Sex mysiga julmarknader i Europa.
Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg och godsaker. Vi tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader.
Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg, värmande soppa och godsaker. I juletider har var och varannan stad sin egen variant med marknadsstånd fulla med juldekorationer och klappar till nära och kära. folk o folk tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader.
Tallinn
15 november – 7 januari
Julmarknaden på Rådhustorget i Gamla stan i Tallinn ligger ofta i topp på listor över Europas bästa julmarknader. Mysfaktorn är hög i den gamla Hansastaden och mitt på torget står en praktfull gran och bidrar till julstämningen. Njut av glögg och pepparkakor, värmande soppa eller knapra på brända mandlar från någon av bodarna. Här hittar du estniska julrätter som blodkorv och surkål och fina hantverk som bivaxljus, ylletröjor, raggsockor och juldekorationer. Har du tur får du träffa tomten och hans renar som ibland kommer förbi den estniska huvudstaden.
Köpenhamn
16 november – 5 januari
I Köpenhamn finns flera julmarknader där den mest populära är den på Tivoli. Här hittar du härlig "julhygge" med snö och imponerande julpynt, skridskobanor, isskulpturer och långa ljusslingor som lyser upp i vintermörkret. De säger sig ha ett sextiotal julstånd fyllda med gammaldags leksaker, hantverk, godsaker med mera. Danskarna älskar också att dricka glögg med russin och mandlar och tar gärna en äppelmunk. Här kan du också passa på att ta en tur i några av tivolits åkattraktioner.
Lübeck
25 november – 30 december
Den medeltida nordtyska staden med vackra byggnader från hansatiden gör sig perfekt för att framkalla julstämning. Här hölls den första julmarknad redan 1648 i den delen av stadskärnan som finns med på Unescos världsarvslista. Dofterna av rostade kastanjer, glögg, goda korvar och sötsaker omgärdar marknadsstånden som bågnar av julgransdekorationer, leksaker och otaliga idéer till fina presenter att lägga under granen. Passa på att köpa med dig en av de saker som staden är känd för – marsipan - till julens gottebord.
Poznań
16 november–21 december
I Polens femte största stad Poznań hålls landets bästa julmarknad och enligt omröstningen av Best European Destinations den sjätte bästa julmarknaden i hela Europa. Marknaden hålls på de två torgen Wolności och det Gamla torget. Den börjar redan i mitten av november och är ett härligt vinterland fyllt av is, snöflingor och julattraktioner. Den 8–9 december hålls den internationella isskulpturfestivalen på det Gamla torget. Hit kommer tävlande från hela världen för att förvandla stora isblock till konstverk direkt inför åskådarna.
Antwerpen
7 december – 5 januari
Den flamländska delen av Belgien är enligt folk o folks utsände en del av Europa som förtjänar mer uppmärksamhet. Och på en julmarknad i landet hittar du naturligtvis massor av god mat, öl och choklad. Antwerpen är en charmig stad med smala gränder och spårvagnar. Så här års är byggnaderna i den gamla delen av stadskärnan upplysta och det känns som att vandra mitt i en saga. Här finns över 100 marknadsstånd, skridskobana en del åkattraktioner och ett stort upplyst pariserhjul där du kan se staden från ovan. Du tar dig enkelt hit med tåg från Bryssel på mindre än en timme.
Prag
30 november – 6 januari
Torget Wenceslas är ett av de mest populära turistområdena i hjärtat av gamla stan i Prag och den perfekta platsen för en julmarknad. I träbodarna kan du köpa juldekorationer, leksaker i trä, broderad spets, doftljus, dockor klädda i traditionell dräkt och tjeckiska glasprydnader med mera. Här finns en jättelik gran att beskåda och ett populärt mini-zoo som brukar falla de allra minsta i smaken. Glöm inte att smaka på den lokala maten som till exempel läckert grillad klobása (korv) med bröd toppat med vitlök, ost och ketchup och drick tjeckisk pilsner eller värmande varmt honungsvin eller glögg.
Årets glöggnyheter att värma sig med i novembermörkret.
Blossa röd alkoholfri utan tillsatt socker
32,00 kr
Alkoholfri röd glögg som är sötad med stevia istället för socker. Innehåller ca 60 g socker/liter vilket är ca 1/3 av vad en klassisk Blossa alkoholfri glögg innehåller. Säljs i dagligvaruhandeln.