Matcha mat och Châteauneuf-du-Pape.
Viner från Châteauneuf du Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer »Du behöver inte slå knut på dig själv för att njuta av goda franska smaker. Här tipsar vi om några franska favoritviner och smaker som passar till. Bon appétit!
Du behöver inte slå knut på dig själv och laga komplexa rätter från "det goda franska köket" för att njuta av goda franska smaker. Här tipsar vi om några franska favoritviner och smaker som passar till. Bon appétit!
Smakkompisar:
Lamm, vilt eller nöt
Mustiga grytor och långkok som boeuf bourguignon
Ostar som t.ex. Epoisse, Pont l'Eveque och Affidecile
Tomatbaserad pasta
200,00 kr
Xavier Vignon Cairanne har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.
En stram och nyanserat Bordeaux av mycket gott snitt. Ett av familjen Lurton slott som ligger i området Pessac-Léognan. Här är det druvorna merlot och cabernet sauvignon som samsas på bästa sätt.
Smakkompisar:
Rosastekta köttbitar
Fett och krämiga komponenter
Stekt skogssvamp
269,00 kr
Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.
Chablis är känt för att vara ett bra matvin. De är lätta, krispiga och sällan så kraftiga att de tar över en maträtt. Här tipsar vi om en Premier Cru som med fördel serveras till rätter där det finns inslag av smöriga toner eller gräddiga såser.
Smakkompisar:
Vit fisk
Skaldjur
Lagrade ostar
Sparris med smörsås
365,00 kr
I en nyanserad form för näsan ger vinet en diskret ton av vita frukter och en ton av mandel. I smaken möter vi en ärlig ton av mineral där finalen är krita återhållen av en fräsch syra.
En ypperlig Champagne med både harmoni, intensitet, mjuka bubblor och härlig smaklängd.
Smakkompisar:
Löjromstoast
Skaldjur
Eleganta fisk- och skaldjursrätter med viss syrlighet
569,00 kr
Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.
Ett ekologiskt bubbel med fransk elegans. Ett vin som passar utmärkt som det är eller till lättare rätter med fisk eller skaldjur. Finns även som Rosé.
Smakkompisar:
Fisk
Skaldjur
Snittar t.ex. laxsnittar
Krämiga vitmögelostar
79,00 kr
109,00 kr
En Blanc de Blancs med trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
En elegant rosé från hjärtat av Provence, en vinegendom som grundades av tempelriddare redan på 1200-talet. Passar till kraftiga fiskrätter och lättare kötträtter.
Smakkompisar:
Fransk löksoppa
Bouillabaisse
Tonfisksallad
199,00 kr
Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.
Viner från Châteauneuf du Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer »2020 var franska Lyon med på National Geographics ”Cool list of 20 destinations to visit”. Staden är känd för sin gastronomi, kultur och arkitektur och kan stoltsera med att den finnas på världsarvslistan. folk o folk har varit där och gjort en guide.
Läs mer »Löksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.
Läs mer »Förutom de goda vinerna och det vackra vädret erbjuder Alsace mycket njutning både för Gourmeten och Gourmanden.
Läs mer »