Veganska viner – fria från animaliska produkter.

Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.

Fem veganska viner på vintunnor med bakgrund av vackert vinlandskap.

Visste du att det finns över 80 olika tillsatser som kan användas vid processen för att göra vin? En del av dessa har animaliskt ursprung, och därför kan man inte säga att vin per automatik är veganskt. Här har vi dock samlat ett gäng viner som kan kalla sig veganskt vin!

Framförallt används animaliska produkter för att göra viner klarare, alltså mindre grumliga. Till detta används bland annat gelatin, mjölkprotein eller äggprotein. Det dessa ämnen gör i vinet är att de får partiklarna som gör vinet grumligt att klumpa ihop sig och sjunka till botten där det sedan kan avlägsnas.

Veganskt vin - lista på bästa vinerna

Men för dig som verkligen vill undvika animaliska produkter och rester därav finns idag en märkning som tydligt visar vilka viner som är veganska. För det finns även andra sätt att klara vinet än med produkter från djurriket.

Läs mer om veganvin och olika tillsatser i vår tidigare artikel på ämnet, "Vad menas med veganviner?". Här nedan har vi gjort en lista med ett gäng exempel på gott veganskt vin - både veganskt rödvin, veganskt vitvin, veganskt mousserade och några starkviner.

Veganska röda viner:

Boom Boom Syrah

Boom Boom! Syrah


Boom Boom! Syrah är ett veganskt vin och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar och charkuterier. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Läs mer »
Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Chateau Smith Cabernet Sauvignon


Chateau Smith Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med doft av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken håller i sig länge och har en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.

Läs mer »
Finca Las Moras Malbec

Finca Las Moras Malbec


Las Moras Malbec är ett fylligt veganskt vin med en djup mörkröd färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. Smaken består av en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.

Läs mer »
Paz Malbec

Paz Malbec


Doften i veganvinet Paz Malbec är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Detta veganska vin har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och även kaffe.

Läs mer »
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape är ett veganskt vin med mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. I smaken finner du toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Läs mer »
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah


Doften i veganska vinet Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits.

Läs mer »

Övrigt veganskt vin:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC


Ruffino Serelle Vin Santo är ett veganskt dessertvin med angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en viss aromatisk kryddighet. Vinet är har flera nyanser och smaken sitter kvar länge.

Läs mer »
Vintry's Madeira Fine, 750ml

Vintry's Madeira Fine


Vintry's Madeira Fine är en vegansk madeira med en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Läs mer »

Dryckesexperten Mats Claësson om veganskt vin: