Att välja vin till thailändsk mat.

Vår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.

Vin till thailändsk mat

Det thailändska köket är mäkta populärt i Sverige och det är inte bara restaurangbesök och avhämtning som gäller utan rikligt med egenlagade thaiinfluerade rätter dukas fram i både slott och koja. folk o folk hjälper dig här att välja rätt vin till thailändsk mat.

Thailands kök har balans och djärva smaker

Varje thailändsk måltid har en utsökt balans mellan olika djärva smaker. Sopporna och curryrätterna har både syrlig och fyllig söt smak, smaksatta med syrlig tamarind, kokosmjölk, rödglödgat het chili, limeblad med stark smak och nävar med väldoftande basilika, koriander och mynta. Thailändsk matlagning består av många lån från andra länder; wokrätter och ångkokta rätter från Kina och kryddor från Indien. Dessa influenser har omvandlats till en kokkonst vars smak och doft är omisskännligt thailändsk.

En traditionellt thailändsk måltid består av ett flertal rätter. Vanligtvis är det en soppa, en curryrätt eller en stuvning, en wokrätt och en sallad. Urvalet av rätter komponeras för att få en smakbalans mellan sött, surt, starkt, bittert, umami och salt, likväl som balans mellan konsistens och färg. Alla rätter serveras samtidigt och äts varma eller rumstempererade. Ris ingår alltid, och flera välsmakande såser och dipsåser ger måltiden ännu fler smaksensationer. 

Att tänka på när man väljer vin

Eftersom det thailändska köket, mer än det västerländska, spelar med grundsmakerna (främst sötma, syra, sälta och umami) för att finna harmoni, är det extra viktigt att ta hänsyn till grundsmakernas samspel i valet av drycker. Självklart måste vi även ha i åtanke att thailändsk mat ofta är ordentligt chili-het.

Vitt vin är det vanligaste ackompanjemanget, och allra bäst brukar vara halvtorra eller torra fruktiga viner. Det kan exempelvis vara viner från riesling, pinot gris, och gewürztraminer. Till en del lätta och fräscha rätter på fisk och skaldjur med friskhet från exempelvis lime. passar även vita viner med frisk fruktighet såsom sauvignon blanc eller liknande. Ibland kan även ett fruktigt rosévin falla rätt på plats. Om rött vin önskas så ska man främst söka de med mild strävhet, bra syra och tydlig fruktsötma.

Liknande smaker som Laos och Kambodja

Samma typer av vin kan användas till kokkonsten i grannländerna Laos och Kambodja, som har starka influenser från Thailand. Det faktum att det finns ett överflöd av färsk fisk i Mekongfloden i inlandet Laos och i Thailandviken i kustlandet Kambodja har också satt sina spår. Fisken kokas på enklaste sätt med väldoftande örter eller citrusmarinad. Soppor, kött- och grönsaksrätter däremot, kan kryddas med både vitlök, ingefära, peppar, galangal, limeblad och garneras med knippen av färsk basilika, koriander och mynta.


Tips på vin till thailändsk mat

Här nedan får du några tips på lämpliga viner till thailändsk mat och vi valt ut flera viner i fyra olika kategorier då thailändsk mat har flera smakinriktningar.

Till rätter med tydlig sötma och kryddhetta:

Det kan vara sötsyrliga och heta soppor med till exempelvis kokosmjölk, lime och basilika. Men också varmrätter på skaldjur, fisk, eller kyckling med smak av grön eller röd curry. Här gäller det att möta sötman och hettan i maten med en trevlig fruktsötma i vinerna. Lämpliga druvor är exempelvis riesling, pinot gris och gewurztraminer. Här kommer två alldeles utmärkta val.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Ett utmärkt vin till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Druvan Torrontés ger viner med en trevligt parfymerad och blommig karaktär som här tillsammans med Chardonnay och en klädsam fruktsötma blir ett ypperligt val till den thailändska maten.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en fruktig smak med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinets karaktär möter på bästa sätt rätter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Ett lite exklusivare val blir det balanserade rieslingvinet från Washington State signerat den hyllade vinmakaren Charles Smith. Namnet säger väl det mesta! Vinet är som en dröm tillsammans med oerhört många maträtter med asiatiska influenser.

Till wokade rätter 

Till wokade rätter med nudlar, grönsaker, valfri proteinkälla och gärna cashewnötter, jordnötter och/eller sesamolja, kan man med fördel duka fram en smörig och fruktig chardonnay eller chenin clanc med fina nyanser från ekfat. Detsamma gäller även för grillade kycklingspett med jordnötssås samt stekt ris med grönsaker, fläsk eller kyckling.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


En klimatvänlig box som på köpet även är ekologisk. Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Till lätta fisk- och skaldjursrätter med syrlighet

Här tänker vi på rätter som oftast får sin syrlighet från lime eller andra citrusfrukter. Om det inte finns några söta komponenter i rätten blir det utmärkt med torra, lite lättare viner som har en frisk och fräsch fruktsyra.

AUSSIE Great White Chardonnay

85,00 kr


Här är ett friskt och fruktigt vin som kommer i den klimatsmarta och praktiska tetran. Ett vin som visar upp en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, stenfrukter och citrus. Smaken är torr och fruktig med toner av stenfrukter, gröna äpplen och citrus. Ett utmärkt vardagsvin både som sällskapsdryck och till maten.

YOKO Furmint

99,00 kr

137,00 kr


YOKO Furmint har en torr och frisk smak med en lätt vaxig textur. Vinet har en fin smakintensitet där man finner toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral. Med sin intensitet, fruktighet och fräscha syra får det gärna finnas en tydliga syra i maten.

Till rätter med biff och anka 

Här tänker vi på både wokade rätter och de från grillen. Här finns det ofta plats för fruktigare roséviner och lätta, fruktiga röda viner. På grund av att många rätter kan både vara rika på umami, sötma och kryddhetta är det aldrig lämpligt med kraftfulla, strama och torra röda viner.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr

247,00 kr


Här har vi ett fruktigt och mycket populärt rosévin som har en trevligt fruktig och angenäm smak med fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Den lilla sötman gör också att vinet väl klarar att maträtten har lite kryddhetta.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


En välgjord och fruktig Pinot Noir från i det här fallet Kalifornien, blir bra och trivsam förening med exempelvis ankbröst med svamp och grönsaker i ostronsås. Vinet har en härligt kryddig och fruktig smak som gör en glad till sinnet.