Chateau Ste Michelle – Washingtons mest berömda vinhus.

Det är med stor glädje vi välkomnar de välgjorda och prisvärda viner från staten Washingtons mest berömda vinhus Chateau Ste Michelle.

Chateau Ste. Michelle.

Chateau Ste Michelle grundades 1954 under namnet American Wine Company och var en sammanslagning mellan de två bolagen National Wine Company (NAWICO) som grundades 1934 och Pomerelle Wine Company. Under 1967 lanserades en serie av premiumviner under namnet Chateau Ste Michelle.

År 1976 byggdes den franskinspirerad vinegendomen Chateau Ste Michelle i Woodinville som ligger cirka 3 mil från Seattle. I samma skede blev det också företagets namn. Egendomen ligger mycket vackert i anslutning till ett 42 hektar stort parkområde.

1991 lade man även grunden till en ny vinanläggning i den sydöstra delen av Washington där floden Columbia utgör en gräns mellan Washington och Oregon. Vineriet som fick namnet Canoe Ridge Estate Winery ligger cirka 10 mil sydväst om Walla Walla Valley. Här producerar man de röda vinerna medan de vita produceras på Chateau Ste Michelle Winery i Woodinville.

Chateau ste Michelle nattetid.
Vackra Chateau Ste Michelle är ett uppskattat besöksmål för vinälskande turister.

En mycket meriterad vinproducent

Att Chateau Ste Michelle gör prisvärda och välgjorda viner i alla prisklasser är det ingen tvekan om. Det är en mycket meriterad vintillverkare som blivit utsedda till Winery of the Year i flera publikationer. Bland annat i tidningen Wine & Spirits 2022 och 2012 blev man United States Winery of the Year i International Wine and Spirit Competition.

Vinturismen har blivit mycket betydelsefull för den globala vinnäringen. Det gäller även Chateau Ste Michelle som är ett mycket uppskattat besöksmål. Där finner man intressant arkitektur, vackra omgivningar och möjlighet att både prova vin, äta gott och övernatta.

Chateau Ste Michelle är sedan 1984 även en betydande arrangör av utomhuskonserter. Sedan starten har man tagit emot många av de stora namnen inom både, jazz, rock, pop och blues. Konsertsäsongen 2023 startar 25 maj och avslutas 22 september. De som är inbokade i år är bland annat Regina Spektor, Diana Krall och Elvis Costello and the Imposters med gästartister.

Två vinglas från Chateau Ste Michelle.
Chateau Ste Michelle i Washington gör viner av bland annat chardonnay och cabernet sauvignon.

Hållbarhet står i främsta rummet

Chateau Ste Michelle har ett mycket omfattande hållbarhetsarbete och har bland annat hållbarhetscertifieringen EnviroStar business. Vingårdarna Cold Creek och Canoe Ridge Estate vineyards innehar Sustainable WA certification.

För att utvecklas har Chateau Ste Michelle en rad olika samarbeten med andra namnkunniga vinproducenter. Det inkluderar bland Dr Loosen från Mosel i Tyskland där frukten av samarbetet blev Eroica Riesling som lanserade första gången 1999 och fick sitt namn från Ludwig van Beethovens symfoni nummer 3.

Andra samarbetsparter är italienska Antinori och Michel Gassier och Philippe Cambie från Rhônedalen.

Viner från Chateau Ste Michelle:

Chateau Ste Michelle Riesling

149,00 kr


Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.

Eroica Riesling

259,00 kr


Eroica Riesling har en inbjudande doft av persika, mandarin, apelsin och lime samt subtila nyanser av mineral och skiffer. Ett underbart vin att njutas i sin ungdom, men som åldras med värdighet och utvecklar större komplexitet.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

155,00 kr


Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.