Vegansk viltpanna.
En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.
Läs mer »Gustav Johansson driver sedan 2011 bloggen ”Jävligt gott”, Sveriges största blogg för vegansk mat. Nyligen släppte han sin femte bok ”Vegansk hemkunskap” med syfte att öka folks kunskap om tillagning av växtbaserad mat.
Gustav Johansson föddes som köttätare, blev vegetarian när han var 19 år och i årsskiftet 2017/2018 slutade han även med ägg och mjölkprodukter och blev vegan. Förändringen i kosten började som en diet för att förändra ett osunt leverne och för att minska i vikt. Men efter ett tag kunde han inte förmå sig själv att gå tillbaka till sin gamla kost och börja äta ”delar från djur” igen. I dag ligger Gustav bakom Sveriges största blogg om vegansk mat.
Från början handlade det främst om omtanke för djuren. Men med tiden har även klimatdebatten gjort att det finns ytterligare ett argument för att välja bort animalier.
– Mitt mål är att få fler att välja växtbaserat. Om klimatargumentet funkar bättre är jag bara tacksam för om det leder till att ännu fler äter mindre kött. Det är som att slå två flugor i en smäll eftersom jag även så klart känner ett stort engagemang för klimatet, säger Gustav.
Sedan Gustav blev vegetarian 2006 har det skett en enorm förändring. Dels har kunskapen hos gemene man ökat, attityderna förändrats och dessutom har utbudet av alternativa produkter ökat lavinartat.
– När jag började äta vegetariskt var idén att äta veganskt helt orimlig. Att sluta äta ost och ägg upplevde jag då som något svårt och extremt. Men det har förändrats. I dag är det till och med ganska rimligt och ballt – och dessutom enkelt.
Det beror framförallt på att utbudet av produkter har blivit mycket större, vilket skapar ett utrymme för folk att ha liknande matvanor som tidigare.
– Man kan slå en vegansk majonnäs av kikärtsspad. Det går till och med att köpa färdigt i tetra i butik. Det finns formbar färs, blödande hamburgare, kyckling och allt möjligt i veganska varianter.
Detta har gjort att det inte längre upplevs vara lika extremt. Plus att profiler som exempelvis Gustav som äter ganska vanlig mat – fast växtbaserad – har funnits som förebilder.
– Vi måsta avradikalisera och göra det onormala mer normalt.
Han menar att vi numera också har det utrymme som flexitarianismen ger – man kan äta ganska mycket vegansk och vegetarisk mat utan att man behöver klassa sig som vegan eller vegetarian. När Gustav började fick han ofta frågor om varför han tillagade sådant som hamburgare och köttbullar, alltså rätter som efterliknade kött.
– Där har det skett ett systemskifte bara de senaste tre åren. Att göra vegomat som ser ut som kött är plötsligt en bra idé. Folk fattar att det inte är fel på upplevelsen utan det är råvaran som är grejen. Upplevelsen vill man ju ha kvar fast man byter ut råvaran mot ett mer hållbart alternativ.
Nyligen släppte Gustav sin femte bok – om man inte räknar några mindre häften som kom först. Titeln ”Vegansk hemkunskap” handlar om att han vill lära svenska folket en ny uppsättning grundfärdigheter kring hur man tillagar vegansk mat.
– Det är vad jag tror krävs för att folk ska ta steget att skippa köttet. Det behöver vara enkelt, och så ska det vara jävligt gott. Och vara lätt att få tag i, men det löser inte en kokbok.
För att det ska vara enkelt behöver vi lära oss vissa grundläggande färdigheter och tekniker om några basråvaror. Som hur du får tofu gott, gör vegobiffar så att de håller ihop, steker veganska pannkakor eller slår en majonnäs av kikärtspad.
– Det här är skills som alla borde ha. Därutöver finns det andra utmaningar, som att det tar för lång tid och är svårt att få in i vardagen. Så därför ville jag göra en bok med lättlagad, god mat.
I boken finns ett långt avsnitt där Gustav reder ut olika vegobegrepp, ger tips kring tillagningen samt går igenom grundläggande råvaror med mera. Därutöver delar han med sig av massor av sina bästa recept. Rätterna går snabbt att tillaga och innehåller relativt få ingredienser.
– Det här ska vara en bok med rätter som vem som helst ska kunna göra. Många tror att det är svårt att tillaga vego.
Behöver man några särskilda redskap för att vara vegohemmakock?
– Nej, det går med de vanliga. Jag har kört med en enkel stavmixer i många år.
Däremot krävs en viss grundförståelse för hur smak fungerar. Hur man jobbar med salt och syra som att till exempel använda soja i stället för salt för att få in umami vilket köttet annars står för. Vegofärsen behöver brynas lite mer och ibland kanske lite extra fett kan förhöja smaken.
– Kött och ost ger mycket smak, så vi behöver jobba mer med att skapa smak när vi tillagar vegomat.
Har du några tips på bra basvaror att alltid ha hemma?
– Sojasås och mörk grönsaksfond – båda ger umami och fungerar i många rätter. Havregrädde, vilken kan användas i stället för både vanlig grädde och crème fraiche. Margarin samt formbar färs är också bra att ha hemma – vi svenskar äter mycket färsrätter som lasagne, köttbullar taco och så vidare. Och bönor på burk – då kan du ha mat färdig på tre minuter.
Har du något favoritrecept?
– Jag är svag för pasta med tomatsås – det finns en jättegod i boken med vegobacon samt cashewnötsparmesan. Den äter vi säkert en gång i veckan hemma, avslutar Gustav.
Namn: Gustav Johansson Ålder: 35 år Bor: I Stockholm Familj: Fästmö, dotter samt bonusdotter. Gör: Matbloggare på egna matsajten ”Jävligt gott”, kokboksförfattare, driver restaurangen ChouChou och utbildningsföretaget Eat Green Academy. Aktuell med: Boken ”Vegansk Hemkunskap”, som ges ut av Bonnier Fakta.
En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.
Läs mer »Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Läs mer »Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig beaujolais från Domaine Richard Rottiers.
Läs mer »