Historien bakom Ruffino Riserva Ducales klassiska etikett.

Många av oss känner igen etiketten på det klassiska Chianti Classico-vinet Ruffino Riserva Ducale. Den som ser ut som ett gammalt kopparstick med två män i förgrunden i färd med att dricka vin. Men vilka är männen och varför pryder de etiketten?

Ruffino Riserva Ducale

Vinhuset Ruffino grundades 1877 i staden Pontassieve i Toscana av de två kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino. På den tiden producerades de flesta italienska viner utan finess. Olika sorters druvor blandades och mosades med fötterna, och vinet drack man för att få energi till att orka arbeta på fälten.

Kusinerna Ruffino tänkte annorlunda. De hade högre ambitioner och producerade redan från början ett speciellt vin gjort på Sangiovese-druvor, Chianti Stravecchio – ett vin som bara dracks vid speciella tillfällen. Vinet lagrades i källare i flera år så att det skulle uppnå sin fulla potential, något som var ovanligt i 1800-talets Toscana.

Ryktet om Ruffinos speciella vin spreds långt utanför regionen och nådde så småningom ända längst upp till gränstrakten i norr. Där bodde hertigen av Aosta som tillhörde den italienska kungafamiljen. Italien var nämligen ett kungadöme i slutet av 1800-talet.

Ruffino blev hovleverantör

Hertigen var en stor vinälskare och han bestämde sig för att åka söderut och besöka Toscana och Pontassieve för att smaka på det omtalade vinet. Chianti Stravecchio föll honom i smaken och han utnämnde Ruffino till sin officiella hovleverantör. I Ruffinos museum finns i dag ett certifikat bevarat daterat den 31 december 1890, där detta är dokumenterat.

År 1927, när vinhuset Ruffino firade 50 år, beslutade man att hedra hertigen som föredrog deras viner från Toscana framför de franska, trots att han hade närmare till Frankrike. Vinhusets mest förnäma vin Chianti Stravecchio fick då namnet Riserva Ducale, vilket betyder reserverat för hertigen.

Ensam om att få heta Riserva

Ruffino Riserva Ducale är det enda italienska vin som får ha ordet Riserva i sitt namn eftersom det kom till långt innan man etablerade reglerna kring Chianti Classico och Chianti Classico Riserva. Riserva Ducale har alltså ordet Riserva två gånger på etiketten, dels för att det ingår i vinets namn, dels för dess klassificering.

Den ena av de två männen vi ser på etiketten är alltså hertigen när han besöker Ruffino i Pontassieve och får smaka på sitt favoritvin. Historien förtäljer inte vem den andra mannen är, men det troliga är att det är en av kusinerna Ruffino, eller någon som arbetar för dem och serverar hertigen av det berömda vinet.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Det klassiska vinet från Ruffino. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. Smaken är kryddig med inslag av mörka bär som bärs upp av den eleganta syran.