Mathias Dahlgren släpper en kokbok om sommarköket.

Mathias Dahlgren är en av landets mest legendariska kockar och krögare. Han har haft flera krogar med Michelinstjärnor och vunnit prestigefulla tävlingar. Nu är han aktuell med kokboken – Mat i sommartid som har fullt fokus på den ljusa tiden av året.

Mathias Dahlgren och nektarin och fetaostsallad

Foto: Lennart Weibull

Kocken Mathias Dahlgrens senaste kokbok – Mat i sommartid – är namnet till trots inte enbart fokuserad på sommarens alla härliga råvaror och måltider. Här bjuder kocken in till spisen redan dagen efter Valborg, då våren börjar att sprida sin grönska. Och vi får hänga med honom ända in i början på hösten då det är dags att ta på en extra tröja, tända den öppna spisen och steka sig en härlig kantarelltoast. – I min förra bok, ”Kokbok för grå dagar”, fokuserade jag på de 182 mörka dagarna på året, från oktober till april. I den här boken är det fullt fokus på den ljusa sidan av året. Självklart njuter även jag av de välbehövliga semesterveckorna mitt i sommaren med sol, salta bad, vänner på besök, vinluncher, sovmorgnar, filfrukostar, bryggluncher, långa skogspromenader, båtutflykter, loppisfyndade kaffekoppar, glassbåtar, iskall vattenmelon och att ligga i hängmattan och läsa gamla nummer av Fantomen. Men boken spänner över en längre tid än så, säger Mathias Dahlgren.

Utomhusmöbler i soljus

Berättelser och recept om vartannat

Boken börjar med ett fint avsnitt där Mathias hyllar sin mormor, som han beskriver som den person som kanske har präglat honom mest när det gällde matglädje och intresset för att vara i köket. Mathias Dahlgrens avsikt har varit att skapa en bok om sommarmat – och visst älskar han den klassiska romantiska bilden av svenska sommaren med jordgubbar, sill och skogspromenader. Samtidigt förklarar han att han egentligen är en person som vill gå sin egen väg. Boken är därför en sommarkokbok som skiljer sig från en traditionell, inte minst för alla berättelser och tankar som han delar med sig av. – Metaforiskt speglar boken tiden mellan morgonen efter att Valborgsbrasan har slocknat och knopparna brister på björken till att båten måste upp ur sjön. Kvällarna börjar mörkna igen och jag drar på mig raggsockorna, tänder en brasa inomhus, äter en kantarelltoast och dricker ett glas rött vin. Det är tiden då vemodet sänker sig över Sverige och sommaren bara blir till goda minnen. I stället blir det tid för arbete, projekt, skola och nya äventyr i kyligare väder, och tid att sova och drömma om nya fina sommardagar och långa ljusa sommarnätter, säger han. Stjärnkocken tar det lite ovanliga greppet att inleda si kokbok med cocktails och tilltugg. Han varvar sedan sina läckra recept med texter. Alltifrån trevliga berättelser om sig själv eller om något annat – från smått till stort. Från om balansen mellan ledighet och jobb när passion till arbetet är stark, till stycken om sommarens vardagsbestyr såsom gräsklippning och vedklyvning. Vi får följa med honom på en del av årstidens alla äventyr och möta folk i hans närhet, som exempelvis den grekiska grannen som älskar att jaga. Och det finns diverse tips på både rätter och praktiska råd för såväl pickniken som sommarens alla fester. Varje receptavsnitt i boken följs av en text med Mathias tankar vilket gör boken underhållande att läsa utöver alla läckerheter som finns att tillaga. I boken får läsaren helt enkelt lära känna Mathias Dahlgren som annars som inte tillhör kategorin kändiskockar som ständigt syns i tv-rutan.

Stekt kycklinglår med fänkålssallad, parmesan och citron

Michelinstjärnor och priser till kocken

Mathias är en av Sveriges mest respekterade kockar. Han är den ende svensk någonsin som vunnit världens mest prestigefulla kocktävling Bocuse d’Or (1997), och belönats med Gastronomiska akademiens guldmedalj (1998). Mathias ligger bakom flera framgångsrika restaurangkoncept. Tillsammans med Melker Andersson grundade han den legendariska krogen Fredsgatan 12 som fick en stjärna i Guide Michelin. Mathias har även drivit krogarna Bon Lloc samt Mathias Dahlgren Matsalen på Grand Hôtel som fått en respektive två stjärnor i Guide Michelin. Av dessa krogar finns endast Matbaren kvar, dock har den inte kvar sin stjärna. 2017 öppnade Mathias Dahlgren Rutabaga i Bolinderska palatset, vilket tillhör Grand Hôtel. Restaurangen är en helvegetarisk finrestaurang och därav det lite annorlunda namnet, som lär vara den västgötska benämningen på kålrot. Och på Tegnérgatan driver han sedan några år tillbaka surdegsbageriet Green Rabbit. 2019 öppnade han den franska bistron The Sparrow Wine Bar & Bistro, i anslutning till ett hotell med samma namn på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det senaste tillskottet bland kockens restaurangverksamheter är Overseas by Mathias Dahlgren som öppnade 2020 på Maldiverna, mitt under pandemin. Menyn är baserad färska närodlade råvaror och fisk fångad i närliggande vatten. Och det är Mathias Dahlgrens första restaurang någonsin utanför landets gränser.

Om Mathias Dahlgren:

Namn: Mathias Dahlgren Ålder: 53 år Bor: På Östermalm i Stockholm Aktuell med: Boken Mat i Sommartid Förlag: Bonnier Fakta