarin, lime, gula äpplen, mineral och ett stråk av blommor.

Ett mycket användbart vin gastronomiskt 

Detta vin är mycket användbart som både sällskapsdryck och till det dukade bordet. Använd gärna till fisk och skaldjursrätter där det med fördel kan ingå syrlighet i tillbehör eller i tillagningen. Prova gärna det specialgjorda receptet på torskrygg med musselsås.

Vinet har en kraft och intensitet som gör att det även passar till vällagade anrättningar på ljust kött eller fågel. Men naturligtvis också till getost och utvalda hårdostar.