Hur mycket vin går det åt per person? Så ska du räkna!

Ska du ha middagsbjudning, fest, bröllop eller kanske midsommarfirande? Undrar du hur mycket vin du behöver köpa? Här är en guide för hur mycket du ska räkna med.

Vin till gästerna på middagen.

Det kan vara oerhört svårt att veta hur mycket dryck som går åt vid en större bjudning. Vissa dricker mer än andra, och mer av det ena än det andra vinet. Vilken typ av tillställning det är, vilken tid på dygnet, geografisk plats och även vädret kan också påverka hur mycket eller lite dina gäster kommer att dricka.

Därför har vi tagit fram en liten guide som kanske kan vara till hjälp när du anordnar födelsedagsfest, bröllop, nyårsmiddag eller annat firande där ni blir några stycken.

Hur många glas är det i en flaska vin?

En vanlig vinflaska innehåller 750 ml vin, och ett glas vin brukar beräknas vara 125-150 ml beroende på storleken på glaset. Det innebär att en flaska vin räcker till cirka 5-6 glas.

Ska du servera mousserande vin brukar man hälla upp lite mindre i glasen och en flaska mousserande brukar räcka till ungefär 7 glas.

Hur många glas vin är det i en bag-in-box?

De flesta vinboxar innehåller 3 liter, vilket motsvarar 4 flaskor vin. Du kan därför räkna med att en vinbox räcker till i runda slängar 20-24 glas med vin till dina gäster.

Idag finns det även flera mindre boxar. Köper du en box med 2 liter räcker den istället till 16 glas, och hittar du en 1,5-litersbox blir det istället 12 glas.

Hur mycket dricker varje person?

Här finns förstår inte ett rätt svar då alla är olika, och som vi tidigare nämnt beror mycket på tillfället. Vid en vanlig middag dricker gästerna med stor sannolikhet mindre än om det är en mer festlig sammankomst.

Man brukar dock räkna med en halv flaska vin per person, alltså hälften så många flaskor som du har gäster. En vinbox räcker till ungefär åtta personer.

Alkoholfria drycker

Glöm inte att även ha alternativ för de som inte dricker alkohol av olika anledningar - inte bara barn. Det kan alltid vara bra att ha lättare drycker som mineralvatten eller läsk, juice eller saft. Men det finns också många trevliga alkoholfria viner och ölsorter idag som kanske matchar maten bättre.

Och förstås: Glöm inte principen varannan vatten - se till att det finns vattenkannor eller karaffer tillgängliga för alla.

Blir det vin över?

Om du efter festen har oöppnade vinflaskor eller boxar kan du lämna tillbaka dem på ditt Systembolag. Spara kvittot!

Bra viner till festen:

MOUSSERANDE:

Je m'appelle Belle Blanc de Blancs Brut

79,00 kr

100,00 kr


Je m'appelle Belle Blanc de Blancs Brut har inslag av gula äpplen, päron, fläder och en fläkt av melon i den fruktiga, inbjudande doften. Vinet är torrt, friskt och fruktigt med trevliga inslag av gula äpplen, päron, fläder och melon.

Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut

79,00 kr


Kanske vill du istället ha lite rosa färg på bubblet. Precis som sitt syskon är denna rosa variant ekologisk och har en trevlig doft och smak som för tankarna till persika, nektarin och röda bär. Det framtagna tilltugget fungerar utmärkt även här.

VITT VIN:

CHILL OUT Terre Siciliane Catarratto Zibibbo Organic

79,00 kr


Ett fruktigt, aromatiskt och friskt vin från Sicilien, gjord på ekologiska catarratto- och zibibbo-druvor. Vinet har blommiga aromer med smak av honungsmelon, päron och fläder i en generös och fruktig stil.

L Chablis Domaine Laroche

179,00 kr


L Chablis Domaine Laroche är ett vin med nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron och citrus. Här finns en frisk och torr smak av gula äpplen, mineral, galiamelon och citron med toner av mandel och färska örter.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Här bjuder vi på ett fylligare vin med klädsamt inslag av fat. Ett mycket prisvärt argentinskt vin som både är ekologiskt och veganvänligt. Ett vin som med bravur möter alla fiskar på grillen, men även ljust kött som kyckling och gris.

RÖTT VIN:

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

207,00 kr


Ett trevligt och populärt appassimentovin som perfekt matchar en vällagrad italiensk hårdost. Passar även utmärkt till lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i maten.

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Dukning med ägg och pelargon

Duka till fest med pelargoner.


Blomsterfrämjandet i samarbete med Pelargonium for Europe tipsar här om snygga och trevliga dukningar som du kan göra med pelargoner. Perfekt till påskmiddagen, eller till vilken sommarbjudning som helst!

Läs mer »
Brudpar utan skor

Tips inför bröllopssäsongen.


Buffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.

Läs mer »