Louis Roederer - ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj.

Att Louis Roederer tillhör de allra främsta champagneproducenterna är alla överens om.

Häst på vingård

Champagnehuset har en anrik historia och de kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till "Sparkling Wine Producer of the Year" vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships

Det finns få viner som omges av ett så magiskt skimmer som just Cristal. Den ryske tsaren Alexander II var stormförtjust i vinet som flödade vid hans hov och begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall, därav namnet.

Idag är flaskan av ofärgat glas men namnet lever kvar i den prisade efterföljaren Cristal Brut. Framgångarna på den ryska marknaden gav ett rejält uppsving år Roederer som grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne.

Roederers höga kvalitet baseras på de förnämliga vingårdslägen som man förfogar över. De levererar merparten av de druvor som används vid framställningen, endast 20 procent köps från andra odlare. Dessa 20% används endast i Collection. Alla årgångschampagne består till 100% av egna druvor.

Vinerna från de olika odlingslotterna vinifieras separat i ståltankar och små ekfat, medan de reservviner som används för att åstadkomma den perfekta blenden i den årgånglösa storsäljaren Collection NV lagras på större ekfat.

Louis Roederers historia  

Louis Roederer är frukten av tid, arbete och tålamod. Husets historia tar fart år 1827 då Louis Roederer började arbeta på företaget. Sex år senare tar han över hela verksamheten och ger den även sitt namn. Louis Roederer var en visionär. Allt satsade han på att stärka sina vinrankor i syfte att behärska varje steg i skapandet av vad som kom att bli en av världens mest framstående champagner.

Medan andra köpte sina druvor, vårdade han sina vingårdar, lärde sig dess specifika egenskaper och förvärvade metodiskt de finaste markerna. Den vägledande idén var att allt bra vin beror på jordens kvalitet. Därtill en stor passion för såväl tradition som framtid.

Louis Roederer med två glas

Strålande rykte redan under 1800-talet

Hans arvtagare Louis Roederer II var lika upplyst och antog sin fars samvetsgrannhet vad gäller produktion av högkvalitativ champagne, förvaltning och god instinkt. Detta ledde till att champagnehuset fick ett strålande rykte, världen över.

På 1870–talet började Louis Roederer exportera sina viner till såväl USA som till den ryska tsaren, Alexander II. Tsaren hade som krav att det tydligt skulle framgå vad som fanns inne i flaskan. Louis Roederer II formade den allra första prestigecuvéen; en exklusiv, praktfull champagne som tappades på kristallklar flaska och Cristal var född. Året var 1876 och sedan dess har Cristals subtilitet och elegans smitt Louis Roederers rykte. 

Utvecklingen under 1900-talet

På 1920 talet bestämde sig arvingen Léon Olry–Roederer för att skapa ett konsekvent, balanserat vin genom en delikat blandning av olika årgångar. Detta för att säkerställa ett vin som alltid skulle vara av högsta kvalitet. Vinet kom att utgöra grunden för den senare Brut Premier, en fin blandning som starkt bidrog till renässansen av champagnehuset.

Från 1933 leddes vingården av den starkt sinnade änkan Camille Olry–Roederer, som drev champagnehuset med intelligens och dynamik. Hon lade också grunden för den magnifika vingårdsskatt som huset besitter idag. Camille var inte bara en god förhandlare utan också framgångsrik i sin marknadsföring. Detta bland annat genom att hålla litterär salong i sin lägenhet för La Nouvelle Vague, den nya vågens filmmakare och kritiker, på 50- och 60–talet. Därtill omfamnade hon de festliga vinklarna av champagne genom att hålla i många mottagningar i familjens Hôtel Particulier i Reims. Festligheterna hade en varaktig inverkan på husets historia och introducerade en helt ny generation av vinälskare till glädjen att dela Louis Roederer Champagne.

Camilles barnbarn, Jean-Claude Rouzaud, en oenolog och agronom, tog så småningom över driften av hela egendomen. Jean-Claude lyfte alla de personliga egenskaper som är så representativa för husets filosofi idag. Champagnehuset Louis Roederer har förblivit ett oberoende, familjeägt företag som idag drivs av Jean–Claudes son, Frédéric Rouzaud. Han representerar släktens sjunde generation. Med samma tålamod och den orubbliga tron på sitt kreativa yrke driver han Louis Roederer och husets årliga export om totalt tre miljoner flaskor runt om i världen. Än i dag står källaren som förvärvades på 1850–talet för hjärtat i produktionen och lagringen av några av världens främsta champagner.

Louis Roederer i snö

En koreografi mellan människa och naturen

”Vi förundras över naturens magi och ämnar formas av dess höga kvalitet.” Louis Roederer följer naturens rytm. En föreställning där naturen är nyckeln och människan dess verktyg. Champagnehuset strävar efter och tillämpar till största del biodynamiskt jordbruk – en filosofi som går utöver det ekologiska. Förutom att utesluta kemikalier i vingårdarna praktiseras ett specialiserat jordbruk som omfattar flera olika förhållanden i allt från användning av gödsel i vingårdarna till hur vinerna hanteras i vinkällaren. Att skapa välmående växtplatser bygger på ett samspel där respekt och förståelse ger vackert mogen frukt, bördiga vinmarker och Louis Roederers särpräglade karaktär.

Louis Roederer äger idag 410 vingårdslotter om drygt 240 hektar. I dagsläget sköts 122 hektar ekologiskt och en tilltagande andel brukas biodynamiskt, med certifiering enligt Demeter. Det ekologiska arbetet påbörjades år 2000 och har med tidens gång gett allt starkare vinrankor och ytterligare fräschör till vinerna. Markerna är i stort sett jämt fördelade mellan Grand och Premier Cru–lägen i Valle de la Marne, Côte de Blancs och Montagne de Reims med fokus på byarna Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger. Omkring 52% är planterat med Pinot Noir, 42 % med Chardonnay och 6 % med Pinot Meunier

"Louis Roederer är traditionellt sett och till största del ett pinothus, men vi använder oss gärna av chardonnay för att ge våra cuvéer fin mineralitet och stor precision."

Jean-Baptiste Lecaillon

Nytt kapitel hos Louis Roederer

Det hela startade 2012 då Jean-Babtiste som är vinmakare på Louis Roederer kunde se att skördarna började bli mer och mer ojämna på grund av av vårt förändrade klimat. För att kompensera dåliga skördeår med de som var bättre så startade man ett system ”Perpetual Reserve” för att blanda äldre årgångar med yngre för att på så vis få en jämnare kvalitet. 

Namnet 242 betyder att det är 242:e skörden man gjort hos Louis Roederer likaså 243 som står för den 243:e skörden. I samband med att Louis Roederers årgångsfria vin bytte namn från Brut Premier till Collection så blev en ökad andel Reserve vin som är ekfatslagrat i blenden. Transparensen i vad det faktiskt är i flaskan är total, som konsument får du idag exakt information om vilka druvor som är med i blenden och likaså den basårgång som vinet består av.