Årgångsglöggen firar 20 år – Blossa släpper favorit på nytt.
Som en del i Blossas 20-årsjubileum har man valt att återlansera en tidigare årgångsglögg – och det är ingen mindre än Chief Blenderns egen favorit, Blossa Vinteräpple från 2004.
Läs mer »Åsa Orsvärn är Blossas egen Chief Blender och har gjort samtliga årgångsglöggarna bland annat. Här delar hon med sig av sina tips för den som vill göra hemgjord glögg i vinter.
Varje år säljs gott om olika sorters glögg för alla smaker. Från klassisk starkvinsglögg till de mer moderna varianterna av "glögg" med smak av exempelvis lakrits eller fudge. Det finns glögg med alkohol eller utan, det finns i färgerna vit, röd, orange och roséglögg. Och glöm inte glubbel!
Tillhör du den mer traditionella skaran och skulle vilja göra egen glögg? Folk o folk har pratat med Blossas egen Chief Blender, Åsa Orsvärn, och bett om hennes tips. Och du som tänkt börja någon gång i november-december kommer att bli besviken.
– Man får börja i maj någon gång. Då skulle jag ta och krossa kryddor och lägga i cognac, säger Åsa inledande.
Och köp nu inte de färdiga "glöggkryddorna" på påse i butik, utan köp dem var för sig och av bra kvalitet. När de krossats och lagts i sprit får de ligga där i cirka fyra veckor. Sila därefter bort kryddorna och låt spritblandningen stå till september någon gång innan du går vidare med nästa steg: Vinet.
– Jag skulle då blanda portvin med lite rött vin, och blanda i lite muscatvin och försöka hitta en bra blend där, berättar Åsa Orsvärn vidare.
När du har hittat en vinblandning du är nöjd med låter du den stå till sig i minst två veckor men helst ännu mer, kanske en månad.
– Sen skulle jag tillsätta kryddextraktet till vinblandningen och smaka av med socker. Sen får glöggen stå till jul, cirka tre månader till.
Tycker du att det låter tidskrävande och svårt? Det tycker Åsa också. På frågan om hon ofta gör glögg själv svarar Åsa:
– Det är så besvärligt. Man KAN ju göra glögg själv, men jag skulle aldrig göra det!
Men som den glögg-drottning hon är har hon förstås sina knep för att maximera sina egna glöggstunder under de kalla månaderna.
– Jag tar vinglögg och starkvinsglögg och tillsätter annat. Man kan spetsa med annan sprit som cognac eller rom. Man kan tillsätta likörer, apelsinjuice eller annat. Jag använder ofta glögg som bas under den här perioden. Cognac funkar alltid bra, det är en favorit. Citruslikör funkar också bra – apelsinlikör är väldigt gott.
Oavsett om du väljer att göra egen glögg, eller köper något av de färdiga varianterna så ska den sedan förvaras mörkt och svalt.
145,00 kr
Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.
89,00 kr
Vit starkvinsglögg som erbjuder en perfekt balans mellan friska äpplen, den distinkta karaktären från fransk calvados och Blossas lagrade glöggkryddor. Denna kombination skapar en sofistikerad och fruktig glögg, perfekt för att antingen värma upp eller njuta av kall under krispiga vinterkvällar.
109,00 kr
Klassisk starkvinsglögg med en stor och generös doft av klassisk kryddning med inslag av pepparkaka och russin. Smaken är fylligt kryddig smak och du hittar tydliga toner av russin, kardemumma och torkad frukt.
Som en del i Blossas 20-årsjubileum har man valt att återlansera en tidigare årgångsglögg – och det är ingen mindre än Chief Blenderns egen favorit, Blossa Vinteräpple från 2004.
Läs mer »Årets glögg 2023 från Blossa har hämtat inspiration från Stockholm med smaker som hallon och humle. Men skapandet av glöggen gick inte spikrakt. Vi pratade med Blossas Chief Blender om de oväntade bakslagen.
Läs mer »Folk o folk fick några ord med Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn, om åren som gått sedan den första årgångsglöggen – och det finns många historier att berätta.
Läs mer »Äntligen är årets glögg, Blossa 23, här! Och eftersom det är ett jubileumsår går man tillbaka till rötterna och årets destination är Stockholm - men smakerna kanske är desto mer överraskande.
Läs mer »