Ny prestigefull producent- Weingut Robert Weil.

Weingut Robert Weil är en av de främsta vinproducenterna i Rheingau och nu lanseras fyra viner i beställningsortimentet.  

Rieslingviner från Weingut Robert Weil

Det är med stor glädje och stolthet vi nu tar över producenten Weingut Robert Weil på den svenska marknaden. Det är ingen tvekan om att det är en av de mest erkända producenterna i Rheingau och Altia kommer aktivt arbeta med att utveckla närvaron på den svenska marknaden.

Nu lanserar vi fyra viner i beställningssortimentet, och vinälskande konsumenter kan se fram emot många attraktiva lanseringar framöver.

Företaget drivs nu av den fjärde generation Weil

Vinegendomen som grundades 1867 har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag är ansvarig tillhör den fjärde generationen.

Dr Robert Weil arbetade i Paris som professor i tyska på universitet i Sorbonne, men händelser som föregick det tysk-franska kriget (1870-1871) gjorde att han lämnade landet 1867. Han köpte då en egendom i Kiedrich, den vackra byn som har anor sen år 905. 1875 utökade han vinegendomen genom att köpa de finaste vingårdarna på byns bergsluttningar, och idag har egendomen 90 hektar vinodlingar som till 100% är planterad med Riesling.

Panormavy över vinrankor i Rheingau

Hyllade för sin kvalitet både då och nu

Robert Weils kompromisslösa och kvalitetsinriktade filosofier gav snabbt resultat. Deras Riesling Auslese blev snart ett av de mest populära vinerna bland de europeiska kungahusen. Med årgången 1893 Gräfenberg Riesling Auslese spreds deras ryktbarhet över hela världen.

Det österrikiska kungahuset köpte 800 flaskor av vinet för det då sensationella priset av 16 Goldmark per flaska. Om vi beger oss fram till nutid så är vinerna lika hyllade nu som de var då. Med årgången 2019 som vi nu tar in till Sverige har man blivit unisont hyllade i den internationella vinpressen. I tidningen Wine&Spirits kom man med på den prestigefulla listan 2020 Top 100 Wineries där endast fyra tyska producenter kvalificerade sig och Weingut Robert Weil var de enda från Rheingau.

Den kända engelska vinkritikern Jancis Robinson gav 2019 Kiedrich Gräfenberg GG som nu går att beställa på Systembolaget 19 poäng (av 20 möjliga) och genomsnittet för producentens viner hos the Wine Advocate var hela 93 poäng.

Hängivna specialister på druvan Riesling

Någon gång under 1300-talet, på en skifferrik sluttning i det tyska vinområdet Rheingau, växte två knotiga vinstockar tätt tillsammans. De stod stadigt med rötter som gick långt ner i marken för att nå näring och vatten i den karga och skifferrika jorden. De sög åt sig det livsgivande solljuset som reflekterades i den vindlande floden Rhen. Den ena rankan bar på hösten gröna druvor av sorten Gouais Blanc medan den andra var av okänt ursprung. De två delade både vardagen och livets umbäranden och en försommar uppstod ljuv musik. Frukten av deras kärlek blev druvsorten Riesling.

Men om vi skall vara ärliga har nog inte vinrankor den minsta känsla för romantik. Det europeiska vinrankesläktet Vitis Vinifiera som används till nästan allt vin är självpollinerande och behöver sålunda varken bin eller en partner för att befrukta sig. När det sker spontana korsbefruktningar i naturen är det dock en förutsättning att de olika druvsorterna växer tätt tillsammans.

Weingut Robert Weil har helt fokuserat på Riesling och denna nobla druva bemästrar man mästerligt. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter.

Hus hos Weingut Robert Weil

Minutiöst skötta vingårdar enligt ekologiska principer

Egendomens vingårdar ligger högt upp i de branta bergsluttningarna och stockarna är upp till 50 år gamla. Naturlig gödsel används vid behov och inga syntetiska bekämpningsmedel används. Vingårdarna sköts enligt ekologiska principer och på ett hållbart sätt för att behålla den biologiska mångfalden.

Skördeuttagen är mycket låga och all skörd sker för hand med en strikt selektion både i vingården och i vineriet. När druvorna kommer till vinanläggningen pressas de försiktigt och musten klaras på ett naturligt sätt genom sedimentering. Vinerna vinifieras och lagras i rostfria ståltankar eller stora ekståndare.

Vinerna som vilar i ek får en längre kontakt med jästfällningen för att tillföra ytterligare komplexitet och textur.

VDP - en säker kvalitetsstämpel

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) är en förening av Tysklands mest ambitiösa vinproducenter och de har för närvarande 196 medlemmar.

Samtliga viner bär på flaskhalsen en logga i form av en stiliserad örn med en druvklase på bröstet. Denna symbol har med tiden blivit en säker indikation på att vinerna är välgjorda och att druvorna kommer från högklassiga vingårdar.

VDP har regionala avdelningar där kanske VDP Rheingau är den mest kända. De kvalitetsfordringar som VDP ställer på sina medlemmar är mycket strängare än kraven från vinlagen.

Sedan 2002 har man dessutom även gjort en egen klassificering, där man i likhet med Champagne och Bourgogne utnämnt extraordinära lägen.

I Rheingau benämns dessa som Erste Lage (motsvarar Premier Cru i Frankrike) och högst upp i pyramiden Grosse Lage (Grand Cru). Alltså en växtplats med i de närmast ideala förutsättningarna att kunna producera druvor av hög kvalitet. Robert Weils vingårdar Kiedrich Klosterberg och Kiedrich Turmberg är klassade som Erste Lage och Kiedrich Gräfenberg som en Grosse Lage.

Fyra attraktiva viner lanseras i beställningssortimentet

Nu lanserar vi fyra viner från årgången 2019 som av experter anses vara den främsta på många år. Samtliga viner är mycket bra köp i sin kategori och prisklass.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Intensiteten och smaklängden är magnifik.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

349,00 kr


Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken  har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron samt färska örter, Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak och är en mångsidig lagspelare till alla möjliga maträtter.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken är ett högklassigt vin som  har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag  av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet.