Kan man dricka kraftigt rött vin till vegansk mat?
Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »När ett vin kallas veganvin innebär det att inga animaliska produkter har använts vid tillverkningen. Vi berättar varför och tipsar om veganvänliga viner.
När ett vin kallas veganvin innebär det att inga animaliska produkter har använts vid tillverkningen. Det finns ett 80-tal olika tillsatser som kan användas i tillverkningsprocessen av vin och några kommer från djurriket.
I samband med jäsningen av vin bildas bland annat proteiner vilket gör vinet grumligt och det bildas slöjor. Genom att klara vinet får man bort det grumliga och till det använder man exempelvis mjölkproteinämnen (casein), äggprotein, fisklim (isinglass eller husbloss på svenska och tillverkas av fiskens simblåsa), men även gelatin (från köttben) och kitin som kommer från kräftdjur. Vad som händer är att proteinet och annat grums i vinet klumpar ihop sig och sjunker till botten, där det lätt kan avlägsnas.
Sedan 2012 måste man inom EU märka ut på flaskan om det finns spår av ägg eller mjölkprodukter (som kan vara allergiframkallande). Men inga andra tillsatser förutom svavel måste anges på en vinflaska.
Det finns också tillsatser som kommer från växtriket och till klarning kan man även använda bentonit, som är en lera. Men ibland är de animaliska produkterna mer effektiva. Exempelvis är gelatin extra användbart om vinerna är svårklarade, t.ex. där druvor varit rötangripna. Och gelatinet tar även bort en del av strävheten i vinet. Det finns också ämnen som används i andra skeden av vintillverkning. Man kan exempelvis använda Lysozymer (enzym från äggvitor) för att stabilisera vinet och för att blockera den malolaktiska jäsningen.
Det finns ingen övergripande eller internationell certifiering av veganviner, men det finns en del organisationer som genomför certifieringar såsom The Vegan Society och The European Vegetarian Union (V-label). Det är också mycket vanligt att producenten själv märker ut veganska produkter genom en egen logotype eller med text på etiketten. Vanligt förekommande är då texten: ”Vegan friendly”. Om man gör en fritextsökning (vegan) på Systembolagets hemsida får man för närvarande upp cirka 220 viner.
Det går även utmärkt att söka fram lämpliga veganviner på folk o folk. Efter att du sökt på exempelvis röda viner kryssar du i rutan för veganviner. Vad det gäller sprit är de generellt veganvänliga, om de inte sötats med honung förstås. En del av de animaliska produkter som används vid vintillverkning förekommer även inom öltillverkning. Botanisera gärna vidare bland våra veganvänliga produkter. Alla viner från Charles Smith och Finca Las Moras är för övrigt veganviner och här kommer några rekommendationer:
149,00 kr
Från Washington kommer det här nästan torra riesling-vinet med smak av persika, litchi samt en touch av citruszest. Passar bra till kryddstarka rätter.
139,00 kr
Ett malbec-vin med en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och kaffe.
89,00 kr
Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.
119,00 kr
Från Frankrike kommer denna pinot noir. Smaken är ganska lätt och frisk med bra fruktighet och trevliga inslag av röda bär, kryddor och viss fatkaraktär.
Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »För att alla ska kunna ta del av marulafruktens goda smaker lanseras nu Amarula Vegan – en gräddlikör helt fri från mejeri och laktos. Likören har toner av karamell, vanilj, gräddig kokos och marulafrukt.
Läs mer »Viner tillverkas ju av druvor så alla viner är väl lämpliga för veganer, eller? Mats reder ut begreppen och tipsar om viner för veganer.
Läs mer »Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till rätter på det klassiska midsommarbordet men även till bordet med vegansk mat.
Läs mer »