7 mysiga julmarknader i Europa 2023.

Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg och godsaker. Vi tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader. 

Julmarknad i Tallinn

Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg, värmande soppa och godsaker. I juletider har var och varannan stad sin egen variant med marknadsstånd fulla med juldekorationer och klappar till nära och kära. folk o folk tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader.

Julmarknaden i Tallinn

1 december – 7 januari

Julmarknaden på Rådhustorget i Gamla stan i Tallinn ligger ofta i topp på listor över Europas bästa julmarknader, som 2019 när European Best Destinations fick välja, och 2022 utsågs den till världens bästa julmarknad av tidningen Vogue. Mysfaktorn är hög i den gamla Hansastaden och mitt på torget står en praktfull gran och bidrar till julstämningen. Njut av glögg och pepparkakor, värmande soppa eller knapra på brända mandlar från någon av bodarna. Här hittar du estniska julrätter som blodkorv och surkål och fina hantverk som bivaxljus, ylletröjor, raggsockor och juldekorationer. Har du tur får du träffa tomten och hans renar som ibland kommer förbi den estniska huvudstaden.

Julmarknad på Tivoli i Köpenhamn

Julmarknad i Köpenhamn

17 november – 31 december

I Köpenhamn finns flera julmarknader där den mest populära är den på Tivoli. Här hittar du härlig "julhygge" med snö och imponerande julpynt, skridskobanor, isskulpturer och långa ljusslingor som lyser upp i vintermörkret. De säger sig ha ett 50-tal julstånd fyllda med gammaldags leksaker, hantverk, godsaker med mera. Danskarna älskar också att dricka glögg med russin och mandlar och tar gärna en äppelmunk. Här kan du också passa på att ta en tur i några av tivolits åkattraktioner, även på juldagarna och nyår!

Jul i Lübeck

Julmarknad i Lübeck

27 november – 30 december

Den medeltida nordtyska staden med vackra byggnader från hansatiden gör sig perfekt för att framkalla julstämning. Här hölls den första julmarknad redan 1648 i den delen av stadskärnan som finns med på Unescos världsarvslista. Dofterna av rostade kastanjer, glögg, goda korvar och sötsaker omgärdar marknadsstånden som bågnar av julgransdekorationer, leksaker och otaliga idéer till fina presenter att lägga under granen. Passa på att köpa med dig en av de saker som staden är känd för – marsipan -– till julens gottebord.

Poznan i vintertid

Julmarknad i Poznań

18 november – 22 december

I Polens femte största stad Poznań hålls landets bästa julmarknad, som är med och tävlar om titeln ”Europas bästa julmarknad” i år igen. Marknaden hålls på de två torgen Wolności och det Gamla torget. Den börjar redan i mitten av november och är ett härligt vinterland fyllt av is, snöflingor och julattraktioner. Den 8–10 december hålls den internationella isskulpturfestivalen på det Gamla torget. Hit kommer tävlande från hela världen för att förvandla stora isblock till konstverk direkt inför åskådarna. Dessa får sedan stå kvar tills de smält bort.

Jul i Antwerpen

Julmarknad i Antwerpen

8 december – 7 januari

Den flamländska delen av Belgien är enligt folk o folks utsände en del av Europa som förtjänar mer uppmärksamhet. Och på en julmarknad i landet hittar du naturligtvis massor av god mat, öl och choklad. Antwerpen är en charmig stad med smala gränder och spårvagnar. Så här års är byggnaderna i den gamla delen av stadskärnan upplysta och det känns som att vandra mitt i en saga. Här finns över 90 marknadsstånd, nybyggd skridskobana en del åkattraktioner och ett stort upplyst pariserhjul där du kan se staden från ovan. Du tar dig enkelt hit med tåg från Bryssel på mindre än en timme.

Julmarknad i Prag

Julmarknad i Prag

2 december – 6 januari

Torget Wenceslas är ett av de mest populära turistområdena i hjärtat av gamla stan i Prag och den perfekta platsen för en julmarknad. I träbodarna kan du köpa juldekorationer, leksaker i trä, broderad spets, doftljus, dockor klädda i traditionell dräkt och tjeckiska glasprydnader med mera. Här finns en jättelik gran att beskåda och ett populärt mini-zoo som brukar falla de allra minsta i smaken. Glöm inte att smaka på den lokala maten som till exempel läckert grillad klobása (korv) med bröd toppat med vitlök, ost och ketchup och drick tjeckisk pilsner eller värmande varmt honungsmjöd eller glögg.

Julmarknad i Riga, Lettland.
Julmarknaden i Riga, Lettland.

Julmarknad i Riga

3 december - 1 januari

På Domkyrkotorget i gamla stan i Riga, Lettland, är det stor julmarknad under hela december månad. Varför inte ta färjan över och övernatta en eller två nätter i Riga så att du verkligen hinner insupa den juliga atmosfären med glöggkryddor i luften och den genuina känslan i den gamla arkitekturen och kulturen?

Årets glöggnyheter att värma sig med i novembermörkret.

Blossa 23 15%

139,00 kr


Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.

Vegan
Blossa Citron Hallon alkoholfri 0,5%

Blossa Citron Hallon alkoholfri 0,5%

44,90 kr


En vit alkoholfri glögg med smak av citron och hallon. Tydlig smak av Blossas lagrade kryddor och zestig citron. I bakgrunden hittar vi en rund bärighet från hallon.

Blossa vit vinglögg eko 12% tetra 1L

123,00 kr


Basen i Blossa vit vinglögg är ett ekologiskt vitt vin som sedan smaksätts med Blossas lagrade glöggkryddor. Doften är varm och julig och påminner om pepparkaka och kryddnejlika. Smaken är lite lättare än Blossas traditionella glögg, och här finns citrustoner från pomerans och citron.

13.11.2019