Den yngste mästerkocken Adam vinner finalen och ger ut egen kokbok.
Adam Thulin hänförde juryn gång på gång och vann titeln Sveriges Mästerkock 2022. Nu släpper han sin första kokbok: Ett bord, flera smaker.
Läs mer »Vi har pratat med Louise Johansson, ensamstående mamma och finalist i Årets kock, som är den första kvinnan på tre år som kommit så långt i tävlingen.
Louise Johansson är i final i Årets kock – SM i professionell matlagning. Hon är den första kvinnan på tre år som kommit så långt i den prestigefulla tävlingen. Den 12–13 september avgörs det i Annexet i Stockholm. Folk o folk fick ett samtal med Louise under upptrappningen inför det stora avgörandet.
Louise Johansson är kock och från Göteborg. Redan första dagen på gymnasiet ångrade hon sitt val av samhällsvetenskaplig linje och bytte till Ester Mosessons gymnasium, Hotell- och Restauranglinjen.
– Jag har alltid varit kreativ och skapat med mina händer, så allt började där. Dessutom satt jag ofta på bänken bredvid mamma i köket när hon lagade mat och fascinerades av dofterna av fräst lök och annat gott.
Som många andra barn började Louise sitt huserande i köket med att baka, men hon kom snart fram till att matlagning gav många fler valmöjligheter.
– Det finns så otroligt mycket smaker, länder och råvaror när man lagar mat, säger hon och suckar njutningsfullt.
Sista året på gymnasiet tillbringade hon i London. Det var ett tufft klimat och hon tappade sugen på att jobba i branschen. Det blev en period med diverse olika ströjobb och en anställning på lagret i pappas VA-bolag.
– Efter ett tag kände jag att min kreativa ådra behövde få komma ut. Jag blev understimulerad och sökte då till Sveriges Mästerkock.
Det var 2011 och Louise vann tävlingen och har fortsatt med mat sedan dess. Hon har drivit bloggen Taste by Louise, jobbat på fine dining-restaurangen Upper House samt Familjen i Göteborg, vilken utnämnts till Årets Hjärtekrog i White Guide. Sedan några år tillbaka arbetar Louise med Katja Palmblad som driver Lilla Spinneriet utanför Göteborg.
– Jag är ensamstående mamma, vilket ibland har varit ganska tufft. Men jag har jobbat på och kämpat, trots att det ibland har känts motigt. Det finns inga genvägar i den här branschen. Vill du göra det här så måste du jobba, det är enda sättet att lära sig, säger hon övertygande.
Det verkar som Louise har varit bra på att lära sig. Efter att ha skickat in ett recept på grillad isbergssallad med pilgrimsmussla, ostron och lite picklade jalapeños blev hon uttagen till semifinalen i Årets kock och där tog hon sig sedan vidare till finalen i september i Stockholm.
– Min ambition var att ta mig till dag två i kvalet. Vem som helst kan ju egentligen skicka in ett recept och en bild, men kommer man vidare visar det att man verkligen kan laga mat. Jag blev väldigt chockad att jag kom till finalen. Men nu är jag här, och det är ett kvitto på att det är här jag ska vara, säger hon stolt.
Finalen i Årets Kock pågår under två dagar. Dag ett tävlar åtta kockar och då är det korvstoppning på menyn. De ska tillaga 30 stycken lika stora korvar med tillbehör. Fyra av finalisterna går därefter vidare till dag två och ska tillaga potatis och vaktel.
Veckorna innan tävlingen tillbringar Louise mycket av sin tid i Stockholm och tränar med coachen Stefan Ekengren (Restaurang Hantverket) och tillagar korv – mycket korv. Förutom att öva så att de två finalrätterna sitter är det mycket annat att tänka på. Logistiken i köket måste fungera på plats, och de tävlande ska planera eftersom de tar med sig nästan all utrustning själva.
Senast det fanns kvinnor med i finalen var 2015. Och sedan det hela startade 1983 har totalt elva kvinnor tagit sig så här långt. Louise blir den tolfte, jämfört med nästan 250 män. Hittills har endast en kvinnlig kock vunnit, Kristina Pettersson 1988. Därför har det blivit lite extra uppmärksamhet kring Louise i år, som trots allt låter avspänd när folk o folk når henne mitt i förberedelserna.
– Jag är inte en person med jättekontrollbehov. Visst vill jag ha koll, men det får gärna bli lite spontant också, säger hon och låter hur lugn som helst.
Hon tillägger att spänningarna trots allt börjar trappas upp nu när det närmar sig. Hon går ständigt omkring och funderar på olika råvaror och vad hon skulle göra med dem om de skulle dyka upp i tävlingen.
Om du vinner, vad händer då?
– Det kommer att påverka mig jättemycket, särskilt karriären. Då kommer jag att ha mycket att göra, säger hon och skrattar. Det vore extra roligt att vinna som tjej. Jättemäktigt!
439,00 kr
Skåla med denna Champagne från Bauchet. Champagnen har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.
Namn: Louise Johansson Ålder: 33 år Yrke: Kock Familj: Ludvig, 4 år Aktuell med: Finalist i Årets kock 2019, som avgörs 12–13 september i Stockholm Lagar gärna: Vegetariskt och något som alltid går hem är betor och getost Äter ute: Just nu gärna japanskt, vietnamesiskt, dumplings och ramen, men det varierar Vin: Vitt, med en förkärlek till bubblor och champagne. Louise har en dröm att bli expert på champagne. Favoritkrogar: Vi Viet i Göteborg och Restaurang Hantverket i Stockholm.
Adam Thulin hänförde juryn gång på gång och vann titeln Sveriges Mästerkock 2022. Nu släpper han sin första kokbok: Ett bord, flera smaker.
Läs mer »Christin Kashou är vinnare av årets vinnare av Sveriges mästerkock och är nu aktuell med kokboken "Mina asiatiska favoritrecept".
Läs mer »Vi fick en pratstund med matentreprenören Sandra Mastio om hennes superhjältekraft - att komponera mat.
Läs mer »Wichudaporn blev känd när hon kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2019. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok "Thai på 30 minuter" där du får lär dig att laga genuin thailändsk mat.
Läs mer »