4 tips på mysiga julmarknader.

Pepparkakor, renar, glögg, godsaker och hantverk. Julmarknaderna har precis börjat. Nedan listar folk o folk några tips om var man kan ta vägen i Sverige för att fira in julen på bästa möjliga sätt.

Julmarknad på Skansen

Snart är det dags igen. Pepparkakor, renar, glögg, godsaker och hantverk. Julmarknaderna har precis börjat. Nedan listar folk o folk några tips om var man kan ta vägen i Sverige för att fira in julen på bästa möjliga sätt.

1. Haga Julmarknad, Göteborg

26-27 november – 18 december

Julmarknaden i Göteborgs gamla stadsdel Haga pågår fyra helger innan jul. Här finns hemmagjorda och lokalproducerade varor, hantverk, design och mycket mer. Det bjuds på en gammaldags julmarknad under adventshelgerna. Utmed Haga Nygata finns det marknadsstånd som säljer juliga delikatesser och hantverk. Här kan man gå runt på kullerstensgator och mindre gränder och komma i en riktig julstämning.

2. Grythyttans Julmarknad, Örebro

26 november

Om vi tar oss en bit norrut i Sverige hittar vi Grythyttans Julmarknad i Örebro. Här kan man njuta av fullspäckad familjevänlig dag med start i form av Julmarknadsvisa som framförs av Anne-Charlotte och Mathilda Buhre till ackompanjemang av Jon Jonsson. Hela folkfesten blåses in i näverlur av Roland Gustavsson. Med allt ifrån en klassisk julmarknad till pepparkakshustävling och tomteparad, passar denna marknad för dem som vill ha en lite mer familjär dag där barnen kan ha riktigt kul.

3. Skansens Julmarknad, Stockholm

26 november – 18 december

Här har vi en riktig klassiker. De flesta som bor i Stockholm och kanske till och med utanför känner till Skansens årliga, klassiska julmarknad. Här finns mängder av handgjort godis i gammaldags anda. Skansens Julmarknad är full av godsaker‚ mat‚ marmelader och glögg i alla dess 78 julmarknadsbodar. Det finns även hantverk‚ design och leksaker. Det som är så speciellt med denna julmarknad är att man som besökare kan uppleva jular från förr i hus och gårdar och lyssna på spelmän. Man kan även lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka eller julpyssla i Skogens hus.

4. Stortorgets Julmarknad, Stockholm

19 november – 23 december

Sist men inte minst kommer här ett till tips på en marknad inne i Stockholm. Stortorgets Julmarknad äger rum på Stortorget i Gamla stan. På julmarknaden hittar man 41 bodar som säljer bland annt karameller, konstsmide, julkorvar, hantverk, sockervadd och keramik. En relativt liten och mysig marknad som har sitt ursprung i de medeltida marknaderna i Stockholm. Dagens julmarknad startade år 1837 och har varit igång nästan varje år sedan dess. Mässan rankas till och med som Europas topp 10 enligt The Telegraph. Här kommer försäljare från hela landet och vissa av dem har återkommit i generationer.

– Stortorgets Julmarknad är den äldsta i Sverige med samma regi i 101 år. DFet gör ju hela upplevelsen väldigt speciell. Förutom en anrik historia så är de faktiska bodarna där utställarna finns, ritade av en arkitekt på 60-talet med inspiration från gamla bodar från 1300-1400 talet. Det är också roligt att många av utställarna har haft samma plats i tre generationer. Det händer inte ofta. Övrigt satsar vi mycket på kvalitet, det ska vara riktigt svenskt hantverk och mathantverk. Vi hade premiär den 19 november med ett besökarantal på nästan 4 000 människor. Allt som allt brukar det komma runt 200 – 400 000 människor, så en riktig folkfest väntas - nu hoppas vi bara på vädret, berättar intendent Thomas Johansson från Stockholm-Gillet.

Blossa Glögg Saffran

96,00 kr


Vad vore en julmarknad utan en kopp värmande glögg?

Det här är en av de senaste nyheterna i glögghyllan. Förutom en ton av saffran har den en tydlig karaktär av de klassiska Blossasmakerna: en kryddblandning där kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor ingår. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.

22.11.2016
Julmarknad i Tallinn

Sex mysiga julmarknader i Europa.


Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg och godsaker. Vi tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader. 

Läs mer »