Så ska du förvara, lagra och servera Champagne.

Hur länge håller mousserande vin oöppnat, och hur är det med dyrbar vintage-Champagne? Lär dig skillnaderna och få tips på hur du ska servera mousserande vin på bästa sätt.

Lagra och förvara Champagne på rätt sätt.

Att servera mousserande vin, steg för steg

1. Kyl den mousserande vinflaskan till 6-8 grader och Champagnen till 8-10 grader innan servering.

Det bästa sättet att kyla en flaska Champagne eller mousserande vin är att ställa den i kylens svalaste del i några timmar. Du kan också kyla vinet i en behållare fylld med is. Behöver du kyla flaskan snabbt kan du blanda iskallt vatten, is och salt och ställa flaskan upp till halsen i vätskan. Saltet som tillsätts i det kalla vattnet snabbar på kylningsprocessen något och flaskan blir kall på 20 minuter. Champagne serveras lite varmare än kylskåpstemperatur (runt 8-10 grader), unga Champagner serveras gärna lite svalare än äldre årgångschampagner. Champagne bör inte avnjutas för kall, då kommer den inte att utveckla sin karaktäristiska arom och smak till fullo.

Tänk på att ju sötare det mousserande vinet är desto kallare ska det serveras, så att sötman inte framhävs för mycket.

2. Välj rätt sorts glas för Champagne

Det bästa glaset att servera Champagne eller mousserande vin i är ett tulpanformat vinglas för mousserande viner, eller ett så kallat flöjtglas. I rätt glas stiger bubblorna vackert, och försvinner inte för snabbt. Du får en god känsla för både doft och smak i vinet. Håll i benet på vinglaset så att vinet inte värms upp av värmen från handen. Läs mer om olika glas för mousserande vin här.

3. Öppna flaskan med mousserande vin försiktigt

När du öppnar en flaska Champagne – håll flaskan i vinkel, snett uppåt bort från dig och andra, sätt korken mot handflatan och greppa, rotera flaskan med din starkare hand för att få korken att röra sig utåt. När korken rör sig, tryck lätt mot den så att den inte kommer ut ur flaskan för snabbt och drycken går till spillo. Korken ska inte poppa högt, utan släppa ut ett tyst pys. Att sabrera en champagneflaska, eller sabrage, är ett imponerande nummer för till exempel sommarfester eller bröllop. Läs mer om hur du gör för att sabrera champagne här.

4. Förvara tätt försluten i kylen

Om du inte gör av hela flaskan Champagne på en gång – stäng flaskan med en champagneflaskkork eller -förslutare tillgänglig i många köksbutiker och ställ flaskan i kylen. En ordentligt förseglad flaska förblir fullt drickbar i minst en dag.

Hur förvarar man oöppnad Champagne?

Vinhusens standardchampagner, som blandas årligen från dussintals eller till och med hundratals olika viner från olika års skördar, kan förvaras svalt under några år.

Om du letar efter en champagne som kan åldras, investera i en vintage- eller lyxchampagne. Till exempel kan Louis Roederer Collection 243 lagras under rätt förhållanden i flera år efter att den börjar säljas.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 243 har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Till skillnad från stilla viner kan Champagne förvaras i ett vinkyl eller kylskåp med korken på, även upprätt. Koldioxiden som finns i flaskan håller locket fuktigt ganska länge, även om flaskan förvaras upprätt.

Fler läckra Champagner att prova:

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Denna välbalanserade champagne har en frisk och elegant smak med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

André Clouet Chalky

479,00 kr


André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Pierre Péters Cuvée de Réserve

469,00 kr


Fruktig och blommig doft med inslag av citrus, bröd och nougat. Elegant, frisk, fruktig och brödig Champagne med inslag av citrus, persika, nougat och äpple.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

499,00 kr


Detta är en frisk och elegant blanc de blancs med inslag av citron, äpplen, grapefrukt, brioche, vita blommor och en förförisk krämighet.