Dryckesguide till sommarens höjdpunkter.

Äntligen är sommaren här och varje tillfälle har en matchande dryck. Mats på folk o folk ger dig dryckestips till sommaren!

Sommarens höjdpunkter: gräsklippning, buffé och kantareller.

Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär. Vår dryckesexpert Mats tipsar om drycker till sommarens höjdpunkter - oavsett om du behöver vin till sommarbuffén, den grillade fisken, kantarelltoasten eller bara något svalkande efter gräsklippningen.

Att upptäcka ett nytt kantarellställe

Att varsamt böja bort en gren och sekunden efter upptäcka en skogsglänta där det fullkomligt lyser av gula kantareller. Det är enligt mig ren och skär lycka och bekräftar tesen av att det bästa i livet är gratis. Att dricka ett gott vin till den efterföljande kantarelltoasten är dessvärre inte utan kostnad, men här kommer ett smarrigt val som är väl värd varenda krona.

Laroche Bourgogne Réserve

141,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Grillad fisk med örter

Att lägga den nyfångade fisken på grillen

Det smakar alltid bäst med egenfångad fisk och det blir inte mycket bättre än en byxad abborre som varsamt grillas och sedan serveras med färskpotatis och en kall sås med smak av örter och lime. Här har vi smaker som kommer att omfamnas av en lätt fatad chardonnay från Napa Valley. Det blir verkligen en ljuv förening som ger en vink om livets mening.

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

361,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.

En mysig regnstund med nära och kära

Den svenska sommaren kan vara underbar men det är ju dessvärre inte ovanligt att det mesta regnar bort. Tappa inte humöret utan umgås med nära och kära på ett gammaldags sätt. Stäng av alla mobiler och damma av husets sällskapsspel. Eller varför inte dra sig undan till favoritfåtöljen, sluta ögonen och låta doftsinnet utforska nyansrikedomen i en bra Calvados som slutlagrats i fat där det tidigare vilat Rye Whisky, ett underbart äktenskap mellan smaker.

Boulard VSOP Rye Cask

611,00 kr


Boulard VSOP Rye Cask doftar härligt av äppelpaj och vanilj med en touch av ek. Smaken bjuder på mogna äpplen, Crème brûlée och en hint av lakrits. En elegant Calvados med lång eftersmak.

Till sommarens bufféer

Istället för klassiska menyer har det blivit mer vanligt de senaste åren att servera flera rätter samtidigt. En vintyp som både hör sommarens till och som även passar fantastiskt bra på en buffé är en välgjord rosé. Här får du två tips på fruktiga och fräscha franska roséviner som gör sig ypperligt på en härlig sommarbuffé.

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

92,00 kr


CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc har en fräsch och fruktig doft med inslag av hallon, röda vinbär, citrus och örter. Smaken är fruktig med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

Vinet passar fint till grillad fisk, kycklingrätter, säsongens sallader eller en chèvre chaud. Rosévinet klarar även lite hetta som exempelvis finns i asiatiska rätter.

Röda sommarstuga vid sjö

Något svalkande efter gräsklippning

Kanske inte sommarens höjdpunkt men väl någonting att känna sig nöjd över när det är avklarat. Jag föreslår att du låter det hårda arbetet akompanjeras av blues. Självklart kan du lägga bort lurarna och sjunga själv - det kan ju alltid roa en och annan granne. Efter ett väl förättat värv blir belöningen givetvis en iskall öl eller varför inte en kall och läskande fransk cider.

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

60,20 kr


En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare!

Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr och mycket frisk cider med tydlig ton av mogna höstäpplen. Cidern har en härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken.

En tid för romantik

Ordspråket ”En bild säger mer än tusen ord ” har jag aldrig förstått mig på. Det finns ju tre ord som betyder mer än all världens bilder. De tre ord som alla människor allra helst vill höra. Så låt dessa ord flyta över dina läppar extra mycket under sommaren. Förslagsvis kan man doppa jordgubbar i vit choklad , mata sin partner och bedyra sin kärlek. Som pricken över i serverar man gärna också ett glas champagne.

Champagne Louis Roederer Collection 244

561,00 kr


Collection 243 har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.