Xavier Châteauneuf du Pape 2017 - nu ekologiskt certifierad.

Xavier Châteauneuf du Pape i den nya årgången 2017 har nu börjat rullas ut på Systembolagets hyllor och är nu ekologiskt certifierat. Vinet har fått mycket goda omdömen i internationell vinpress.

Xavier Châteauneuf du Pape 2017 Organic

Xavier Châteauneuf du Pape i den nya årgången 2017 har nu börjat rullas ut på Systembolagets hyllor, och till vår stora glädje är den nu ekologiskt certifierad. Vinet har fått mycket goda omdömen i internationell vinpress, 91-93 poäng av Parker och 92-94 poäng (av 100 möjliga) av Jeb Dunnuck.

Fokus på miljö och hållbarhetsarbete

Alla viner som produceras av Xavier Vignon har odlats på ett hållbart sätt i harmoni med naturen, och kontinuerligt blir fler och fler av hans viner ekologiskt certifierade. Målet är att alla viner ska vara ekologiskt odlade och producerade inom en femårsperiod. Xaviers bägge ordinarie listningar på Systembolaget är nu ekologiska, och efterhand kommer även de attraktiva vinerna i beställningssortimentet följa samma väg.

Smakrikt och nyanserat Châteauneuf du Pape

Den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av blommor och mörk choklad. Smaken är fyllig och komplex med toner av björnbär, blåbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao, söt lakrits och lagerblad.

I den långa eftersmaken finns en lätt salt förnimmelse som Xavier så ofta eftersträvar. Detta är ett vin som umgås på ett belevat och elegant sätt tillsammans med kraftigare köttanrättningar, gärna vilt och det får med fördel ingå både svamp, färska örter och rotfrukter i tillagningen.

Blå vindruvor

Komplexa och djupa viner hos Xavier Vignon

Xavier Vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid ska spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument får man fram en vacker symfoni. Han lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena för att få ett bättre slutresultat, vilket ger en fin nyansrikedom, djup och komplexitet till vinerna.

Xavier Chateauneuf du Pape 2017 kommer från hela 78 olika plotter inom appellationen, främst från den norra delen, för att få en balanserande fruktighet och fräschör i vinet. 65% av vinet kommer från gamla stockar av Grenache, 20% från Mourvèdre samt avslutningsvis 15% från Syrah. Vinet lagras i fat av fransk ek under 12 månader.

Vinmakare med kunskapsbredd och erfarenhet som få

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat som konsulterande vinmakare under hela 34 skördar på både södra och norra halvklotet. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner, och vineriet Xavier Vins som idag producerar omkring en miljon flaskor per år är beläget i Châteauneuf du Pape.

Gamla stockar och strikt selektion ger hög kvalitet

Xavier köper och använder endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detsamma gäller deras egna vingårdar som ståtar med många gamla knotiga vinstockar Detta ger en mycket bra intensitet, koncentration och smaklängd till vinerna. Man är även mycket strikt generellt vad det gäller urval och kvalitetskrav. Om en skörd inte uppfyller de höga kraven så lanserar man helt enkelt inte något vin det året, Så skedde med flera av egendomens viner under bland annat 2013 och 2014.

Årgång 2017 är en mycket bra årgång i området och det känns både i balansen och i djupet man finner i Xavier Châteauneuf du Pape 2017.

Châteauneuf du Pape - det mest kända ursprunget i södra Rhônedalen

Châteauneuf du Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 18 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf du Pape och 95% av produktionen är röda viner. Det är normalt 2800 soltimmar per år i Châteauneuf du Pape och därigenom en av de soligaste delarna i Frankrike. Det är därför inga som helst problem att få mogna och välsmakande druvor.

Châteauneuf du Pape från Xavier Vignon:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Prova du också den nya och välsmakande Châteauneuf-du-Pape årgången från 2017 som nu är ekologiskt certifierad. Att användas vid festliga tillfällen och till god mat. Eller helt enkelt när du verkligen vill dricka ett riktigt gott och välgjort vin.

Fler viner från Xavier Vignon:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Prova gärna också Xaviers ekologiska Côte du Rhône som man finner i Systembolagets ordinarie sortiment. Ett vin helt baserat på Grenache. Ett mjukt och fruktigt vin där det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel. En riktig skatt som väntar på att upptäckas. Finns i lager hos nästan alla Systembolagsbutiker.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Om du vill prova ett av Xaviers viner från beställningssortimentet kan vi varmt rekommendera detta vin. Etoile betyder stjärna på franska och här har vi verkligen en stjärna bland röda Rhôneviner. En rolig blandning från årgångarna 2015,2016, och 2017. Adressen där druvorna kommer från är byn Beaumes de Venise.