Veganskt vin: 20 viner fria från animaliska produkter.

Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på 20 veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.

Fem veganska viner på vintunnor med bakgrund av vackert vinlandskap.

Visste du att det finns över 80 olika tillsatser som kan användas vid processen för att göra vin? En del av dessa har animaliskt utsprung, och därför kan man inte säga att vin per automatik är veganskt. Här har vi dock samlat 20 viner som kan kalla sig veganskt vin!

Framförallt används animaliska produkter för att göra viner klarare, alltså mindre grumliga. Till detta används bland annat gelatin, mjölkprotein eller äggprotein. Det dessa ämnen gör i vinet är att de får partiklarna som gör vinet grumligt att klumpa ihop sig och sjunka till botten där det sedan kan avlägsnas.

Veganskt vin - lista på bästa vinerna

Men för dig som verkligen vill undvika animaliska produkter och rester därav finns idag en märkning som tydligt visar vilka viner som är veganska. För det finns även andra sätt att klara vinet än med produkter från djurriket.

Läs mer om veganvin och olika tillsatser i vår tidigare artikel på ämnet, "Vad menas med veganviner?". Här nedan har vi gjort en lista med ett 20-tal exempel på gott veganskt vin - både veganskt rödvin, veganskt vitvin, veganskt mousserade och några starkviner.

Veganska röda viner:

Boom Boom! Syrah

Boom Boom! Syrah


Boom Boom! Syrah är ett veganskt vin och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar och charkuterier. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Läs mer »
Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Chateau Smith Cabernet Sauvignon


Chateau Smith Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med doft av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken håller i sig länge och har en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.

Läs mer »
Finca Las Moras Malbec

Finca Las Moras Malbec


Las Moras Malbec är ett fylligt veganskt vin med en djup mörkröd färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. Smaken består av en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.

Läs mer »
Paz Malbec

Paz Malbec


Doften i veganvinet Paz Malbec är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Detta veganska vin har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och även kaffe.

Läs mer »
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah


Doften i veganska vinet Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits.

Läs mer »

Veganska vita viner:

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc


Det veganska vinet 3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc har en fräsch och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, solmogen citron och färska örter. Smaken är torr och fruktigt frisk med toner av päron, honungsmelon, örter och citron.

Läs mer »
Gustave Lorentz  Riesling Evidence, Ekologisk

Gustave Lorentz Riesling Evidence


Evidence Riesling är ett veganskt vin med en frisk doft med toner av citrus, honungsmelon och en touch av blommor och cykelaffär. Smaken är mycket frisk, torr och elegant med citrus, honungsmelon och våt sten. Eftersmaken har bra balans och längd.

Läs mer »
Kung Fu Girl Riesling

Kung Fu Girl Riesling


Veganvinet Kung Fu Girl Riesling har en doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en hint av citrusblom. Smaken är nästintill torr och frisk med bra balans och inslag av persika, melon samt en ton av citrus. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra längd på smaken.

Läs mer »
YOKO Furmint

YOKO Furmint


YOKO Furmint är ett veganskt vin och har en doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor. Smaken är torr och frisk med en lätt vaxig textur. I den fina smakintensiteten finner man toner av gula plommon, äpple, honung, citrus, mandel och mineral.

Läs mer »
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Las Moras Organic Chardonnay Reserve


Det veganska vinet Las Moras Reserva Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med fina inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Vinets smak är torr med en lätt fet textur samt inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Läs mer »

Veganskt mousserande vin:

Pata Negra Cava Brut

Pata Negra Cava Brut


Detta veganska bubbel har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt hint av blomster. Smaken är torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Läs mer »

Övrigt veganskt vin:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC


Ruffino Serelle Vin Santo är ett veganskt dessertvin med angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en viss aromatisk kryddighet. Vinet är har flera nyanser och smaken sitter kvar länge.

Läs mer »
Vintry's Madeira Fine, 750ml

Vintry's Madeira Fine


Vintry's Madeira Fine är en vegansk madeira med en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Läs mer »

Dryckesexperten Mats Claësson om veganskt vin: