Khadijas Kitchen släpper efterlängtad kokbok - med recept från Östafrika.

Khadija Mohamud driver den populära matbloggen och instagramkontot Khadijas Kitchen. Nu släpper hon sin första kokbok med en massa inspirerande recept från Östafrika.

Khadija Mohamud

Khadija Mohamud är en av Sveriges mest populära matbloggare. Hon startade Khadijas Kitchen 2019 och hennes Instagramkonto har i dag över 60 000 följare. Allt tack vare hennes tre barn. Utan dem hade bloggen aldrig blivit av. Nu är hon aktuell med egen kokbok – Khadijas kök: recept från Östafrika.

Khadija Mohamud är ursprungligen från Somalia. Hon kom hit som 22-åring tillsammans med sina föräldrar och nio syskon. Som näst äldsta dotter fick hon enligt somalisk tradition ta mycket ansvar hemma, och redan som nioåring började hon att lära sig laga mat. 

Under sin föräldraledighet – de tre barnen kom tätt och hon var hemma i fem år – kom hon i gång med att experimentera mer i köket och att laga mat från hela världen. Och sedan sex månader tillbaka är hon tjänstledig från sitt arbete som undersköterska för att enbart satsa på matkarriären.

God mat gav lugn runt bordet

– Egentligen startade allt för att jag ville ha lugn och ro hemma, säger hon och skrattar.

Khadijas barn har starka personligheter och hon märkte att när de tyckte om middagsmaten blev det lugnare kring bordet. Då satt de stilla och berättade om vad de hade gjort under dagen på förskolan eller i skolan.

– De dagar som de inte var nöjda blev det kaos och det slutade ofta med att jag tjatade på dem att de skulle testa och smaka på maten.

Grönsaksrätt ur boken Khadijas Kitchen

Som lösning införde familjen en ny rutin. Varje söndag gjorde barnen tillsammans med Khadija middagsmenyer för veckan som kom. Och de planerade så att det fanns två alternativ att välja mellan för varje dag.

– Men sedan ville min minsta dotter inte äta på förskolan längre. Hon tjatade på personalen och sa: ”Min mamma lagar mat från hela världen och den är mycket godare.”

Personalen bad Khadija att starta ett Instagramkonto och dela med sig av sina recept. Och på den vägen är det.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort som det är i dag.

Hon har nu över 60 000 följare på Instagram.

Grillspett från Tanzania

Skandalen vändes till något positivt

2020 var hon på väg att få titeln som Årets Matbloggare, en tävling som avgörs genom att folket får välja. Hon hade hon överlägset flest röster, men innan allt var avgjort skickade tävlingsarrangörerna ut ett meddelande om att ”några av deltagarna hade fått röster på grund av fel orsaker” och hela omröstningen skulle nollställas.

Det blev en stor skandal då många hävdade att det var rasism som låg bakom beslutet. Khadija blev mycket illa berörd och hoppade av hela tävlingen.

– I dag vet jag att det är en av de bästa sakerna som hänt mig.

Dels visade flera andra matbloggare sitt stöd till Khadija genom att dela ut ett diplom till ”folkets segrare” och en check på 10 000 kronor som de hade samlat ihop ttillsammans med allmänheten. Flera bokförlag hörde av sig efter händelsen och ville ge ut en kokbok med hennes mat.

En dröm som gick i uppfyllelse

Khadija Mohamud med piroger

Valet föll på Bonniers och folk o folk når författaren dagen efter att boken Khadijas kök: recept från Östafrika har släppts.

– Det är jättekul att få ge ut en egen kokbok. Jag kan knappt beskriva känslan.

Hon berättar om att när hon under studietiden gick till Akademibokhandeln för att köpa kurslitteratur var det alltid kokboksavdelningen som lockade mest. 

– Och nu sitter jag här med en helt egen kokbok. Det trodde jag aldrig.

På bloggen och Instagram finns recept från hela världen, men i boken har hon valt att fokuserat på mat från det område där hon har sitt ursprung: Östafrika.

– Jag tycker att det saknas en kokbok med recept från den delen av världen. Jag tror att det kan vara en av anledningarna till att min blogg har blivit stor så snabbt – att det inte är så många som känner till kryddorna, smaksättningen och matkulturen, och då har jag fått representera hela Östafrika. 

Den östafrikanska maten utmärker sig med sina mustiga kryddblandningar och är starkare jämfört med länder som ligger längre söderut, som i till exempel Uganda och Tanzania där de bland annat gärna använder jordnötssmör och har en generellt mildare smaksättning.

Vad inspirerar dig när du skapar dina recept?

– Det är mina barn. De är min jury hemma – de testar och smaksätter. Fråga ett barn om du vill ha ett ärligt svar. Men alla tre tycker olika, säger hon och tillägger stolt: 

– Och det är tack vare dem som jag har den här karriären. 

Vilket recept i boken är din favorit?

– Jag älskar alla, men det som ligger närmast hjärtat är sambusa, som är somaliska piroger. Jag lagade sådana tillsammans med mamma och mormor och dofterna väcker gamla minnen.

Om Khadija Mohamud

Khadija Mohamud

Namn: Khadija Mohamud 

Bor: Kista, utanför Stockholm

Aktuell med: Kokboken: Khadijas kök: recept från Östafrika.

Förlag: Bonnier fakta

Blogg: Khadijas Kitchen

Bajiye - somalisk falafel

Somalisk falafel.


Bajiye är ett populärt somaliskt street food. Här hittar du Khadija Mohamuds recept från kokboken "Khadijas kök: Recept från Östafrika".

Läs mer »