Veganskt vin: 20 viner fria från animaliska produkter.
Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på 20 veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Visste du att det finns över 80 olika tillsatser som kan användas vid processen för att göra vin? En del av dessa har animaliskt utsprung, och därför kan man inte säga att vin per automatik är veganskt. Här har vi dock samlat 20 viner som kan kalla sig veganskt vin!
Framförallt används animaliska produkter för att göra viner klarare, alltså mindre grumliga. Till detta används bland annat gelatin, mjölkprotein eller äggprotein. Det dessa ämnen gör i vinet är att de får partiklarna som gör vinet grumligt att klumpa ihop sig och sjunka till botten där det sedan kan avlägsnas.
Veganskt vin - lista på bästa vinerna
Men för dig som verkligen vill undvika animaliska produkter och rester därav finns idag en märkning som tydligt visar vilka viner som är veganska. För det finns även andra sätt att klara vinet än med produkter från djurriket.
Läs mer om veganvin och olika tillsatser i vår tidigare artikel på ämnet, "Vad menas med veganviner?". Här nedan har vi gjort en lista med ett 20-tal exempel på gott veganskt vin - både veganskt rödvin, veganskt vitvin, veganskt mousserade och några starkviner.
Boom Boom! Syrah är ett veganskt vin och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar och charkuterier. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.
Chateau Smith Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med doft av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken håller i sig länge och har en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.
Las Moras Malbec är ett fylligt veganskt vin med en djup mörkröd färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. Smaken består av en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.
Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner som visar upp toner både av svarta vinbär, svarta mullbär, mörka körsbär och exotiska kryddor.
Doften i veganvinet Paz Malbec är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Detta veganska vin har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och även kaffe.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape är ett veganskt vin med mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. I smaken finner du toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.
Doften i veganska vinet Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits.
Det veganska vinet 3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc har en fräsch och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, solmogen citron och färska örter. Smaken är torr och fruktigt frisk med toner av päron, honungsmelon, örter och citron.
Detta veganska rieslingvin har en härlig fruktighet av nektarin, citron och aprikos som integreras på bästa sätt med faten, inslagen av cykelverkstad och den stendammiga mineraliteten. Det är ingen tvekan om att detta vin visar det bästa druvan kan uppvisa.
Evidence Riesling är ett veganskt vin med en frisk doft med toner av citrus, honungsmelon och en touch av blommor och cykelaffär. Smaken är mycket frisk, torr och elegant med citrus, honungsmelon och våt sten. Eftersmaken har bra balans och längd.
Veganvinet Kung Fu Girl Riesling har en doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en hint av citrusblom. Smaken är nästintill torr och frisk med bra balans och inslag av persika, melon samt en ton av citrus. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra längd på smaken.
YOKO Furmint är ett veganskt vin och har en doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor. Smaken är torr och frisk med en lätt vaxig textur. I den fina smakintensiteten finner man toner av gula plommon, äpple, honung, citrus, mandel och mineral.
Det veganska vinet Las Moras Reserva Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med fina inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Vinets smak är torr med en lätt fet textur samt inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Detta veganska bubbel har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt hint av blomster. Smaken är torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Ruffino Serelle Vin Santo är ett veganskt dessertvin med angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en viss aromatisk kryddighet. Vinet är har flera nyanser och smaken sitter kvar länge.
Vintry's Blend of Amontillado är en vegansk sherry med en stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.
Vintry's Madeira Fine är en vegansk madeira med en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.
Till årets midsommarmeny kommer ett veganskt recept på skärgårdssill med tofu, perfekt för att bryta av annan sill eller servera till de som inte äter fisk.
Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Gustav Johansson driver sedan 2011 bloggen ”Jävligt gott”, Sveriges största blogg för vegansk mat. Nyligen släppte han sin femte bok ”Vegansk hemkunskap” med syfte att öka folks kunskap om tillagning av växtbaserad mat.
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg "Jävligt gott". Tävla om hans senaste kokbok "Vegansk hemkunskap" genom att skicka in svar på frågan senast 4/5 2022!
Många har redan upptäckt de fantastiska bananpannkakorna som passar lika bra som frukost som till mellanmål eller fika. Här får du ett veganskt recept på bananplättarna!