Den yngste mästerkocken Adam vinner finalen och ger ut egen kokbok.

Adam Thulin hänförde juryn gång på gång och vann titeln Sveriges Mästerkock 2022. Nu släpper han sin första kokbok: Ett bord, flera smaker.

Adam Thulin

Adams väg från att presentera den första rätten inför juryn under audition till segern i Sveriges mästerkock 2022 gick näst intill spikrakt. Under tävlingens femton avsnitt hamnade han bara i utslagstävlingen – elimineringen – en enda gång. Den gången var det nervositeten som spelade Adam ett spratt.

Men livet innan det populära tv-programmet har inte alltid varit lika okomplicerat för den unge matlagaren. I skolan upptäckte lärarna att han inte kunde sitta still och det gjordes en utredning. Adam fick diagnosen adhd och började medicinera.

– För en del fungerar medicinerna jättebra och då är de fantastiska. Men inte för mig. Det blev jättejobbigt och gjorde att jag hamnade i ett missbruk. Under den perioden blev heller inte matlagningen längre lika viktig.

Enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) blev Adam omhändertagen och placerad på behandlingshem där han fick hjälp att tillfriskna. Samtidigt kom matlagningsintresset tillbaka och han bestämde sig för att det var det han ville syssla med i framtiden. Han hade hittat en mening med livet och ville fortsätta leva drogfritt.

Alltid varit intresserad av mat

Matintresset har alltså funnits så länge Adam kan minnas.

– I min familj har vi alltid lagat mycket mat. Oavsett om det har varit vardag eller helg har vi alltid ätit middag tillsammans.

I gymnasiet valde han en annan väg. Så efter skolan – och rehabiliteringen – sökte han runt efter kurser och utbildningar för att kunna satsa på kockyrket. Då såg Adam att de letade deltagare till Sveriges Mästerkock.

– Jag tänkte: ”varför inte – det kan ju vara en genväg in i kockyrket”, och sökte till tävlingen.

Resten är historia, som man säger. Han blev uttagen och till synes näst intill utklassade de andra deltagarna och vann hela tävlingen.

Lärt sig matlagning på egen hand

Du behärskar ju många olika tekniker och är ofta väldigt smaksäker. Hur har du lärt dig allt detta?

– Jag har läst en hel del kokböcker och rest mycket med familjen och testat mat från olika kulturer. Dessutom har jag lagat massor av olika mat och vågat testa nya saker. Ibland blir det inte så lyckat första gången. Men då har jag alltid försökt igen och på det sättet förstått varför vissa smaker funkar bättre ihop än andra och lärt mig olika tekniker.

Vad var det roligaste med att vara med i programmet?

– Det var att träffa likasinnade som är lika nördiga inom mat som jag. Och att kunna se hur jag som person och matlagare hanterar pressade situationer.

Adam konstaterar förundrat att samma rätter som han tidigare hade lagat hemma blev annorlunda i mästerkocksköket, både smakmässigt och sättet han arbetade på.

– Jag trodde inte att det skulle bli så och det har varit mycket lärorikt att hantera stressen.

Vad var tuffast med tävlingen?

– Det var prestationsångesten och att behöva ligga på topp hela tiden och försöka åstadkomma något varje vecka.

I verkligheten var schemat mer späckat än vad vi får se i tv då det var nya deltävlingar varje dag.

– Det är sjukt mycket känslor involverade, och känslolivet går upp och ner hela tiden. En sekund kan man vara jätteglad och nästa känner man sig orolig.

Pilgrimsmusslor och serranoskinka på fat
Två rätter från Adams kokbok

Jämnt bland finalisterna

Vad tänkte du när du stod som vinnare?

– Det var helt otroligt. Det är sådan sak som man bara ser på tv och så hände det lilla mig, säger han stolt. Det är kul och jag är väldigt tacksam över hela resan ända fram till finalen. Och att gå som vinnare därifrån är extremt stort och något jag kommer se till att förvalta.

– Det var extremt jämnt bland de sista tävlande. Men Adam har en mognad i sin matlagning och enorm smaksäkerhet som gjorde att han till slut stod som segrare i Sveriges mästerkock 2022, säger Tom Sjöstedt, jurymedlem samt krögare på Lilla Ego i Stockholm.

Inspelningarna skedde i höstas och du tog hem en seger som antagligen kommer att förändra ditt liv. Och så har du varit tvungen att hålla tyst fram tills nu. Hur har det varit?

– I början kändes det väldigt konstigt och det var tufft att inte kunna säga det till någon, säger Adam.

Eter finalen har Adam haft fullt upp med att producera sin egna kokbok– Ett bord, flera smaker. –vilket är en del i att få den fina titeln Sveriges mästerkock. I vinsten ingår ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta.

Har du någon matlagningsstil?

– Jag har funderat en del på det, och kommit fram till att det som tillfredsställer mig mest är att försöka jobba med lokala råvaror och ganska få element på tallriken. Är råvaran bra behöver man inte göra så mycket med den så då försöker jag lyfta den smak- och texturmässigt.

Vill delta i professionella tävlingar

Just nu håller jag Adam på att flytta från hemorten Katrineholm till Stockholm. Planen är att jobba i någon av huvudstadens restauranger för att utvecklas som matlagare och människa.

– Jag vill lära mig mer och bli ännu bättre, säger han entusiastiskt.

Han har också en liten dröm att hyra en foodtruck i sommar och åka runt i Sverige och laga mat. Än så länge är ingenting klart.

Och på lång sikt?

– Drömmen är att tävla på professionell nivå. Och någon gång i framtiden vill jag öppna restaurang. Tiden får utvisa när det blir. De kommande åren vill jag dock jobba på restaurang och det skulle även vara roligt att göra gästspel.

På tv ger du intryck av att ha ett väl ovanligt väl utvecklat smaksinne. Hur upplever du detta?

- Ja, detta är något som jag har jag fattat först på senare tid. Om flera smakar på samma sak kan jag till exempel ofta känna en beska tydligare än andra.

Har du någon favoriträtt?

Det varierar – en period kan jag nörda ner mig i pizza och en annan i hamburgare. En ingrediens som är extra rolig att jobba är pilgrimsmusslor och jag tycker också om alla typer av fisk.

Om Adam Thulin:

Namn: Adam Thulin Ålder: 21 år Kommer ifrån: Katrineholm Bor: Stockholm Aktuell med: Vinnare i Sveriges Mästerkock 2022 och släpper kockboken Ett bord, flera smaker (Bonnier Fakta). Bästa restaurangupplevelse (hittills): Smakmässigt SK mat och Människor i Göteborg. ”Det var helt fantastiskt”. Utifrån känsla och atmosfär var det under en road trip från Santa Monica till San Fransisco. ” Det var vid vattnet och en fin kust, så det var väldigt minnesvärt.”