Smörstekta pilgrimsmusslor med Sandefjordsås och sockersaltad gurka.

Adam Thulin, Sveriges Mästerkock 2022, bjuder på en enklare variant av förrätten han lagade i finalen: Smörstekta pilgrimsmusslor med Sandefjordsås.

Pilgrimsmusslor i sandefjordssås
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

51242

219,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

"Det här är en variant på min förrätt i finalen. Den rätten är ganska meckig och kräver mycket teknik, så jag gjorde en förenklad version med ungefär samma smaker. Och jag tycker nog denna blev ännu bättre! Genom att steka pilgrimsmusslorna i smör och sedan gå i med såsen direkt i pannan fångar man upp en massa god smak från musslorna i det brynta smöret. Om du har råd: köp svart kaviar. Det funkar bra med hela smakbilden. Jag har inte råd med svart kaviar så jag kör med forellrom – det blir också riktigt bra."

Sockersaltad gurka:

Ingredienser

  • 1/2 gurka

  • 1 tsk strösocker

  • 1 tsk pressad citron

  • 1/2 citron, rivet skal

  • 1 krm salt

Gör så här

    1. Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en skål.

    2. Tillsätt socker, citronsaft, rivet cironskal samt salt.

    3. Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och blanda runt då och då.

Sandefjordssås:

Ingredienser

  • 1 dl grädde

  • 1 dl crème fraîche

  • 1 1/2 tsk pressad citron

  • 1 1/2 msk finhackad gräslök

  • salt

Gör så här

    1. Blanda grädde och crème fraiche i en liten kastrull och koka upp på hög värme.

    2. Ta kastrullen från värmen så snart det börjar bubbla och tillsätt citronsaft och gräslök.

    3. Smaka av med salt.

Pilgrimsmusslor:

Ingredienser

  • 300 g pilgrimsmusslor

  • smör

  • salt

  • dillvippor

  • färsk körvel

  • forellrom

Gör så här

    1. Plocka bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslorna och salta varje mussla noga.

    2. Hetta upp rejält med smör i en stekpanna på hög värme.

    3. När smöret har tystnat, lägg ner musslorna och stek dem hastigt, cirka 2 minuter per sida.

    4. Tillsätt såsen direkt i stekpannan och blanda runt.

    5. Toppa musslorna med gurka, dillvippor, körvel och forellrom.

Vintips till smörstekta pilgrimsmusslor:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

219,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Mer från Adam Thulin:

Recept: Adam Thulin