6 tips på mysiga julmarknader i Sverige 2023.

Pepparkakor, renar, glögg, godsaker och hantverk. Julmarknaderna har precis börjat. Nedan listar folk o folk några tips om var man kan ta vägen i Sverige för att fira in julen på bästa möjliga sätt.

Julmarknad på Stortorget i Stockholm.

Snart är det dags igen. Pepparkakor, renar, glögg, godsaker och hantverk. Julmarknaderna har precis börjat. Nedan listar folk o folk några tips om var man kan ta vägen i Sverige för att fira in julen på bästa möjliga sätt.

1. Haga Julmarknad, Göteborg

25-26 november – 17 december, kl 11-16

Julmarknaden i Göteborgs gamla stadsdel Haga pågår fyra helger innan jul. Här finns hemmagjorda och lokalproducerade varor, hantverk, design, delikatesser och mycket mer hos över 40 utställare. Det bjuds på en gammaldags julmarknad under adventshelgerna. Utmed Haga Nygata finns det marknadsstånd som säljer juliga delikatesser och hantverk. Här kan man gå runt på kullerstensgator och mindre gränder och komma i en riktig julstämning. Under julmarknaden bjuds det även på musikunderhållning och aktiviteter för de minsta.

2. Grythyttans Julmarknad, Örebro

2 december, kl 13-17

Om vi tar oss en bit norrut i Sverige hittar vi Grythyttans Julmarknad i Örebro. Här kan man njuta av fullspäckad familjevänlig dag med exempelvis pepparkakstävling där det finaste pepparkakshuset utses. Med allt ifrån en klassisk julmarknad på Grythyttans Torg till tomteparad, passar denna marknad för dem som vill ha en lite mer familjär dag där barnen kan ha riktigt kul.

3. Skansens Julmarknad, Stockholm

24 november – 17 december

Här har vi en riktig klassiker. De flesta som bor i Stockholm och kanske till och med utanför känner till Skansens årliga, klassiska julmarknad. Här finns mängder av handgjort godis i gammaldags anda. Skansens Julmarknad är full av godsaker‚ mat‚ marmelader och glögg i alla dess 70-tal julmarknadsbodar. Det finns även hantverk‚ design och leksaker. Det som är så speciellt med denna julmarknad är att man som besökare kan uppleva jular från förr i hus och gårdar och lyssna på spelmän. Man kan även lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka eller julpyssla i Skogens hus.

4. Malmö Julmarknad, Malmö

24 november – 18 december, tors-sön, kl 11-18

På Gustav Adolfs Torg i centrala Malmö anordnas hittar du en klassisk och mysig julmarknad där du kan fynda allt från julgodis och delikatesser till hantverk och design. förutom själva marknaden blir det pysselstuga, ljusinstallationer, karusell, häst och vagn, tomtar och mycket mer. Även musik och olika framträdanden.

5. Stortorgets Julmarknad, Stockholm

25 november – 23 december

Här kommer ett till tips på en marknad inne i centrala Stockholm. Stortorgets Julmarknad äger rum på Stortorget i Gamla stan. Här hittar du 32 bodar med 41 säljare saluförandes svenska kvalitetsprodukter inom allt från konstsmide, trä, keramik och annat genuint hantverk till karameller, glögg, brända mandlar, bröd och viltkött. En relativt liten och mysig marknad som har sitt ursprung i de medeltida marknaderna i Stockholm. Dagens julmarknad startade år 1837 och har varit igång nästan varje år sedan dess. Mässan rankas till och med som Europas topp 10 enligt The Telegraph. Hit kommer försäljare från hela landet och vissa av dem har återkommit i generationer.

– Stortorgets Julmarknad är den äldsta i Sverige med samma regi i 101 år. Det gör ju hela upplevelsen väldigt speciell. Förutom en anrik historia så är de faktiska bodarna där utställarna finns, ritade av en arkitekt på 60-talet med inspiration från gamla bodar från 1300-1400 talet. Det är också roligt att många av utställarna har haft samma plats i tre generationer. Det händer inte ofta. Övrigt satsar vi mycket på kvalitet, det ska vara riktigt svenskt hantverk och mathantverk. Allt som allt brukar det komma runt 200.000–400.000 människor, så en riktig folkfest väntas - nu hoppas vi bara på vädret, berättar intendent Thomas Johansson från Stockholm-Gillet.

6. Julmarknad på Taxinge Slott, Stockholm

17-26 november, kl 11-18 eller 10-16.

På ca 20 minuter med bil kommer du till vackra Taxinge slott som är känt som "kakslottet" tack vare sitt café med massvis av hembakade kakor och bakelser. Till jul öppnas några av ladorna och blir ett vinterparadis för den som älskar julmarknader. Du hittar garanterat både delikatesser och hantverk som du inte redan sett på andra marknader. Passa på att ta en fika när du ändå är här, och var beredd på köer in och ut på den smaka vägen fram till slottet.

Blossa Glögg Saffran

98,00 kr


Vad vore en julmarknad utan en kopp värmande glögg?

Det här är en av de senaste nyheterna i glögghyllan. Förutom en ton av saffran har den en tydlig karaktär av de klassiska Blossasmakerna: en kryddblandning där kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor ingår. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.

22.11.2016
Julmarknad i Tallinn

7 mysiga julmarknader i Europa 2023.


Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg och godsaker. Vi tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader. 

Läs mer »