10 utvalda viner på bag-in-box 2024.

Lådvin, vinbox, bag-in-box – kärt barn har många namn. Här listar vi några utvalda röda och vita viner på box som finns att köpa på Systembolaget 2024, som passar till både vardag och fest..

Vin på bag-in-box 2024 - 3 av de bästa.

Bag-in-box har blivit en förpackningsfavorit bland svenskarna sedan den lanserades, och det kommer hela tiden nya vinboxar som utmanar allt vi trodde vi visste om lådvinerna.

När de första boxarna började säljas 1996 var alla vinboxar fyllda med standardmåttet 3 liter, vilket motsvarar fyra flaskor à la 75 cl. Men idag finns fler storlekar, från 1,5 liter till 4 liter, för att passa olika behov, plånböcker och smaker. De mindre boxarna passar kanske ett mindre hushåll som bara vill ha ett glas vin någon gång ibland, medan de största boxarna är perfekta till bröllopet eller 50-årsfesten.

Hur länge håller öppnad bag-in-box?

Många frågar hur länge en öppnad bag-in-box med vin håller, och enligt Systembolaget håller sig boxviner rätt länge, om de förvaras i kylskåp:

  • upp till 6 veckor för röda viner.

  • 3-4 veckor för vitt vin på box och roséviner.

Förvaras bag-in-boxen i rumstemperatur halveras hållbarhetstiden. En god riktlinje, men vår erfarenhet är att dock att det finns stora skillnader mellan olika viner. Läs mer om hållbarhet för bag-in-box här. »

Bra vin på bag-in-box – till fest eller vardag

I början när boxvinerna började säljas på Systembolaget var många skeptiska till kvaliteten på vinerna i dessa kartonger, men allteftersom fler köper bag-in-box ökar också producenternas motivation att erbjuda bättre viner i denna förpackning.

Förutom att många har en vinbox hemma för att man lättare kan ta ett glas vi utan att öppna en hel flaska (som snart måste drickas ur eller hällas ut), så är bag-in-box också den förpackning som ger allra minst klimatpåverkan. Enligt Systembolaget avger en "BiB" 68 g koldioxid per liter, jämfört med den klassiska glasflaskans 894 g. Både kartongen och plastpåsen inuti går att återvinna.

10 utvalda viner på bag-in-box 2024:

Här listar vi ett urval av vinboxar med bra viner, som passar årets fester eller vardagslyx. Vi börjar med 5 vita, och därefter listar vi 5 röda boxar vin.

Vitt vin och rosé på box:

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Portugisiskt vitt vin av 100 procent alvarinho. Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Här har vi en trevlig chardonnay från Australien, som passar till milda rätter baserat på kyckling eller grönsaker, som exempelvis en chicken butter masala.

Welmoed Chenin Blanc

149,00 kr


Welmoed Chenin Blanc är ett vin med fruktig doft med inslag av gula äpplen, citron, persika, päron och örter. Smaken är fruktig och frisk med toner av gula äpplen, persika, citron, päron, bivax och örter.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Här bjuder vi på ett fylligare vin med klädsamt inslag av fat. Ett mycket prisvärt argentinskt vin som både är ekologiskt och veganvänligt. Ett vin som med bravur möter alla fiskar på grillen, men även ljust kött som kyckling och gris.

CHILL OUT Shiraz California

82,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Rött vin på box:

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet lämpar sig väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

207,00 kr


Ett trevligt och populärt appassimentovin som perfekt matchar en vällagrad italiensk hårdost. Passar även utmärkt till lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i maten.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia har en medelstor, mycket bärig doft med inslag av björnbär svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits. Passar bra till en stek, kyckling och krämig pasta eller varför inte till vegetariska rätter.

Falling Feather Bag in Box

279,00 kr


Ett mjukt och behagligt vin från solmogna kaliforniska druvor som passar utmärkt till både julens köttbullar och midsommarens grillrätter. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vissa människor får huvudvärk av rött vin, i en del fall är det just histaminerna som är boven.

Outlaw Zinfandel Rebel

249,00 kr


Outlaw Zinfandel Rebel är ett vin med inbjudande djupröd färg som tar för sig. Doft och smak bjuder på frikostigt bäriga toner där blåbär, solmogna jordgubbar, svarta vinbär och mörka björnbär dominerar. Det tillsammans med inslag av svartpeppar, vanilj och mörk choklad samt en välbalanserad fatkaraktär.