André Clouet – en champagneproducent med karisma.

Det är med stor tillfredsställelse vi nu välkomnar de läckra vinerna från André Clouet till folk o folk.

André Clouet Champagne Grand Reserve.

Jean-François Clouet som styr egendomen idag är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.

Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751, men man har alltid varit en liten odlare som uteslutande gör vin från sina egna vingårdar. Idag har man nio hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay (båda klassade som Grand Cru) och Jean-François gör champagne i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär.

Byn med hyllade pinot noir-viner

Bouzy i underdistriktet Montagne de Reims är en av de byar som rankas som grand cru i Champagne. Det är endast 17 av 324 vinproducerande byar som har denna högre klassificering. Här odlas vin på 380 hektar, av vilket pinot noir täcker 334 hektar och chardonnay 42 hektar. Bara fyra hektar är planterat med pinot meunier.

Pinot Noir i Champagne.
I byn Bouzy är det pinot noir som är stjärnan.

Det är dock pinot noir som byn är känd och hyllad för. Här ger den viner med god kropp och generös, äppelliknande frukt. Många champagnehus har vingårdar här eller köper druvor från byn för att använda i sina prestigeviner. André Clouet är en av byns allra bästa producenter

Rostfria hjältar grunden bakom vinerna

Jean-François Clouet har tillbringat många timmar av sin barndom på vingårdarna och i vineriet. Speciellt de stora, rostfria ståltankar där man jäser och förvarar basvinerna satte igång en ung pojkes fantasier.

Alla de gigantiska tankarna blev till mytiska hjältar, sagofigurer och till och med filmstjärnor. Det är därför helt korrekt att påstå att Stålmannen och åskguden Tor ger kraft åt vinet Grande Reserve. Zorro ger skärpa och intensitet till Silver Brut Nature och Michelle Pfeiffer skänker grace och elegans till roséchampagnerna.

André Clouet Chalky.
Vilken hjälte kan ha inspirerat till André Clouet Chalky?

Pinot noir i Champagne

I Champagne är tre druvor som dominerar helt (99,7 procent). De blå druvorna pinot noir och pinot meunier, samt den gröna chardonnay. De olika druvsorterna vinifieras separat men kan blandas tillsammas med druvor från olika områden till en cuvée. På grund av denna procedur kan varje champagnehus skapa sin unika stil.

Pinot noir står för 38 procent av den uppodlade arealen i Champagne och den skänker kraft och fyllighet samt behagliga aromer av röda frukter och blommor. André Clouet har sina vingårdar på några av de bästa växtplatserna som finns för denna ädla druva. Men att egendomen även bemästrar druvan chardonnay till fullo visar sig tydligt i vinet Chalky.

André Clouet Chalky

479,00 kr


André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.