Ekologisk Chenin Blanc från Nederburg.

En härligt fruktig Chenin Blanc från Sydafrikas mest prisbelönta vineri Nederburg. Serveras till lätta och medelkraftiga fiskrätter, pasta och sallader.

Nederburg Winemasters Chenin Blanc

Prissänkt pärla på Sydafrikas nationaldruva Chenin Blanc.

En härligt fruktig Chenin Blanc från Sydafrikas mest prisbelönta vineri, Nederburg. Vinet är ekologiskt och druvorna kommer från farmen Papkuilsfontein som ligger nära Darling och endast 25 kilometer från havet. Här växer druvorna i harmoni med naturen och de svala vindarna från havet ger en längre tid för druvorna att mogna, samt att bilda mer goda smak och aromämnen.

Krav för ekologiskt

Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre.

Experter på druvan

Att chefsvinmakaren Andrea Freeborough med team får druvsorten Chenin Blanc att visa upp sina absolut bästa sidor är det ingen tvekan om. I den internationella vintidningen Decanter utsåg 2017 deras vin Anchorman Chenin Blanc 2016 till det bästa Chenin Blanc vinet från Sydafrika. När folk o folk intervjuade Andrea Freeborough och frågade vilket vin hon var mest stolt över förde hon fram just det vinet. Årgång 2017 av Anchorman finns för övrigt att köpa i Systembolagets beställningsortiment.

Druvsorten Chenin Blanc

Druvsorten Chenin Blanc som definitivt förtjänar större uppmärksamhet har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Druvan är en i naturen spontan korsbefruktning mellan den gröna druvan Savagnin och en annan okänd druvsort. Den har troligtvis fått sitt namn efter klostret Montchenin som ligger nära Corméry i Touraine. Det finns drygt 9000 hektar av druvan i Frankrike och 95 % finns just i Loire. Druvsorten är faktiskt ett syskon till Sauvignon Blanc eftersom de delar samma föräldrar. Chenin Blanc är mycket mångsidig och förekommer både i söta, torra och mousserande viner.

Sydafrikas populäraste druvsort

Det finns globalt runt 35 000 hektar och det land som har de absolut största arealerna är Sydafrika. År 2017 fanns det 17 543 hektar och druvan har länge varit en arbetshäst i den sydafrikanska vinnäringen. Den har inte bara använts till vita och mousserande viner utan även till starkvin och landets stora produktion av Brandy. De senaste åren har det varit en stark trend att göra mer och mer ambitiös och högklassig Chenin Blanc och idag finns det många viner som utan problem kan ge de finaste ursprungen i Loire en mycket god match.

Potentialen finns verkligen då hela 6260 hektar består av stockar som är äldre än 20 år. Druvsorten var bland de första som planterades genom holländarna i mitten av 1600-talet. Men dess ursprung och namn föll i glömska av någon anledning och i ett senare skede döptes druvan till Steen. Det var faktiskt inte förrän 1963 som man åter insåg att den populära druvan var identisk med Chenin Blanc. Det var proffessor Chris Orffer från universitet i Stellenbosch som gjorde upptäckten vid ett besök i Loire.

Producent med fokus på hållbarhet och etik

Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och har kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017.

Nederburg är djupt involverade i välgörenhetsorganisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor som bidrar till det lokala samhället. Sen starten har Qhubeka distribuerat mer än 80 000 cyklar till behövande sydafrikaner. Nederburg har upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.

Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc

109,00 kr


Nederburgs Organic Chenin Blanc är ypperlig att avnjuta som den är, men kan med fördel serveras även till lätta och medelkraftiga fiskrätter, pasta och sallader. Vinet har dofter av härlig frukt med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Smaken är torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus.

Se Jamie Williams, assistant white winemaker, berätta om The Winemasters Chenin Blanc: