5 vanliga misstag många gör med vitt vin.

Från serveringstemperaturer till matchning med mat finns det ett antal fallgropar som kan underminera njutningen av ett riktigt gott vitt vin. Låt oss utforska dessa vanliga missar och vad man bör göra istället för att göra vinet rätta.

Misstag med vitt vin.

Vitt vin görs på en uppsjö av olika druvsorter och geografiska variationer, och bjuder in till en upptäcktsresa som sträcker sig från den krispiga friskheten hos en sauvignon blanc till den fylliga och runda smaken hos en ekad chardonnay.

Variationerna är en del av charmen, men tyvärr finns flera vanliga misstag som påverkar upplevelsen av vinet negativt. Här är fem vanliga felsteg när det kommer till vitt vin – och tips för att maximera njutningen istället:

5 vanliga misstag med vitt vin:

1. Förvaring på fel sätt

Att förvara vita viner för kallt eller för varmt kan påverka både dess smak och struktur. Förvara det vid en temperatur mellan 7-10°C för att bevara dess friskhet och aromer. En vinkyl eller kylskåp kan vara en idealisk plats för detta ändamål. Kom också ihåg att hålla flaskorna borta från solljus.

2. Servering vid fel temperatur

Precis som med rött vin är det viktigt att servera vitt vin vid rätt temperatur. Kylskåpskalla vita viner bör låtas vila i rumstemperatur en stund för att låta smakerna utvecklas. De som är för varma kan du kyla ner snabbt i en ishink eller kylskåp. Ett klassiskt knep är: Rött vin ställer du i kylen 30 minuter innan du skall servera, vitt vin tar du fram ur kylen 30 minuter innan.

3. Användning av fel glas

Valet av glas är viktigt för att låta vinets karaktär komma till sin rätt. Använd ett glas med en större kupa för de mer komplexa vita vinerna, såsom smörig chardonnay, och ett mindre glas för de lättare och friskare vinerna som riesling eller alvarinho.

4. Försummad luftning

Precis som med rött vin kan vitt vin dra stor nytta av luftning. Låt vinet andas i några minuter (ibland timmar) innan servering för att frigöra dess aromer och mjuka upp smakerna. Dekantera gärna vinet och ställ i kylskåp fram till en halvtimme innan servering om det går.

5. Fel matchning mellan mat och vin

Det kanske säger sig självt att en dålig matmatchning försämrar upplevelsen av vinet. Klassiska kombinationer som fet fisk med chardonnay eller lättare rätter som sparris med sauvignon blanc kan höja både vinet och maträtten till nya höjder. Ska du äta rött kött, chark eller gryta kanske ett rött vin är att föredra.

Genom att undvika dessa vanliga misstag med dina vita viner kommer du garanterat få mer njutning av dina vinupplevelser. Ju finare vin, desto mer engagerad blir man kanske i att servera det på rätt sätt – men kom ihåg att även ett enklare vin blir bättre av rätt temperatur, luftning och glas och blir därmed ännu mer prisvärt!

...och 5 goda vita viner att prova:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


En ursprungstypisk, mycket fruktig och läcker sauvignon blanc från Marlborough. Smaken är torr och frisk med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


En australiensk chardonnay med angenäm fruktighet och klädsam kryddighet från ek. Har du som tradition att servera en julkalkon är detta ett vin som passar som handen i handsken. Om du har gäster som inte äter kött, servera gärna grillade grönsaker – men gör tillräckligt mycket, för även kalkonätarna kommer att kasta sig över dessa läckerheter.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, helflaska

265,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin finns även på halvlflaska och har samma inbjudande och fruktiga doft med inslag av äpplen, rökig mineral, mandel och citron. Servera till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte en läcker skadjursplatå?