Köpa vinkyl – detta ska du tänka på.
Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, inbyggnation, funktioner, design, märke med mera.
Läs mer »Vinets doft och smak påverkas mycket av serveringstemperaturen. Lär dig mer om olika vintemperaturer och hur du gör för att servera ett vältempererat vin.
Det är få detaljer som påverkar vinets doft och smak så mycket som serveringstemperaturen. Generellt gör vi misstaget att servera vita viner för kalla och röda för varma. För att inte gå miste om vinets balans och dess fina aromer är det viktigt att tänka på temperaturen. Här går vi närmare in på hur temperaturen påverkar vinet och guidar dig till rätt temperatur.
Vita viner serveras ofta kylskåpstemperade vid 4-7 grader, det är för kallt! Vid för kall temperatur döljs en stor del av vinets aromspektrum, fruktigheten och eventuell sötma hamnar mer i bakgrunden. Har vinet lagrats i ekfat kan lite strävhet från faten träda fram.
Om man serverar röda viner för kalla (10-12 grader) blir strävheten naturligtvis ännu mer framträdande eftersom det finns större mängd tanniner i röda viner. Tänk på att det alltid är bättre att servera det röda vinet för svalt än för varmt. Vinet når ju snart en högre temperatur i glasen.
Viner som serveras för varma (vita viner över 14 grader, och röda över 20 grader) kan upplevas klumpiga och alkoholrika. Fräschören, syran och fruktigheten tonas ner. Det finns en risk att vinet känns eldigt, grovt, lite jolmigt och för sött.
Ett vedertaget begrepp är att röda viner ska serveras vid rumstemperatur - glöm det! Den regeln härstammar från en tid när vi hade 16-18 grader i hemmet. Att servera ett vin i dagens rumstemperatur vid cirka 20-23 grader är inte alls att rekommendera.
Du behöver inte äga en vinkyl, det finns många sätt att få till en bra vintemperatur:
30-minutersknepet: Samma dag som vinet ska serveras ställer du, på morgonen, in de vita vinerna i kylen och låter de röda vara i rumstemperatur (20-22 grader). En halvtimme före middagen ställer du ut det vita vinet på bordet och det röda åker in i kylen. Efter en halvtimme har det vita vinet nått cirka 10 grader och det röda i kylen cirka 19 grader.Vill du ha en något högre temperatur på det vita vinet tar du ut det en kvart tidigare och det röda (om du vill ha lite lägre temperatur) kan vara inne i kylen ytterligare en kvart.
Snabbkyla: Om du behöver snabbkyla ett vin från 22 grader till 10 grader tar det cirka 10 minuter i en ishink med is och vatten. Om du bara lägger den kallt vatten tar det cirka 15 minuter.
Få upp temperaturen: Om du behöver få upp temperaturen från kylskåpstemperatur (4-6 grader) kan du lägga vinet i rumstempererat vatten (20-22 grader), då tar det cirka 15 minuter att nå en serveringstemperatur på runt 17 grader. Vi avråder bestämt från att använda varmt vatten (svårt att ha koll på när det når rätt temperatur), eller att ställa flaskan vid ett varmt element eller eldstad för att höja vinets temperatur.
Mousserande viner med restsötma
Halvsöta till söta vita viner
Roséviner med restsötma
Blommiga druvsorter med mild syra
Torra till halvtorra vita viner
Torra roséviner
Fylliga och torra mousserande viner
Torra starkviner
Lätta röda viner
Halvtorra till söta starkviner
Medelfylliga och fylliga röda viner
Söta röda viner
Prova dig fram, vad som är exakt ”rätt” temperatur är i högsta grad en smaksak.
Lycka till!
85,00 kr
Ett enkelt och prisvärt vin med blommig karaktär från druvan Torrontés. Det tillsammans med en viss restsötma gör att en lämplig serveringstemperatur är 8-10 grader. Härligt vardagsvin och sällskapsdryck som passar till fisk eller kyckling, gärna med asiatiska inslag.
189,00 kr
En frisk och fruktig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. En vinstil som trivs bra vid cirka 10 grader. Avnjut till fisk och skaldjur, där det med fördel kan ingå syrliga komponenter. Spara gärna en skvätt om du vill ha en liten bit fransk getost efter varmrätten.
229,00 kr
Ett nyanserad vin med fin balans mellan fruktighet och fatkaraktär och en smakrikedom som ger mersmak. Ett vin som bör serveras vid 12 grader men som definitivt även klarar lite högre temperaturer. Passar perfekt att servera till medelkraftiga rätter som fisk, fågel, kalv, pasta och sallader.
155,00 kr
Ett lätt och fruktigt rött vin som gör sig bäst i en sval temperatur, det vill säga i det här fallet cirka 14 grader. Slankt och härligt blommigt som gärna får serveras till grillad fisk eller till majskycklingbröst.
199,00 kr
Ett ypperligt vin att avnjuta idag, men kan även med fördel läggas undan för framtida smakupplevelser. Serveras vid 16-18 grader, gärna till lamm eller annat rött kött. Det får gärna finnas syrliga inslag i maten och även feta eller krämiga konsistenser.
Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, inbyggnation, funktioner, design, märke med mera.
Läs mer »Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?
Läs mer »I Sverige är det väldigt enkelt att göra en privatimport av vin eller annan alkohol genom Systembolaget. Här förklarar vi steg för steg hur processen går till när du som privatperson vill importera vin eller sprit.
Läs mer »