Robert Weil gör riesling i världsklass.

Weingut Robert Weil är utan tvekan en av de bästa producenterna i Tyskland, och de hävdar sig mycket väl även i ett globalt perspektiv. De finns bland annat med på vintidningen Wine&Spirits lista över världens 100 främsta vinproducenter.

Weingut Robert Weil Riesling Trocken, två flaskor på dukat bord.

Tidningen Wine&Spirits utser varje år världens bästa vinproducenter. Även i år finns Weingut Robert Weil med på den prestigefulla listan Top 100 Wineries 2022. Vi finner här endast fyra tyska producenter - och Robert Weil är den enda från Rheingau.

Vinmagasinet Wine&Spirits som grundades 1982 har sitt säte i New York och bedömer mer än 15 000 viner per år.

Mycket goda omdömen från Livets Goda

Robert Weil är mycket hyllade av både utländska och svenska vinjournalister. Som ett exempel har vinmagasinet Livets Goda provat igenom alla viner som finns tillgängliga på den svenska marknaden. Niklas Jörgensen skriver bland annat:

”Den lilla vinbyn Kiedrich i Rheingau huserar en av Tyskland främsta producenter, Weingut Robert Weil, en familjedriven egendom med en historia helt tillbaka till 1867” ... "Stilen fokuserar på renhet och täthet i och med ofta låga skördeuttag och just de högre belägna vingårdarna skänker också en speciell textur till vinerna, något som löper likt en röd tråd genom allt från instegsvin till Grosses Gewächs”.

Så här avslutas en beskrivning av Gräfenberg Auslese från 2016:

”.. En njutning och ära att få dricka detta livgivande elixir”.

Höga poäng för sina rieslingviner

Här ser vi de poäng och omdömen vinerna fick i Livets Goda Petit - september 2022:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2021, magnum

459,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken, magnum, har en fin rieslingdoft med inslag av persika, gröna päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av gula plommon, päron, lime, persika, vita blommor och mineral. Passar ypperligt till fisk och skaldjursrätter.

92 POÄNG

Ett så kallat Gutswein, ungefär egendomens instegsvin men vilket sådant det är. Riesling från olika växtlägen, bland annat från parceller som har Erste Lage-status, hamnar i blenden och resultatet är talande för egendomens klass rakt igenom. 2019 bjuder på ett svalt anslag där rökiga toner, örtiga nyanser och pigg stenfrukt har kastat av sig det mest initiala babyhullet till förmån för en försiktig utveckling. Doften är betydligt mer komplex än vad du kan förvänta dig av ett gutswein och det noteras även i smaken där det rena drivet i frukten backas upp av årgångens förnämliga och elektriska syra, viss täthet, fästande citrus och vinbärssmekt stenfrukt samt fin längd. En riesling på magnum och med fin uppsida.


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


En härlig riesling från den erkänt duktiga producenten Robert Weil i Rheingau som passar oerhört bra till både räkor och kräftor. Vinet har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.

90 POÄNG

Årgång 2020 är väldigt olik den föregående och det stavas främst värme och torka under stora delar av växtsäsongen. Just långa perioder av uteblivet regn, även innan rankorna vaknat till liv, kan ställa till det för odlarna men när man har så pass mycket äldre rankor som Weil blir problemet inte lika akut. Och det märks i husets egendomsvin i 2020 som är betydligt mer fruktdriven och tropisk i sin karaktär samtidigt som det noteras maritima hintar, grapefrukt och citrus i en lättare mer rättfram stil. En behaglig citrusbeska letar sig fram i smaken och skänker nödvändig edge till vinet där syran är mer nertonad än 2019. Oavsett årgångsskillnad, en mycket lyckad 2020.


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

239,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

92 POÄNG

Lieblich kallar tyskarna gärna det, vinerna som har en älskvärd sötma och Kabinett-vinerna har precis detta men blir aldrig söta i och med den alltid närvarande syran som skapar balans och även en känsla av torrhet i avslutet trots närmare 40 gram naturligt restsocker. 2020 är en vacker version av husets Kabinett med ett rent uttryck, tydlig druvmognad där vit persika, lime, vita vinbär och ett stänk tropiskt är extra framträdande i doften medan gomkänslan skänker en rundad krispig syra, superb harmoni mellan sötma och syra samt ett citruskryddigt drag som följer med till avslutet. Ett attraktivt vin i en omslutande men likväl slank stil som är oemotståndlig


Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken

269,00 kr


Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken har en nyanserad och intensiv doft som för tankarna till nektarin, melon, blommor, citrus, blött skiffertak och en fläkt av cykelverkstad. Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar man både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.

92+ POÄNG

Riesling med begynnande ålder är ett mycket välkommet inslag på Systembolaget då lejonparten av de viner som lanseras är senaste buteljeringen. I byvinet Kiedricher blandas Erste Lage-lägena Klosterberg och Turmberg med Grosse Lage-vingården Gräfenberg vilket direkt sätter nivån och det märks att druvkvaliteten finns i vinet som bjuder på viss mognad där rökiga toner och ett stänk petroleum lindar in svalt stenfruktiga inslag och citrus i en örtigt driven doft. Smaken är mycket välkomponerad med struktur i syra och frukt där den senare får skina lite extra. Avslutet etsar sig kvar länge


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

539,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

93+ POÄNG

Årgång 2020 av Gräfenberg kanske inte har samma djup och skärpa som 2019 men det förtar inte något från detta vins charm och klass. Trots ett varmt år så visar doften upp en stram doftprofil med stort fokus på lime och zest med uppbackning från persika, örtagård och ett stänk honung. Smaken visar på mognad i frukten, syran är ännu lite ungdomligt bångstyrig men det saknas inte fokus i den långa och drivna eftersmaken. Mycket trädgårdskänsla i 2020.


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese

499,00 kr


Här har vi ett tyskt vin som har en intensiv doft med inslag av mogen persika, aprikos, honung samt en fläkt av apelsinblom. Vinet är sött men den höga och friska syran ger vinet en ypperlig balans. Smakintensiteten, balansen och smaklängden är mycket bra och man blir glad både i kropp och själ. Passar riktigt bra till jordgubbar och fruktiga desserter.

96 POÄNG

Vi tar det direkt, 148 gram restsocker per liter. Frågan är bara vart dessa är för maken till harmonisk och fräsch balansakt får man leta efter. Doften visar upp ett rikt spektrum av ännu ung druvaromatik med tropiska frukter, honungsdrypande aprikoser, saffran och vinbär i lätt rökigt anslag. Smaken är koncentrerad och ja, söt, men så plötsligt slår syran till och skänker en stram känsla och ryggrad till vinet och avslutet går i stället mot en stram framtoning vilket gör vinet unikt. En njutning och ära att få dricka detta livgivande elixir.

Snart ekologiskt certifierade

Egendomens vingårdar ligger högt upp i de branta bergsluttningarna och stockarna är upp till 50 år gamla. Naturligt gödsel används vid behov och inga syntetiska bekämpningsmedel används. Vingårdarna sköts enligt ekologiska principer och på ett hållbart sätt för att behålla den biologiska mångfalden.

Från årgång 2024 kommer egendomens viner att vara ekologiskt certifierade. Även en hållbarhetscertifiering kommer att finnas inom de närmaste åren.

Skördeuttagen är mycket låga och all skörd sker för hand med en strikt selektion både i vingården och i vineriet. När druvorna kommer till vinanläggningen pressas de försiktigt och musten klaras på ett naturligt sätt genom sedimentering. Vinerna vinifieras och lagras i rostfria ståltankar eller stora ekståndare. Vinerna som vilar i ek får en längre kontakt med jästfällningen för att tillföra ytterligare komplexitet och textur.

Drivs av den fjärde generation Weil

Vinegendomen, som grundades 1867, har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag är ansvarig tillhör den fjärde generationen. Dr Robert Weil arbetade i Paris som professor i tyska på universitet i Sorbonne, men händelser som föregick det tysk-franska kriget (1870-1871) gjorde att han lämnade landet 1867. Han köpte då en egendom i Kiedrich, den vackra byn som har anor sedan år 905. Han utökade vinegendomen 1875 genom att köpa de finaste vingårdarna på byns bergsluttningar, och idag har egendomen 90 hektar vinodlingar som till 100 procent är planterad med Riesling.