Wichudaporn berättar hur du lagar snabb och genuin thaimat.

Wichudaporn blev känd när hon kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2019. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok "Thai på 30 minuter" där du får lär dig att laga genuin thailändsk mat.

Wichudaporn Chaiyasaeng med nudelrätt
Wichudaporn Chaiyasaeng med nudelrätt

Wichudaporn Chaiyasaeng blev känd när hon deltog i Sveriges mästerkock 2019. Hennes spontanitet och närhet till skratt tog sig rakt igenom rutan och in i de svenska vardagsrummen och folkets hjärtan. Hon slutade mästerkocktävlingen på andra plats, vilket då var en stor besvikelse. Nu släpper hon sin andra kokbok.

Har du kommit över att du inte knep förstaplatsen i Sveriges mästerkock, när du nu var så nära?

– Man måste acceptera sina misstag i livet och släppa tankarna på det. Annars mår man bara dåligt, säger Wichudaporn Chaiyasaeng när folk o folk når henne på telefon.Med facit i hand vet hon nu att även en andraplats i en så stor svensk, tv-kocktävling kan innebära stora förändringar i livet. I dag jobbar hon en hel del med det hon älskar mest – matlagning och är nu aktuell med sin andra kokbok på mindre än två år. 

När hon inte skriver kokböcker arbetar hon med Dafgårds och deras frysta färdigmatssortiment. Hon har skapat fyra olika matlådor med thailändska rätter som finns i butikernas frysdiskar. Hon jobbar även med ”take over kitchen”, det vill säga tillfällen då någon restaurang bjuder in henne för att laga maten för en kväll, samt håller matlagningskurser runt om i Sverige.

Thaimat är inte så svårt

Thaiwok med glasnudlar och räkor - Kung xb Wunsen

Den senaste kokboken, Thai! på 30 minuter, är som titeln skvallrar om enbart fokuserad på thailändska recept. 

– Det känns väldigt spännande att svenskarna är nyfikna på den här maten, säger hon glatt.

I den förra kokboken blandade Wichudaporn maträtter från sitt hemland med västerländska smaker. Men efteråt har hon fått mycket önskningar om att också ge ut en bok med bara thai.Svenskarna är mycket förtjusta den typen av smaker och Wichudaporn får frågor om sin matlagning i stort sett varje dag. 

– Det känns väldigt spännande att nu få dela mina recept med det svenska folket som är så nyfikna på maten från min kultur.

Hon förklarar att rätterna inte är särskilt krångliga att tillaga själva hemma i sitt eget kök. Och med bara några få ingredienser från den asiatiska hyllan kommer man långt. Men de som är känsliga för stark mat bör ta det lite försiktigt med chilin för recepten är genuint thailändska.

Vietnamesiska vårrullar

Vietnamesiska vårrullar är en favorit

Boken inleds av ett avsnitt med tips på asiatiska såser och smaksättare samt olika sorters nudlar som går att hitta i asiatiska butiker. Därefter följer massor av läckra recept med fläsk- och nötkött, kyckling, fisk och skaldjur samt vegetariskt. Något för alla, helt enkelt.

Har du någon favorit?

– Jag tycker om allt i boken. Men det bästa receptet är friterade vietnamesiska vårrullar med räkor, fläskkött och färska grönsaker. Jag tycker att de är ett bra alternativ till tacos. De är fräscha och man får en jättegod smakupplevelse. Jag blir aldrig trött på dem och skulle kunna äta det nästan varje dag. 

Vilka basingredienser bör jag köpa om jag vill komma i gång med att laga mer thailändskt?

– Ostronsås, soja och fiskås – det måste man ha hemma när man ska woka. Och nudlar, säger hon och tillägger:

– Ostronsåsen har en väldigt speciell smak. Men jag har en favorit från Thailand. Det finns bild på den i boken och den går att få tag på i Sverige, säger hon. 

Vad vill du göra i framtiden?

– Min dröm är att ha en egen restaurang. Nu håller jag på att spara pengar så att jag någon dag kan förverkliga den.

Recept från Wichudaporns kokbok: