Topp 3: Julsnapsar till julmaten.

Vad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.

Topp 3 Julsnaps till julmaten

Det kryddade brännvinets bästa egenskap är att det förhöjer smakerna i den mat som den serveras med och julsnapsarna är speciellt framtagna för att matcha maten på julbordet.

Så matchar du mat och dryck på julbordet

Det enklaste sättet att få till riktigt bra kombinationer är att välja en av våra speciella julsnapsar, som alla är skapade för det svenska julbordet. Deras mångfacetterade kryddning gör att olika kryddor kommer att träda fram och samspela med den breda palett av smaker som finns i de olika rätterna. Förutom de klassiska akvavitkryddorna kummin, fänkål och anis tillsätts exempelvis ingredienser så som kanel, nejlikor, kardemumma, pomerans, cognac, whisky, dadlar samt citron och apelsin.

Topp 3 julsnapsar:

O.P. Anderson Julaquavit

O.P. Anderson Julaquavit

229,00 kr


Till O.P. Anderson Julaquavit används bland annat traditionell O.P. Anderson Original Aquavit som fått ligga på cognacsfat i flera år. Därefter kryddas akvaviten med sherry, cognac, kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal.

Akvavitkryddningen förhöjer smakerna på sillen och den friska citrustonen är utmärkt till laxen. Inslagen av cognac och sherry lyfter smakerna i det varma på julbordet och till den lagrade osten. Kanelen, pomeransen och cognacen gör den god även till gottebordet. Utmärkt även att dricka för sig själv likt en cognac eller whisky.

Herrgårds Julsnaps

Herrgårds Julsnaps

159,00 kr


Basen i Herrgårds Julsnaps består av klassisk kumminkryddad Herrgårds Aquavit som får sin karaktäristiska smak från maltwhisky och lagring på sherryfat. Till julsnapsen tillsätts även extrakt från färska ekologiska apelsinskal, nejlikor, ingefära och kardemumma.

Passar utmärkt till många av julbordets rätter från sill och lax till småvarmt och ost. Särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost.

Aalborg Jule Akvavit

Aalborg Jule Akvavit

309,00 kr


Aalborg Jule Akvavit skapades som en hyllning till 1800-talets akvavit med en ren och rustik kumminsmak. Alkoholhalten ligger på 47,4 procent vilket var standard på den tiden.

Den här kraftfulla akvaviten passar speciellt bra till lite fetare rätter med lite högre sälta på julbordet som t.ex. Janssons Frestelse, julskinka och en kraftig blåmögelost som exempelvis Roquefort.

Kryddmästaren Jonas Odland, som har skapat samtliga julsnapsar, har några tips för att du ska få en optimal upplevelse av snapsen.

  • Smutta på snapsen för att känna hur smakerna gifter sig i munnen

  • Avnjut flera små med olika kryddningar istället för en stor

  • Undvika att lägga snapsen i frysen. Till kalla rätter rekommenderas sval snaps och till varma rätter rekommenderas rumstempererad snaps.

Vi önskar dig en jul med många härliga smakupplevelser!